TÉMA

Zřícení

V Baltimoru vznikl dočasný průplav. Pokračuje odklízení škod po zříceném mostu

Americké město Baltimore pokročilo v odstraňování následků pádu tamního mostu. U jedné z jeho částí se podařilo vytvořit dočasný průplav, který usnadní přístup k místu nehody, a pomůže tak s odklízením. Z přístavu v úterý poprvé od pádu mostu vypluly lodě.
2. 4. 2024|

V Baltimoru po pádu mostu pokračuje složitá záchranná akce

Dva a půl kilometru dlouhý silniční most v americkém Baltimoru ve státě Maryland se zřítil poté, co do něj narazila kontejnerová loď Dali, plující pod singapurskou vlajkou. Stále není jasné, zda si kolaps vyžádal oběti, dle hasičů spadlo do vody několik vozidel a úřady pohřešují nejméně šest lidí. Dvě osoby se zatím podařilo zachránit, jedna z nich je ve vážném stavu. Posádka plavidla je v pořádku. Guvernér státu vyhlásil stav nouze. Podle serveru ABC News může za kolizi to, že se plavidlo po ztrátě pohonu stalo neovladatelným. Loď už před lety způsobila škody v Antverpách.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 21:31|

Loď narazila do klíčové podpěry, žádná podobná konstrukce by to nevydržela, míní experti o pádu mostu v Baltimoru

Pro most v americkém Baltimoru se stalo osudným, že loď narazila do pilíře, který podpíral hlavní mostní pole, pokud by k nárazu došlo na kraji, mohla být situace příznivější, míní Pavel Ryjáček z Fakulty stavební ČVUT. Také podle jeho kolegy Tomáše Rottera by žádná podobná konstrukce takový náraz nevydržela. Bývalý kapitán dálné plavby Jindřich Vodička uvedl, že za normálních okolností by se něco takového nemělo vůbec stát, neboť komerční lodě doprovázejí v USA místní lodivodi, kteří perfektně znají plavební dráhu a cestu lodi de facto řídí. Některá americká média ale uvádějí, že loď byla neovladatelná a varovala úřady před možnou kolizí.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 20:09|

Nevěřil jsem, že by se to mohlo stát, řekl ČT starosta Baltimoru

Pátrací a záchranné práce na zříceném mostě v Baltimoru budou dál pokračovat, řekl ČT starosta města Brandon Scott a dodal, že mosty se dají nahradit, ale životy ne. Podle něj jde o tragédii pro město i stát Maryland. Sám napřed nevěřil, že se něco takového skutečně stalo, když se o nehodě dozvěděl. Se starostou mluvil zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal.
26. 3. 2024|

Zemětřesení v Japonsku si vyžádalo 55 životů, zničené silnice komplikují záchranné práce

Nejméně 55 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. Poničeny byly tisíce domů, automobilů a lodí. Podle úřadů by pod troskami zřícených domů mohly být uvězněny ještě desítky lidí, oficiálně se pohřešuje dalších 15 osob. Pátrání ale komplikují poničené silnice a infrastruktura, odlehlost oblasti a následné otřesy. Ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo přes 150 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 17:43|

Po silném zemětřesení varuje Japonsko v části země před tsunami. Úřady hlásí čtyři mrtvé

Japonské úřady vydaly varování před tsunami poté, co centrální část Japonska u Japonského moře na Nový rok zasáhlo zemětřesení o síle zhruba 7,6 stupně. Pro oblast kolem epicentra zemětřesení platila výstraha před tsunami velkého rozsahu, a to poprvé od roku 2011, kdy došlo k havárii v jaderné elektrárně ve Fukušimě. Výstraha byla později zmírněna. Otřesy připravily o život nejméně čtyři lidi a pokyn k evakuaci dostalo bezmála sto tisíc lidí z pěti různých prefektur. Na nebezpečí mohutných přívalových vln upozorňovaly Jižní a Severní Korea a také ruské úřady na ostrově Sachalin.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 21:13|

K zavaleným dělníkům v Indii se dostaly léky. Záchranáři čekají na lepší vrtné zařízení

Záchranáři poslali léky nemocným ze skupiny čtyřiceti dělníků, kteří v noci na neděli uvázli v propadlém silničním tunelu na severu Indie. Záchranný tým se nyní snaží provrtat otvor, jímž by bylo možné protáhnout trubku o průměru asi devadesáti centimetrů, aby se zavalení dostali bezpečně ven. Postup prací je ale pomalejší, než se očekávalo. Průchod totiž blokují velké balvany. Na místo neštěstí bylo z metropole Dillí posláno výkonnější vrtné zařízení. Během středy o tom informovaly agentury AP a Reuters.
15. 11. 2023|

