TÉMA

Kaktusy

V brněnské botanické zahradě poprvé vykvetl stoletý kaktus. Květy bude mít otevřené jediný den

V brněnské botanické zahradě letos poprvé vykvetl více než stoletý kaktus, velký exemplář druhu echinokaktus Grusonův. Pro kvetení si shodou okolností vybral rok, kdy Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity slaví sto let existence. Květy zůstanou  otevřené pouze jediný den.
6. 9. 2022|

Komár jako biologická zbraň či nová verze Tolstého románu. Vtipy o válce jsou pro Ukrajince terapií

Ukrajinci se už přes sto šedesát dní brání plnohodnotné ruské pozemní invazi. Strach a vyčerpání z konfliktu jim pomáhá zmírnit smysl pro humor. Vydařené žerty publikují běžní lidé, politici i seriózní média. Zpravodajská agentura Ukrinform dříve dokonce vedla speciální rubriku válečných vtipů. Terčem humoru se stává cokoli od nešikovných ruských vojáků až po šéfa Kremlu Vladimira Putina.
4. 8. 2022|

Poslední sklizeň kaktusů. V Pásmu Gazy končí pěstování opuncií

Nové úpravy hraničního Pásma Gazy na palestinském území budou mít vliv na místní zemědělství. Farmáři na mnoha místech musejí ukončit pěstování kaktusů zvaných opuncie, které jsou napříč Blízkým východem vyhlášené pro své šťavnaté plody. Poslední sklizeň nyní probíhá v oblasti jižní Gazy kolem města Chán Júnis, kde se tyto plody pěstují již několik století.
20. 7. 2021|

Na Floře v Olomouci rozkvetly stovky kaktusů a sukulentů. K vidění budou do června

Kaktusový skleník ve Smetanových sadech poblíž centra Olomouce s příchodem jara opět nabízí pestrobarevnou podívanou pro návštěvníky Výstaviště Flora. Většina kaktusů a sukulentů už rozkvetla a k vidění jsou jak menší druhy kaktusů, tak i ty největší, několik metrů vysoké. Rozkvetlé kaktusy si budou moci lidé prohlédnout zhruba do června.
11. 5. 2019|