TÉMA

Tirana

Uprchlík z Afghánistánu čeká v Albánii na americké vízum. Spojenci mě zachránili před nejistotou, říká

Když ze strachu z Talibanu opouštěl Firůz Mašůf narychlo Afghánistán, netušil, že následující dva roky stráví v zemi, kterou do té doby skoro neznal. Spojenci ho totiž evakuovali do Albánie. Na pobřeží Jaderského moře doteď čeká na vízum do Spojených států amerických.
22. 7. 2023|

Potvrdili jsme západnímu Balkánu závazek na společnou budoucnost v EU, prohlásil Fiala v Tiraně

V Tiraně jednal summit Evropské unie a zemí západního Balkánu. Vedle spolupráce související s dopady ruské agrese na Ukrajině se jednání týkala i otázek migrace, terorismu a organizovaného zločinu. Premiér Petr Fiala (ODS) prohlásil, že unijní lídři potvrdili závazek budoucnosti v EU pro celý region západního Balkánu.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 17:49|

Brusel tlačí na Srbsko a Albánii ohledně vízové politiky

V Tiraně jednali zástupci Bruselu se státy západního Balkánu. Debatu vedl český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) coby zástupce předsednické země. Účastníci summitu se věnovali situaci na Ukrajině i možnému riziku teroristických útoků v Evropě. Podle lídrů riziko stoupá i v souvislosti s migrační vlnou do Evropy.
3. 11. 2022|

Evropská unie zahajuje přístupová jednání s Albánií a Severní Makedonií

Evropská unie oficiálně zahajuje přístupové rozhovory s Albánií a Severní Makedonií. Po jednání s premiéry obou zemí a předsedou české vlády Petrem Fialou (ODS) to oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž začnou obě strany ještě v úterý pracovat na adaptaci balkánských států na unijní pravidla.
19. 7. 2022Aktualizováno19. 7. 2022, 15:34|

Krach pyramidových her uvrhl před 25 lety Albánii do chaosu. Dva tisíce lidí zemřely, stát se zhroutil

Přesně před 25 lety se v ulicích Tirany střetli demonstranti s policií. Šlo o jeden z vrcholů krize zapříčiněné krachem pyramidových her. Lákání vysokých zisků tehdy podlehly statisíce Albánců, většinu z nich ale firmy nabízející toto investiční schéma ožebračily. Výsledkem byly několik měsíců trvající nepokoje, se kterými si stát nevěděl rady, a zasáhnout muselo mezinárodní společenství.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 20:21|

„S námi můžete počítat.“ Kulhánek se svým rakouským a slovinským kolegou podpořil vstup Albánie do EU

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) spolu se šéfy diplomacie Rakouska a Slovinska nevidí důvod oddalovat rozhovory o vstupu Albánie a Severní Makedonie do Evropské unie. Trojice se takto vyjádřila po příjezdu do Albánie, druhé zastávky společné cesty věnované tématu rozšiřování EU o balkánské státy.
23. 5. 2021|

Severní Makedonie do Evropské unie patří, uvedl ministr Kulhánek na návštěvě Skopje

Ministři zahraničí Česka, Rakouska a Slovinska při návštěvě Severní Makedonie podpořili tuto balkánskou zemi v její snaze stát se členem Evropské unie. „Evropská integrace není bez šesti západobalkánských zemí úplná,“ řekl po jednání ve Skopje šéf rakouské diplomacie Alexander Schallenberg. Kulhánek zase na Twitteru uvedl, že Severní Makedonie do EU patří.
22. 5. 2021Aktualizováno22. 5. 2021, 15:44|

V Albánii se nebezpečně šíří invazivní agresivní krab modrý. Napadá ryby, a dokonce i ptáky

Má pěkná azurová klepeta, ale je postrachem albánských rybářů. Kvůli klimatickým změnám a námořnímu provozu se krab modrý ve vodách malé balkánské země množí a likviduje ryby a rybářům sítě.
15. 9. 2020|

V Albánii i přes protesty demolují Národní divadlo. Morální zločin, hodnotí prezident

V albánské metropoli Tiraně odstartovala demolice budovy Národního divadla. Než mohla v neděli ráno kontroverzní akce začít, musely bezpečnostní síly vytlačit z budovy bezmála čtyři desítky umělců a aktivistů, kteří se tam zabarikádovali. Policie také rozehnala pepřovými spreji pouliční demonstraci několika desítek umělců, kteří se snažili zablokovat přístup k místu chystané demolice. Demonstranti bránící budovu divadla provolávali hesla jako „hanba“ a „diktatura“.
17. 5. 2020|

