TÉMA

Padělek

Kontroly loni zachytily padělky za půl miliardy. Jejich velké množství zabavují celníci i letos

Jen loni celníci v Česku zadrželi přes 328 tisíc kusů zboží, u kterého měli podezření na porušení práv duševního vlastnictví. Hodnota by v ceně originálů dosáhla téměř půl miliardy korun. I letos už kontroly odhalily velké množství napodobenin.
25. 3. 2024|

Zabavené padělky módního oblečení pomáhají chlapcům z výchovného ústavu

Oblečení zabavené na tržnicích při kontrolách padělaných módních značek pomáhá chlapcům z výchovného ústavu ve Žďáru nad Sázavou. Zástupci České obchodní inspekce jim předali dalších 120 kusů oblečení a obuvi zajištěných v Jihočeském kraji a na Vysočině. Klientům ústavu to pomáhá řešit často obtížnou životní situaci.
31. 10. 2023|

České úřady varují před padělkem léku ozempic, může dojít k ohrožení života

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) varují před užíváním léku ozempic získaného jinak na předpis lékaře a vyzvednutého v lékárně, například koupeného přes internet. Může jít o padělek, jehož aplikace může způsobit vážné zdravotní komplikace s ohrožením života. Ministerstvo o tom, že se tyto padělky objevily v EU, informovalo v tiskové zprávě. V Rakousku několik lidí po aplikaci takové látky skončilo v nemocnici. Mluvčí resortu Ondřej Jakob doplnil, že v Česku zatím nebyl žádný takový padělek zachycený a podle dostupných informací ani nikdo nebyl kvůli němu hospitalizovaný.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 12:51|

Syn s matkou „prali“ použité známky a měnili je na dražší

Výjimečný případ padělání známek řeší policie v Hradci Králové. Syn spolu s matkou nevytvářeli napodobeniny unikátů, ale falšovali známky v běžné korespondenci. Podle policistů šlo o stovky zásilek po Česku i do ciziny. Znalce překvapil i způsob provedení falzifikátů, už použité a orazítkované známky měnili pachatelé na zdánlivě nové.
20. 9. 2023|

Nemusí udělat nic, ale můžou taky ohrozit zdraví. Poptávka po padělcích léků neklesá

Poptávka po padělaných lécích či doplňcích na růst svalů i na hubnutí na černém trhu neklesá. Užívaní neoriginálních přípravků ale může ohrožovat zdraví. Odborníci tak doporučují je raději nekupovat přes internet.
12. 8. 2023|

Soud potrestal čtyři ženy za falšování covidových certifikátů

Vsetínský okresní soud potrestal čtyři ženy za falšování certifikátů o absolvovaném očkování proti covidu-19. Hlavní organizátorce uložil úhrnný trest odnětí svobody na deset měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let a peněžitý trest 24 650 korun. Peněžité tresty od dvaceti tisíc do 122 500 korun musejí na základě rozhodnutí soudu zaplatit další tři ženy, které v případu figurovaly. Na posun v případu upozornil Český rozhlas Zlín. Verdikt vsetínského soudu v kauze potvrdil jeho předseda Pavel Kotrady.
11. 8. 2023|

Policie navrhla obžalovat muže kvůli generátoru padělaných očkovacích certifikátů

Policie navrhla obžalovat muže, kterého viní z padělání certifikátů dokládajících očkování proti covidu-19, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Obviněnému v případě vynesení pravomocného rozsudku hrozí až tříleté vězení. Policisté usilují o to, aby mužův počítač propadl státu.
26. 5. 2022|

Pandemie ve světě: Německo zpřísní podmínky pro očkované, Biden varoval před omikronem

Nejpozději od 28. prosince se v Německu kvůli rychle se šířící variantě koronaviru omikron bude moci v soukromí sejít nejvýše deset očkovaných osob. Švédsko zpřísňuje koronavirové restrikce. Skotsko po Vánocích zakáže diváky na fotbalových stadionech a velké akce. Omikron je vážný a pro nenaočkované možná smrtelný, díky vakcínám a novým poznatkům jsme ale v jiné pozici než na začátku pandemie, řekl americký prezident Joe Biden. Nový Zéland odkládá otevření hranic a prodlužuje karanténu. Brazilci s vážnými problémy s imunitou budou mít právo na čtvrtou dávku očkování.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 21:50|

Celníci zadrželi padělky bot v luxusním obchodě v centru Prahy

Padělky sportovní obuvi odhalili celníci v jednom z luxusních obchodů v ulici Na Příkopě v centru Prahy. Na kontrolu se vydali po anonymním udání adresovaném majiteli ochranné známky. Zabavili celkem 21 párů bot, jejichž originály by stály 800 tisíc korun.
9. 5. 2019|