TÉMA

Tržnice

Kontroly loni zachytily padělky za půl miliardy. Jejich velké množství zabavují celníci i letos

Jen loni celníci v Česku zadrželi přes 328 tisíc kusů zboží, u kterého měli podezření na porušení práv duševního vlastnictví. Hodnota by v ceně originálů dosáhla téměř půl miliardy korun. I letos už kontroly odhalily velké množství napodobenin.
25. 3. 2024|

Uganda zakázala dovoz obnošeného oblečení, chce tak podpořit domácí výrobu. Experti jsou skeptičtí

Obnošené oblečení, které lidé darují na charitu, může skončit až na tržnici v ugandské Kampale. Ze second handu se stal ve východní Africe výnosný byznys, který ale stojí v cestě rozvoji vlastního textilního průmyslu. Uganda se proto rozhodla, že dovoz starého oblečení zakáže. Učinila tak navzdory nátlaku Spojených států i tomu, že na vlastní výrobu jí chybí peníze.
17. 10. 2023|

Ústavní soud zrušil část tržního řádu obce Holubice. Chybělo v něm určení kapacity tržiště

Obec Holubice na Vyškovsku podle Ústavního soudu chybovala, když kapacitu tržišť, tedy počet míst a jejich výměru, nevymezila přímo v tržním řádu. Pouze v něm odkázala na budoucí úpravu, o které měl vhodnou formou obecní úřad informovat prodejce. Holubice tím překročily zákonné zmocnění. Část tržního řádu obce proto soud zrušil.
13. 9. 2023|

Vlastníkem stánků v podchodu pod brněnským nádražím je město, rozhodl soud

Brno je vlastníkem stánků v podchodu pod hlavním nádražím, potvrdil v úterý Krajský soud v Brně rozsudek městského soudu. Pravomocným rozsudkem tak ukončil mnohaletý spor mezi městem a provozovatelem stánků, společností Pliska Interactive Services Consulting. Městu se otevírá cesta k vyklizení i části podchodu pod tramvajovými zastávkami a zrekonstruování celého podchodu.
21. 2. 2023|

Předvolební Olomouc: tématem je zchátralá tržnice i nový stadion

Vedení Olomouce složené ze čtyř stran bylo v končícím volebním období až na výjimky kompaktní a podařilo se mu i mírně snížit zadlužení města, které patří k největším v Česku. Navzdory plánům nicméně Olomouc rezignovala na dotažení nového parkovacího systému, nepodařila se ale ani slibovaná stavba nového zimního stadionu a druhé ledové plochy. Spolu s revitalizací zchátralé tržnice budou právě nedodělky z končícího volebního období tématy nadcházejících voleb a dalších čtyř let.
20. 9. 2022|

Cibule zdražuje každý den, ryb je málo. Kromě války čelí Ukrajinci i stoupajícím cenám

Ukrajinská ekonomika se letos podle odhadů tamní národní banky propadne o třetinu. Země má poničenou infrastrukturu, inflace roste rychlým tempem, hřivna oslabuje. Kyjev žádá o další úvěr u Mezinárodního měnového fondu. Nejen kvůli válce, ale i kvůli zdražování a chybějícímu zboží se lidé na Ukrajině musejí omezovat.
29. 7. 2022|

Nákupní zájezdy do Polska opět nabírají na síle. Češi slyší na nižší ceny

Výhodnější kurz koruny vůči zlotému, základní potraviny dočasně bez daně a také pohonné hmoty levnější až o deset korun za litr. To všechno nyní láká Čechy k nákupu v Polsku ještě víc než v minulosti. Za hranice jezdí auta i autobusy. Jejich cíl je jediný – tržnice.
10. 4. 2022|

30 let zpět: Předražení kapři v Ústí nad Labem

K předvánočním trhům neodmyslitelně patří i prodej kaprů. Redaktor Jan Stuchlík prověřoval stížnost, že někteří prodejci v Ústí nad Labem požadují na tehdejší dobu neuvěřitelných 55 korun za kilo živé váhy. Takovou cenu sice neobjevil, kontroloři České obchodní inspekce i tak pokuty rozdávali.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
20. 12. 2021|

