TÉMA

Chyba

V pražské nemocnici Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v pondělí kvůli záměně pacientek potratila zdravá těhotná žena, která přišla na běžnou kontrolu. Podle informací CNN Prima News byly obě ženy cizinky, které trvale žijí v Česku. Ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Nemocnice se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce odškodnění, viníci už byli postaveni mimo službu. Případem se začala zabývat i pražská policie.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 17:13|

Etiopské bankomaty vydávaly miliony dolarů. Fronty studentů rozháněla policie

Lidé v Etiopii o víkendu neskrývali překvapení poté, co zjistili, že si mohou z bankomatů vybrat mnohem vyšší částky, než mají reálně na svých účtech. Kvůli technické závadě systému vydala státní Etiopská komerční banka (CBE) v přepočtu 951 milionů korun a teď prosí své klienty, aby jí peníze vrátili. Chyba se dotkla i bankovní aplikace, která umožňovala převody do jiných finančních ústavů. Na incident upozornila zpravodajská stanice BBC.
19. 3. 2024|

Lidé jezdí v teplické MHD už měsíc bez placení, chyba softwaru by mohla zmizet o víkendu

Ani po měsíci se nepodařilo opravit chyby v odbavovacím systému MHD v Teplicích. Cestující tak nadále jezdí zdarma. Náměstek primátora Tomáš Hadviga (ANO) ve středu řekl, že dodavatel, firma Mikroelektronika, přislíbil zprovoznění systému na víkend. V provozu není ani vnější a vnitřní vizuální a akustický informační systém, takže se například neukazují čísla linek. Za každý den, kdy se lidé nemohou odbavit, dostane Mikroelektronika pokutu.
31. 1. 2024|

Ministerská kontrola v Cermatu odhalila desítky pochybení ve veřejných zakázkách

Kontrola hospodaření Centra zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), kterou udělalo ministerstvo školství (MŠMT), potvrdila chyby ve vztahu s firmou Konica Minolta. Ta pro státní organizaci zajišťující průběh jednotných přijímacích a maturitních zkoušek od roku 2010 tiskla a kompletovala testy. Chyby kontroloři odhalili v zadávacím řízení i při plnění smlouvy. Ve veřejných zakázkách Cermatu zjistili celkem 29 pochybení. MŠMT nyní vyhodnocuje, jak je napravit. Resort to napsal v aktuální tiskové zprávě. Podle generálního ředitele Konica Minolta Business Solutions Pavla Čurdy zajišťovala firma při spolupráci s Cermatem provoz přesně podle zadání ministerstva.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 13:09|

VZP platila i projekty, které neměla, ukázala kontrola hospodaření pojišťovny

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) při čerpání fondu prevence v několika případech postupovala podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) netransparentně a diskriminačně. Mimo jiné platila i projekty, které z fondu hradit neměla, a dlouhodobě nedostatečně spravovala pohledávky, uvedli kontroloři v tiskové zprávě. Podle VZP kontrola NKÚ neodhalila žádné zásadní nedostatky. Její závěry bere pojišťovna na vědomí a u odhalených nepřesností přijme vnitřní opatření k zefektivnění správních úkonů, informovala Jana Sixtová z tiskového oddělení VZP.
16. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 09:07|

Řidiči mohou nově opravit špatně zadané údaje elektronické dálniční známky i v době platnosti

Chybně zadanou elektronickou dálniční známku mohou řidiči nově opravit i v době její platnosti. Motoristé mohou změnit až dva znaky v SPZ a také stát, kde bylo vozidlo zaregistrováno. Oprava je ovšem možná pouze jednou. V pátek o tom informoval správce systému, státní podnik Cendis. Dosud bylo možné údaje měnit jen před začátkem platnosti známky v případě zadání neexistující poznávací značky nebo chybně zadané země registrace vozidla.
25. 3. 2022|

Řízení polské železnice postihl výpadek, vlaky nabraly dlouhá zpoždění. O kyberútok nešlo

Rozsáhlý výpadek zasáhl devatenáct lokálních center řízení provozu polských drah. Část vlaků po celé zemi nabrala několikahodinové zpoždění, další spoje byly zrušeny. Zasažených je až 820 kilometrů železnice. O kyberútok nešlo, za výpadek se omluvila francouzská společnost Alstom, která polským železnicím dodává systémový software a právě tam došlo k chybě. Podobný výpadek postihl rovněž Itálii, Indii, Pákistán a zřejmě i Singapur, kde Alstom také spolupracuje s místními železnicemi.
17. 3. 2022Aktualizováno17. 3. 2022, 14:32|

Bývalí politici a signatáři Charty 77 vyzvali Zemana k abdikaci. Vadí jim jeho dlouholetá podpora Ruska

Podle společného prohlášení osmi bývalých politiků nebo signatářů Charty 77 by měl prezident Miloš Zeman abdikovat kvůli tomu, že se podporou ruského prezidenta Vladimira Putina stal spoluviníkem ruské agrese na Ukrajině. Výzvu podpořil někdejší předseda vlády a Senátu Petr Pithart, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová nebo Zemanův protikandidát z minulých prezidentských voleb Michal Horáček. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček prohlášení nekomentoval.
1. 3. 2022|

Lékárníci odhalují chyby spojené s medikamenty i jednou týdně

Téměř každý lékárník odhalí alespoň jednu chybu týkající se medikamentů měsíčně, dvě třetiny i častěji – jednou týdně. Může jít o špatnou kombinaci léků nebo jejich nesprávné dávkování. Vyplývá to z interního dotazování mezi členy lékárnické komory. Podle nich je v tomto ohledu důležitá spolupráce s lékaři.
13. 6. 2021|

Úřady prohlásily Francouzku za mrtvou, už tři roky se je snaží přesvědčit o opaku

Živá, ale pro úřady mrtvá – to je příběh Francouzky, která od roku 2017 bojuje za to, aby stát přesvědčila, že je naživu. Osmapadesátiletá žena neexistuje pro správu sociálního zabezpečení, nemá ani platný řidičský průkaz. Její případ se ale po dlouhých letech konečně dostává k soudu.
14. 1. 2021|

Lékařům nešly vystavit žádanky na covid test, systém měl výpadek

Systém elektronických žádanek na vyšetření vzorku na covid-19 měl v pátek dopoledne výpadek. Lékaři či hygienici tak nemohli žádanky vystavit. Odběrová místa ale fungovala nadále, přestože nebylo možné žádanky ani ověřit. Po poledni informoval tým Chytré karantény, že se problém podařilo vyřešit a systém opět funguje. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zatím není jasné, jestli jde o chybu, nebo kybernetický útok.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 12:36|

Nezodpovědné bankovky. V Austrálii jsou v oběhu miliony padesátidolarovek s chybou

Na nově vydaných australských bankovkách v hodnotě 50 australských dolarů je špatně napsané slovo „zodpovědnost“. V anglickém výrazu „responsibility“ chybí jedno měkké i. Australská rezervní banka (RBA) slíbila, že v příštím vydání omyl napraví; 46 milionů bankovek ale zůstane v oběhu, píše BBC.
9. 5. 2019|