TÉMA

Aviatika

ČSA slaví sto let. Patří k nejstarším fungujícím aerolinkám světa

Letecká společnost České aerolinie (ČSA) patří k pětici nejstarších fungujících aerolinek světa. Vznikla přesně před sto lety, 6. října 1923, jako Československé státní aerolinie, první let se konal 29. října téhož roku na trase Praha–Bratislava. V současnosti se společnosti příliš nedaří, ČSA se ocitly v březnu roku 2021 kvůli vysokým dluhům v úpadku, následně soud povolil jejich reorganizaci, která skončila loni v létě.
6. 10. 2023|

Bombardér B-52 létá už sedm desítek let. „Ohavný tlustý týpek“ přesto zatím do starého železa nemíří

Bombardér B-52 neboli Stratofortress strávil ve službách amerického letectva už sedm dekád a i když byly jeho nejmladší exempláře vyrobeny na začátku 60. let, generalita USA je v nejbližší době nehodlá odstavit. Mohutné osmimotorové letouny totiž nemají v americkém arzenálu náhradu. A tak strategický bombardér, jehož prototyp vzlétl 15. dubna 1952, nejspíš v plném nasazení přežije i rok 2050.
15. 4. 2022|

Létání způsobí neurózu, varoval malíř Šíma. Aviatika od Ikara po Sputnik umění přesto zajímala

Člověk je odedávna fascinován létáním. Možnost přiblížit se schopnostem ptáků vzbuzovala obdiv a nadšení, ale také obavy. Jak se tyto pohledy promítly do české vizuální kultury, naznačuje aktuální výstava o aviatice v Západočeské galerii. Téma propojuje malby, plastiky, ilustrace, ale i filmy z let 1783 až 1957.
21. 7. 2021|

Na letišti v Točné hořel hangár. Před plameny včas unikli lidé i letadla

Na letišti v Točné na okraji Prahy vzplál muzejní hangár. Podle hasičů se požár obešel bez zranění. Všechna historická letadla deponovaná v hangáru včetně historického Baťova Lockheedu Electra se podařilo zachránit.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 12:22|

V oblacích proletěla celý svět. Život pilotky Amy Johnsonové skončil před 80 lety ve vodách Temže

S rozvojem aviatiky a technickým pokrokem lákala vzrušující, ale nebezpečná disciplína na oblohu řadu dobrodruhů. Předháněli se v rychlosti, s jakou létali mezi vzdálenými cíli, a fascinovaná veřejnost je na zemi vítala s nadšením. „Po dobrodružství toužím víc než po čemkoliv jiném,“ svěřila se i pilotka Amy Johnsonová, která sama dosáhla řady odvážných prvenství. Letadlem obletěla vzdálené kouty světa. Zemřela ale před 80 lety, 5. ledna 1941, při havárii v rodném Spojeném království. Její tělo se nikdy nenašlo, a i díky tomu vznikla o jejích posledních chvílích řada spikleneckých teorií.
5. 1. 2021|

Holektiv obletuje první českou pilotku

Božena Laglerová měla nakročeno ke kariéře operní pěvkyně, nakonec se ale stala první českou pilotkou a propagátorkou aviatiky. Její téměř zapomenutý příběh nově vypráví pohybově-akrobatická inscenace souboru Holektiv. „Sen o prvenství a marné slávě“ uvádí v pražském prostoru La Fabrika.
11. 5. 2019|