TÉMA

Cate Blanchettová

Byla to kampaň, ale podle pravidel. Andrea Riseboroughová zůstává v nominacích na Oscara

Andrea Riseboroughová pořád může získat Oscara pro nejlepší herečku. Americká filmová akademie rozhodla, že není důvod vyřadit ji z nominací. Výběr Riseboroughové mezi finálovou pětici mnohé zástupce filmové branže i kritiky překvapil. Objevily se otazníky, zda intenzivní kampaň, v níž pozornost pro nezávislý film získávaly hereččiny slavnější kolegyně jako Kate Winsletová nebo Cate Blanchettová, neporušila pravidla.
2. 2. 2023|

Vzpomínky na dětství vynesly Spielbergovi Zlatý glóbus, nejlepší komedii natočil McDonagh

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si odnesl částečně autobiografický snímek režiséra Stevena Spielberga Fabelmanovi. Cenu za nejlepší komedii či muzikál dostaly Víly z Inisherinu režiséra Martina McDonagha, tento snímek měl také nejvíce nominací. Nejlepším hercem byl vyhlášen Austin Butler, který ztvárnil Elvise Presleyho v životopisném dramatu o této hudební hvězdě. Mezi ženami byla ve stejné kategorii vyznamenána Cate Blanchettová s filmem Tár.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 10:58|

Do Benátek míří nepřístupná Marilyn, ve vedlejší sekci soutěží film režiséra minisérie Podezření

Devětasedmdesátý ročník filmového festivalu v Benátkách představil program. Ukážou se tam nové snímky režisérů Alejandra G. Iñárritua, Martina McDonagha nebo Darrena Aronofského. Ve výběru je i očekávaný životopis Marilyn Monroe, kterou si zahrála Ana de Armasová, nebo nový film íránského režiséra Džafara Panahího, který musí v zemi na šest let do vězení. Ve vedlejší soutěžní sekci Orizzonti je nový film Oběť režiséra minisérie ČT Podezření Michala Blaška. Akce se bude konat od 31. srpna do 10. září.
26. 7. 2022|

Boj o Korunu. Se seriálem se rozhořel spor o to, jak adaptovat živou historii

Britská královská rodina v prosinci znovu okupuje média. Tentokrát nejde o prince Harryho a Meghan Markleovou nebo skandály prince Andrewa, ale seriál Koruna od Netflixu. V jeho ostře sledované čtvrté řadě se řeší bouřlivý vztah princezny Diany s princem Charlesem, což znovu rozvířilo debaty o tom, jak adaptovat živou historii, která se v seriálech a filmech kvůli dramatické výstavbě či zvýšení atraktivnosti stává fikcí.
13. 12. 2020|

Zlatého lva vyhrála Země nomádů. Vypráví o lidech, kteří po ekonomické krizi žijí na cestě

Zlatého lva na 77. filmovém festivalu v Benátkách v sobotu večer získal snímek Země nomádů (Nomadland) americké režisérky čínského původu Chloé Zhaové. Oznámila to australská herečka Cate Blanchettová, která letos předsedala porotě. Nejlepší herečkou se stala Britka Vanessa Kirbyová, cenu za nejlepší mužský herecký výkon získal Ital Pierfrancesco Fabino. Benátský festival byl první velkou filmovou přehlídkou, která se konala od začátku pandemie.
13. 9. 2020|

Začíná filmový festival v Benátkách. Zajímají ho ženy a evropská kinematografie

První velkou mezinárodní filmovou přehlídkou, která se od počátku pandemie covidu-19 nekoná on-line, je festival v Benátkách. Na ostrově Lido začíná 2. září. Protikoronavirová opatření ale do sedmasedmdesátého ročníku nejstaršího filmového festivalu na světě přece jen zasáhnou. Přivítá méně hostů i méně návštěvníků. A také program více sází na evropské, tedy zeměpisně bližší tituly.
2. 9. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Když netvoříš, jsi hrozba společnosti. Cate Blanchettová je Bernadette

Americký nezávislý filmař Richard Linklater se proslavil trojicí filmů Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí, v nichž nechal s devítiletými rozestupy rozmlouvat o životě Ethana Hawkea a Julii Delpyovou. Do nového snímku Where'd You Go, Bernadette (Kde se touláš, Bernadetto) obsadil Cate Blanchettovou jako tvůrčí ženu, která se jednoho dne sebere a bez oznámení zmizí. V českých kinech by se měla objevit v srpnu.
11. 5. 2019|