30 let zpět: Šidit zákazníky se daří

O tom, že nepoctivost prodejců kvete v každé době, se přesvědčili kontroloři České obchodní inspekce. V pražských restauracích, prodejnách potravin i u stánků odhalili spoustu nešvarů. Jak reportáž uvádí, napomáhala tomu i tehdejší nedostatečná legislativa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
16. 10. 2021|

Peking zavřel kvůli novému ohnisku obří tržiště i veškeré školy

Peking ve snaze zastavit šíření nákazy koronavirem zvýšil výstrahu na druhý nejvyšší stupeň. Uzavřel také veškeré školy, omezil veřejnou dopravu směřující pryč z metropole, uzavřel další rezidenční čtvrti a obří tržiště Sin-fa-ti poté, co se od čtvrtka v čínském hlavním městě objevilo 106 nových případů. Tyto údaje vyvolávají obavy z nové vlny epidemie v zemi, kde se koronavirus loni koncem roku objevil poprvé.
16. 6. 2020Aktualizováno16. 6. 2020, 18:37|

U hranic v Chebu hořelo v tržnici. Hasiči zasahovali celou noc, škoda přesáhla milion

V tržnici Svatý Kříž u hranic s Německem v Chebu začalo v noci hořet, plameny postihly asi 30 stánků. Hasiči přijeli po půlnoci, zasahovali téměř šest hodin. Plameny zničily oblečení či hračky, které stánkaři prodávali, škody podle prvních odhadů přesáhly milion korun. Ve Svatém Kříži nehořelo poprvé, minulé požáry způsobily škody přesahující dva nebo i tři miliony korun. Zda tomu tak bylo i tentokrát, bude jasné až poté, co situaci obhlédnou majitelé a také vyšetřovatel hasičů.
25. 2. 2020Aktualizováno25. 2. 2020, 07:31|

Dva týdny jsou málo. Stánkaři neměli podle soudu dost času na vyklizení tržnice v Brně

Čtrnáctidenní lhůta na vyklizení tržnice v brněnské ulici Pohořelec i způsob jejího následného odstranění byly nezákonné. Rozhodl tak ve středu Krajský soud v Brně, ke kterému se tři roky starý případ vrátil od Nejvyššího správního soudu. Radnice Brna-středu nechala tržnici zlikvidovat v listopadu 2016, její vlastníci s postupem od začátku nesouhlasí.
11. 12. 2019|

Stánkaři na Hatích věděli, co se chystá. Inspekce přesto našla tisíce padělků

Až v noci na pátek skončil zátah České obchodní inspekce a policie na tržnici v Hatích, který začal již ve čtvrtek odpoledne. Inspektoři zabavili tisíce padělků v hodnotě přes 25 milionů korun. Akce, která měla být utajená, se přitom prozradila a trhovci byli na příjezd inspektorů a policistů připraveni.
29. 11. 2019|

Kuba rozšiřuje svou obchodní síť. V některých prodejnách ale nakoupí pouze majitelé dolarů

V rámci oslav pětistého výročí založení Havany dokončily kubánské úřady i rekonstrukci možná nejslavnější tamní tržnice Cuatro Caminos. Vláda zároveň nedávno otevřela obchody, kde mohou Kubánci platit přímo v dolarech, které dostávají od příbuzných v exilu.
25. 11. 2019|

V tržnici Sapa našli veterináři maso bez dokladů o původu. Část potravin byla plesnivá

Veterináři spolu s policií zjistili v areálu libušské tržnice SAPA 80 kilogramů potravin bez dokladů o původu. Provozovateli hrozí 50milionová pokuta, šlo o sušené ryby, olihně nebo zmrazené kachny, část produktů byla plesnivá, uvedl za Státní veterinární správu Petr Majer.
10. 5. 2019|