TÉMA

Skála

Uvolněné skály u centra Karlových Varů zajišťují specialisté. Město proti sesuvům balvanů bojuje dlouhodobě

V Karlových Varech specialisté zpevňují další skálu. Těsně u lázeňského centra statik zjistil několik uvolněných kusů, u kterých hrozilo, že se zřítí. Zvětralé skalní masivy město řeší dlouhodobě. Do jejich zabezpečení magistrát každoročně investuje až patnáct milionů korun.
10. 2. 2024|

Část brněnské stezky pod Červeným kopcem je uzavřená kvůli nebezpečí pádu kamenů

Nejméně do konce února bude uzavřená část stezky pod brněnským Červeným kopcem. Odborná firma tam odstraňuje nebezpečné části skály, které hrozí zřícením. Dál zůstávají uzavřené stezky i v Moravském krasu, kvůli nebezpečí pádu stromů.
9. 2. 2023|

Exploze zastavily dopravu na D3. Odstřel skály byl nutný kvůli stavbě odpočívky u Chotýčan

Odstřel skály v úterý asi na hodinu zastavil provoz na jihočeské dálnici D3. Stavební firma tam chystá staveniště na vybudování dálničního odpočívadla u Chotýčan. Tvrdé podloží v okolí si ale vyžádá ještě několik odstřelů a s tím souvisejících uzavírek komunikace. Nejbližší se chystá už ve čtvrtek.
23. 8. 2022|

Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní od čtvrtka pojedou vlaky po jedné koleji

Provoz na jedné koleji železniční tratě mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní na Berounsku bude od čtvrtka obnoven. Pracovníci Správy železnic od úterý odstraňovali utržené části skalního převisu nad tratí, problematické místo zabezpečili zábranou, informoval ve středu Jan Nevola ze Správy železnic.
6. 7. 2022|

Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní opět nepojedou vlaky. Železničáři po nehodě odstraní skalní převis

Provoz na železniční trati mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní na Berounsku bude opět zastaven. Důvodem je odstraňování utržené části skalního převisu nad tratí. Vlaky tudy nepojedou v úterý a ve středu od 7:00 do 19:00. Náhradní dopravu budou zajišťovat autobusy, informoval Jan Nevola ze Správy železnic. Minulý týden ve čtvrtek se v úseku stala nehoda, rychlík narazil do skály na kolejích a část soupravy vykolejila. Pět cestujících se lehce zranilo. Provoz po jedné koleji byl obnoven v pátek večer.
4. 7. 2022|

Provoz u Karlštejna je po čtvrteční nehodě rychlíku obnoven, vlaky jezdí po jedné koleji

Provoz na jedné koleji železničního koridoru mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní na Berounsku je po čtvrteční nehodě rychlíku obnoven, vlaky zde zatím jezdí sníženou rychlostí, informovaly v pátek pozdě odpoledne České dráhy na Twitteru. Rychlík ve čtvrtek narazil v úseku do sesunuté skály na kolejích a část soupravy vykolejila, pět cestujících se lehce zranilo.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 19:22|

Rychlík u Karlštejna najel do spadlé skály a vykolejil. Provoz na trati stojí, omezení vydrží do pátku

Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní na Berounsku narazil ve čtvrtek ráno rychlík do spadlé skály. Lokomotiva a první vagon vykolejily, řekl mluvčí Českých drah (ČD) Lukáš Kubát. Mluvčí záchranky Monika Nováková uvedla, že se lehce zranilo pět lidí. Provoz na trati mezi Berounem a Prahou je přerušený, Správa železnic předpokládá, že se jej podaří obnovit až v pátek. Část vlaků jezdí po souběžné trati přes Rudnou u Prahy, jiné jsou zrušeny nebo nahrazeny autobusem.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 22:09|

Ze skály v karlovarské Slovenské ulici padají stokilové kameny. Město ji musí sanovat a plánuje opravy dalších

Karlovy Vary řeší havarijní stav skal nad silnicí u přehrady Březová. Bloky kamenů ve Slovenské ulici v poslední době padaly až na silnici, která vede k lázeňské části města. Sanace skal si vyžádala uzavření silnice, některé kusy kamene mají i sto kilogramů. Kromě aktuálního sesuvu kamení má město projektově připravené ještě další dvě lokality, které by se měly zřejmě letos sanovat.
20. 4. 2022|

Brazilské skalní neštěstí má deset obětí

Po sobotním pádu části skály na lodě s turisty na jezeře Lago de Furnas na jihovýchodě Brazílie zemřelo deset lidí. Dalších dvaatřicet osob je zraněno. S odvoláním na informace od místní policie to uvedla agentura AP.
9. 1. 2022Aktualizováno9. 1. 2022, 23:06|

V Brazílii se zřítil kus skály na lodě s turisty. Šest lidí zemřelo

Šest lidí v sobotu zemřelo a tři desítky utrpěly zranění na jihu Brazílie poté, co se ulomil obrovský kus skály a spadl na několik lodí s turisty v jezeře Lago de Furnas. Informují o tom brazilská média, podle nichž se asi dvě desítky lidí v souvislosti s neštěstím ještě pohřešují. Na místo dorazilo čtyřicet hasičů a potápěčů.
8. 1. 2022Aktualizováno9. 1. 2022, 07:07|

