TÉMA

Zátor

Přehrada v Nových Heřminovech má územní rozhodnutí. Místní s ní nesouhlasí

Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí na výstavbu protipovodňové přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Zahájení stavebních prací na přehradní hrázi se předpokládá v roce 2027. Náklady jsou odhadovány na 4,26 miliardy korun včetně opatření v obci Nové Heřminovy, řekla v pondělí Šárka Vlčková, mluvčí státního podniku Povodí Odry, který výstavbu přehrady připravuje.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 08:48|

Na úpatí Jeseníků vyroste větrná elektrárna, podíl v ní bude mít obec Zátor. Vydělá a usnadní přípravu

U obce Zátor na Bruntálsku vznikne větrná elektrárna s pěti až osmi turbínami. Od těch dosavadních se bude lišit tím, že obec na ní bude zainteresována – bude mít pětiprocentní podíl. S ČEZem, kterému připadne zbytek, si také rozdělila úkoly při práci s úřady. Sama bude mít na starost územní plánování. Pro energetickou společnost je to pilotní projekt, podobně by chtěla přistoupit ke stavbám větrných elektráren i v budoucnu. Zatím se v některých případech potýká s odporem k větrníkům.
11. 1. 2023|
Doporučujeme

Přehrada Nové Heřminovy má ochránit tisíce lidí. Podle ekologů lze záplavám čelit levněji

Až 16 tisíc lidí by měla podle nové studie Povodí Odry ochránit před povodněmi chystaná přehrada Nové Heřminovy na Bruntálsku. Údaje se zaměřují především na takzvané citlivé objekty, jako jsou školy nebo domovy pro seniory. Výstavbu přehrady vodohospodáři plánují už více než 20 let, ekologové s ní ale nesouhlasí.
8. 7. 2020Aktualizováno12. 7. 2020, 13:38|

Před 22 lety vyhnala lidi povodeň. Ostravská Nová Ves teď v místě plánuje výstavbu nových domů

Od ničivých povodní na Moravě uběhlo už skoro dvaadvacet let, jedním ze symbolů záplav se stala ostravská Nová Ves. Velká voda tam vážně poškodila desítky domů, zhruba u dvaceti z nich statik rozhodl o demolici. Vedení radnice chce teď volné parcely opět zastavět, kvůli tomu požaduje změnu územního plánu. Souhlasit ale musí hned několik orgánů.
10. 5. 2019|