TÉMA

Jan H. Vitvar

Kultura je otloukánek médií. Můžeme v ní ale najít recepty na léčení společnosti, míní Vitvar z Respektu

Kulturní oddělení v médiích je místem, kde při finančních škrtech nejčastěji padají hlavy. „Je to otloukánek,“ popisuje situaci na mediální scéně kulturní publicista Jan Vitvar z časopisu Respekt. Podle něj ale kultura v dnešní době nabývá na významu. „Není to jenom o kráse, v kultuře se čím dál častěji odrážejí důležité věci, které se řeší ve společnosti,“ říká. V podcastu Background ČT24 se kromě významu kultury zamýšlí i nad tím, proč právě v Respektu – na rozdíl od jiných tištěných médií – kulturní rubrika dlouhodobě funguje v takovém rozsahu.
1. 6. 2023|

Umění je důvod, proč nevyhazovat tašku s nákupem

Výtvarní kritik Jan H. Vitvar přiznává, že sám některým uměleckým dílům nerozumí, ale vždycky se je snaží pochopit. Návodem k podobné ochotě by měla být i jeho kniha Umění, kterému nikdo nerozumí. V publikaci rozebírá důvody, proč lidé některá díla odmítají (nebo dokonce ničí), i to, proč uklízečky v galeriích občas uklidí i to, co nemají.
20. 11. 2021|

Podle kritika je škoda mít bílé zdi. Výstavy se připravují i tři roky, hájí se ředitelka Národní galerie

Část výtvarníků kritizuje Národní galerii. Podle nich se snižuje její kvalita a nová ředitelka Alicja Knastová, která dříve působila jako šéfka Slezského muzea v Katovicích, nekomunikuje s umělci. Nedávno do pražského Veletržního paláce přinesly dvě desítky umělců vlastní díla a vystavily je tam. Vedení galerie kritiku odmítá. V Událostech, komentářích o situaci debatovali Knastová a vedoucí kulturni redakce týdeníku Respekt Jan H. Vitvar.
12. 7. 2021|
90‘ ČT24

Staněk byl velmi špatný ministr kultury, říká výtvarník David. „Na dlouhá léta zničil chod Národní galerie“

Antonín Staněk (ČSSD) skončil v čele ministerstva kultury, zatím ale nemá nástupce. Zástupci kultury se ve středu shodli, že jeho dvouměsíční odcházení z resortu se dá považovat za trapné. Úkoly pro nového ministra kultury vidí například v potřebě získat pro resort víc peněz do rozpočtu. Proto podle nich dává logiku dočasné pověření ekonomického náměstka Reného Schreiera, který má ministerstvo vést do jmenování nového ministra. Politikům pak vadí nestabilita resortu kultury, neschopnost náměstka plnohodnotně úřad vést i porušování ústavy. Zaznělo to v pořadu 90' ČT24.
31. 7. 2019Aktualizováno31. 7. 2019, 21:46|
Události komentáře

Vitvar: Málokterý ministr rozuměl kultuře. Ale Staněk neví, co dělá, a je v tom razantní

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) má po svém nečekaném odvolání šéfů Národní galerie a olomouckého Muzea umění situaci uklidnit, jak mu to doporučilo vedení sociální demokracie. Jenže on nic neuklidní, myslí si vedoucí kulturní rubriky časopisu Respekt Jan H. Vitvar. Staněk je podle něj v očích kulturní scény nedůvěryhodný a udělal by lépe, kdyby odstoupil. Řekl to v pořadu Události, komentáře.
10. 5. 2019|