V Teplických skalách se utrhl stotunový kus pískovce, stezka je kvůli bezpečnosti uzavřena

V Teplických skalách na Náchodsku se zřítil na turistickou stezku až sto tun těžký pískovcový blok. Správci skalního města z bezpečnostních důvodů uzavřeli asi 300 metrů okruhu. Skála spadla v noci na pátek nedaleko soutěsky Sibiř, uvedla v úterý Mladá fronta DNES. Jak dlouho bude muset být stezka uzavřena, bude záležet ještě na jednání mezi ochranáři, geology a městem.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 10:54|

Na Karlovarsku se musí zpevnit hned několik skalních masivů. Kameny ohrožují řidiče

Karlovy Vary musí zajistit nebezpečné skalní masivy podél silnice kolem řeky Teplé. Při silnějším větru nebo srážkách se totiž postupně uvolňují velké kameny, které padají do komunikace. Narušené skály jsou navíc i na dalších místech v regionu. Do oprav majitelé komunikací investují miliony korun ročně.
27. 10. 2021|

Na Kamčatce našli trosky pohřešovaného letounu, na palubě bylo téměř třicet lidí

Ruské úřady oznámily, že na Kamčatce našly trosky letounu An-26, se kterým ztratily spojení. Stroj s bezmála třiceti lidmi na palubě se zřítil několik kilometrů od letiště, kde se chystal přistát. Podle předběžných informací nikdo nepřežil, uvedla agentura Ria Novosti. Letadlo mířilo z regionální metropole Petropavlovsk-Kamčatskij do města Palana na severu kamčatského poloostrova.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 13:19|

Na dvou skalních stěnách v Krkonoších někdo vybudoval nelegální cesty. Správci parku žádají odstranění

Neznámí horolezci vybudovali ve dvou lokalitách v Krkonoších nelegální horolezecké cesty. „V minulých týdnech jsme zjistili, že některé skalní stěny v okolí Janských Lázní a Pasek nad Jizerou byly osazeny horolezeckými jisticími skobami. Někdo si zde vytvořil tréninkové cesty,“ uvedl v tiskové zprávě vedoucí odboru péče o národní park Václav Jansa. S výjimkou několika vyhrazených míst je horolezectví v Krkonošském národním parku (KRNAP) zakázáno.
28. 6. 2021|

Budování tunelu pro tramvaje v Žabovřeské ulici začalo. Skála má za sebou první odstřel

Stavba tunelu pro tramvaj v Žabovřeské ulici v Brně vstupuje do další fáze. Dělníci v pondělí odstřelili kus skály, k čemuž použili asi sto kilogramů výbušniny. Dopravu v krajském městě to zatím neomezilo. Další odstřely však budou následovat, některé z nich se pak dotknou už i samotné dopravy.
3. 5. 2021|

Vrtulník ozdobil romantickou vyhlídku z Mariiny skály v Českém Švýcarsku novým altánem

Mariina vyhlídka, jedna z největších turistických atrakcí Národního parku České Švýcarsko, se pyšní novým altánem. Aby se konstrukci podařilo na vrchol skály dostat, musel pomoci vrtulník. Za názvem vyhlídky i altánem stojí romantický příběh. Kníže Ferdinand Kinský skálu nechal pojmenovat po své nastávající Marii Anně Lichtenštejnové, které altán s krásným výhledem věnoval jako svatební dar.
25. 2. 2021|

Čtyřletá dívka našla na procházce 220 milionů let starou dinosauří stopu

Čtyřletá dívka z britského Walesu ohromila paleontology poté, co našla velmi zachovalou dinosauří stopu. Na mimořádný objev, který vědci datují zhruba do doby před 220 miliony lety, upozornil server Business Insider.
3. 2. 2021|

I v Česku jsou skalní terény, kde nikoho nepotkáte a zažijete dobrodružství, radí Ondra

„Srdcem jsem skalní lezec,“ přiznává Adam Ondra, který se nyní připravuje na olympijské hry. Lezení je pro něj vyjádřením svobody i dobrodružstvím, které je možné zažít například i na pískovcových oblastech v Česku. Jeden z nejlepších lezců světa byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
1. 2. 2021|

Vědci rekonstruovali podobu princezny z Býčí skály, která žila před 2500 lety

Odborníci z Muzea Blanenska s brněnskými antropology vytvořili na základě nalezené lebky možnou podobu postavy takzvané princezny z Býčí skály, která žila před více než 2500 lety. Přibližně třicetiletá žena zemřela ve starší době železné. Její lebka je jedním ze symbolů, unikátů a nejcennějších předmětů moravské archeologie. Rekonstrukci včetně šatů i šperků muzeum představilo veřejnosti. K vidění bude v expozici Cesta do pravěku Blanenska.
7. 8. 2020|
Změny klimatu

Vědci chystají past na oxid uhličitý. Chtějí ho uvěznit v zemi

Stále více vědeckých projektů zkoumá, jak udržet oxid uhličitý, aby neunikal do atmosféry, kde prohlubuje ničivou klimatickou změnu. Jeden z těch nejnadějnějších probíhá na Papui-Nové Guineji.
10. 5. 2019|