TÉMA

Ochranná známka

Původní Mickey Mouse se stal volným dílem. Za jeho ochranu Disney opakovaně lobboval

Úderem nového roku se Mickey Mouse stal volným dílem. Pravda, jen ve Spojených státech a zemích s podobně nastaveným autorským právem a jen úplně první verze animovaného myšáka z roku 1928. Osud, kdy byly dány v plen kreativním a komerčním zájmům bez ochrany autorských práv, potkal a potká mnoho fiktivních hrdinů, Mickey Mouse ale přitahuje větší pozornost, protože společnost Disney dělala vše pro to, aby svou ikonickou postavičku v tomto smyslu uchránila.
2. 1. 2024|

Náchod bude moci čerpat a prodávat minerálku Ida. Město získalo ochranné známky

Náchodská radnice získala za sedm set tisíc korun ochranné známky k běloveské minerálce Ida. Radnice chystá čerpání minerálky a otevření prameníku. Náchod je jediným oprávněným uživatelem vody z vrtů Ida, které má od státu v pronájmu. Radnice chce obnovit lázeňství ve městě.
10. 1. 2023|

Soud zprostil obžaloby účetní v případu nelegální distribuce cigaret z bývalé školky v Chropyni

Olomoucký vrchní soud potvrdil pětileté tresty dvěma hlavním organizátorům nelegální distribuce cigaret na Kroměřížsku, Zdeňku Menšíkovi a Vojtěchu Koutnému. V kauze původně čelilo obžalobě pět lidí, proti rozhodnutí zlínského krajského soudu se odvolala také Marcela Polsterová a Richard Řezníček, kteří se podle žalobců podíleli na zajišťování potřebného zařízení k balení cigaret a jejich následné produkci. Odvolací soud Polsterovou zprostil obžaloby a Řezníčkovi potvrdil podmíněný trest, ale zmírnil mu právní kvalifikaci.
15. 11. 2021|

Prosecco versus Prošek. Mezi vinaři je spor o název a ochrannou známku

Po šampaňském nebo tokajském svádí boj o jméno další víno. Tentokrát jde o šumivé Prosecco. Jeho výrobci mají strach o své postavení na trhu. Podle nich ho ohrožuje chorvatský nápoj s podobně znějícím názvem. Ten se nyní nesmí na unijním trhu prodávat. Záhřeb ale požádal o udělení ochranné známky. Italští vinaři se obávají, že zákazník kvůli podobnosti nebude vědět, co vlastně kupuje.
27. 10. 2021|

Celníci zadrželi padělky bot v luxusním obchodě v centru Prahy

Padělky sportovní obuvi odhalili celníci v jednom z luxusních obchodů v ulici Na Příkopě v centru Prahy. Na kontrolu se vydali po anonymním udání adresovaném majiteli ochranné známky. Zabavili celkem 21 párů bot, jejichž originály by stály 800 tisíc korun.
9. 5. 2019|