Mezi nejohroženější památky Evropy patří zámek Jezeří. Jako první v Česku

Státní zámek Jezeří na Mostecku se jako první česká památka dostal mezi sedm nejohroženějších pamětihodností Evropy. Jejich seznam zveřejňuje organizace pro kulturní dědictví Europa Nostra. Rozsáhlý barokní areál se tak dočká podpory ve formě odborného poradenství i široké mediální propagace. Ohrožená je také budova v Oslu poškozená teroristy nebo stadion, který v Lublani navrhl architekt Josip Plečnik, spojený třeba s moderní podobou Pražského hradu.
2. 4. 2020|

Tirana a Skopje o krok blíž EU. Členské země se shodly na zahájení rozhovorů

Státy Evropské unie se shodly na zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Po videokonferenci unijních ministrů pro evropské záležitosti o tom informovalo chorvatské předsednictví EU. Rozhodnutí, jehož přijetí loni v říjnu znemožnil nesouhlas několika států v čele s Francií, musí unijní vlády potvrdit písemně.
24. 3. 2020Aktualizováno24. 3. 2020, 17:51|

Po zemětřesení zůstalo v Albánii bez domova více než dvanáct tisíc lidí

Po ničivém zemětřesení, které 26. listopadu zasáhlo Albánii, zůstalo bez domova a je provizorně ubytováno více než 12 300 lidí. Podle agentury ATA to na čtvrtečním mimořádném zasedání vlády řekl premiér Edi Rama, který slíbil urychlenou výstavbu až pěti tisíc nových bytů během příštích 12 až 18 měsíců.
5. 12. 2019|

Albánii vyděsil silný následný otřes. Obětí zemětřesení už jsou tři desítky

Počet obětí úterního zemětřesení v Albánii se zvýšil na 30. Bilance patrně ještě stále není konečná, protože další lidé mají těžká zranění. Obvatele několika albánských měst navíc ve středu vylekal silný následný otřes. Země drží státní smutek. Ve dvou nejvíce zasažených obcích, Thumanë a přístavu Drač, premiér Edi Rama vyhlásil na 30 dnů stav nouze.
27. 11. 2019Aktualizováno27. 11. 2019, 21:17|

Stovky zraněných a desítky mrtvých. Albánii postihlo silné zemětřesení

Přes dvacet mrtvých a přibližně šest set zraněných si vyžádalo zemětřesení o síle 6,4 stupně, které krátce před čtvrtou hodinou ranní zasáhlo západ Albánie. Nová bilance nemusí být konečná: někteří zranění jsou v kritickém stavu. Velké škody podle agentury AP hlásí vesnice Thumanë a přístavní město Drač, kde s vyprošťovacími pracemi pomáhá armáda, a to i za pomoci buldozerů. Podle Reuters bylo zemětřesení nejsilnější za desítky let. Český velvyslanec v Tiraně řekl, že Češi v zemi jsou v pořádku. Jen o pár hodin později se země otřásala i v Bosně.
26. 11. 2019Aktualizováno26. 11. 2019, 22:03|

Při zemětřesení v Albánii se zranilo 108 lidí, v noci se chvěla země znovu

Otřes půdy o síle 4,8 stupně vyděsil v noci na neděli obyvatele Albánie. Znepokojující otřes přišel po sobotním zemětřesení o síle 5,8 stupně, které si podle nové bilance vyžádalo nejméně 108 zraněných. Informovala o tom v neděli agentura DPA.
22. 9. 2019Aktualizováno22. 9. 2019, 09:18|

Protestující Albánci zaútočili na sídlo vlády Molotovovými koktejly. Policie odpověděla slzným plynem

Protivládních protestů v albánské Tiraně se zúčastnily tisíce lidí. Demonstrace v centru metropole vyvrcholily útoky na sídlo kabinetu premiéra Ediho Ramy. Policie použila slzný plyn, zranění utrpělo několik osob. Středopravicová opozice požaduje odchod vlády, která je podle ní napojená na organizovaný zločin a blokuje cestu země do Evropské unie.
12. 5. 2019|