Při vojenském cvičení nad Středozemním mořem zahynulo pět amerických vojáků

Při vojenském cvičení nad Středozemním mořem v pátek večer zahynulo pět amerických vojáků. S letounem neupřesněného typu tankovali ve vzduchu a jejich stroj se při incidentu zřítil do vody. Na svém webu to oznámilo velení evropského okruhu americké armády.
12. 11. 2023|

V Mexiku se během bohoslužby zřítila střecha kostela. Zemřelo devět lidí, zraněných jsou desítky

Nejméně devět lidí zemřelo při nedělní mši v severomexickém státě Tamaulipas, když se zřítila střecha kostela. S odkazem na mexické úřady a média to napsala agentura Reuters. Zraněných je podle agentury AP dalších padesát. Záchranáři v sutinách pátrají po přeživších.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 06:42|

V Číně se zřítila tělocvična plná dětí. Zemřelo jedenáct lidí

Jedenáct obětí si v neděli vyžádalo zřícení střechy tělocvičny na severovýchodě Číny. V době neštěstí dívky v tělocvičně hrály volejbal, píše BBC. Podle předběžného vyšetřování za havárii mohlo přetížení střechy materiálem, který tam dali dělníci pracující na nedaleké stavbě. Policie už zadržela lidi ze stavební firmy odpovědné za průběh prací.
24. 7. 2023|

Policie obvinila tři lidi kvůli zřícení budovy v Praze, při kterém se zranili tři dělníci

Policie zahájila trestní stíhání tří lidí kvůli zřícení části rekonstruované budovy v centru Prahy v Mikulandské ulici, při kterém se přesně před pěti lety zranili tři dělníci. Uvedl to mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Dozorové státní zastupitelství zatím nechce k obvinění sdělit žádné podrobnosti. U náročného zásahu se v červenci 2018 vystřídalo téměř 120 hasičů.
17. 7. 2023|

V Paříži výbuch poškodil několik domů, jeden se zřítil

V pařížském 5. obvodu zazněl silný výbuch, několik domů bylo vážně poškozeno, zhroutila se budova americké hudební školy. Na místě je cítit plyn, uvedla BFM TV. Podle stanice jsou čtyři lidé v ohrožení života a zraněných je nejméně 37. Pátrání po dvou pohřešovaných bude pokračovat i v noci. Na místě zasahovalo až 325 hasičů, plameny jsou už ale pod kontrolou, uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin ve vysílání BFM TV. Město zřídilo středisko pro lidi, kteří se museli evakuovat. Příčina neštěstí zatím není jasná.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 22:46|

V americké Filadelfii se zřítila část frekventované dálnice. Hořela pod ní cisterna

Hořící cisterna způsobila zborcení několika jízdních pruhů dálnice ve Filadelfii ve Spojených státech. Jen šťastnou náhodou se úsek zhroutil ve chvíli, kdy po něm v neděli nikdo neprojížděl. Všechna auta stačila včas zastavit. Cisterna s vysoce hořlavým nákladem vzplála na silnici těsně pod dálnicí. Ta pak zřejmě nevydržela silný žár. Frekventovaný úsek severojižní dálnice na východním pobřeží USA musel být uzavřen.
12. 6. 2023|

Japonský modul se zjevně roztříštil o měsíční povrch, potvrdila firma

Modul Hakuto-R se při pokusu o přistání na Měsíc zjevně zřítil na jeho povrch, potvrdila tokijská firma ispace. Společnost s modulem ztratila kontakt krátce před plánovaným přistáním.
26. 4. 2023|

Výbuch na Znojemsku zcela zničil rodinný dům, jeden člověk zemřel

V Suchohrdlech na Znojemsku ve středu večer při výbuchu v rodinném domě zemřel mladý muž, kterého museli hasiči vyprostit z trosek. Dům byl zcela zničen. Další lidé nebyli ve zničeném domě nalezeni a sousední dům zřejmě není poškozený. Příčina výbuchu v současnosti není známa. Vyplývá to z informací hasičů a policie na Twitteru. Na místě byli i záchranáři, ale nikoho podle informací ČTK neošetřovali.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:40|

Národní muzeum v Praze se v laboratořích pokusí zachránit požárem zničené exponáty z Banské Štiavnice

Odborníci z Národního muzea se pokusí preparovat nebo konzervovat v laboratořích v Praze exponáty z požárem zasažené Banské Štiavnice. Od pondělka také pomáhali na žádost slovenské strany se záchranou mineralogické expozice ve Slovenském hornickém muzeu. Další sbírkové předměty se ale nacházejí v nepřístupném vyhořelém výstavním sále muzea, kde se zřítila střecha.
30. 3. 2023|

Pád dronu do Černého moře je vážný incident. Ruské lži budou lehce vyvratitelné, míní Macko

Úterní kolize ruských stíhaček a amerického dronu v mezinárodním vzdušném prostoru nad Černým mořem způsobila další roztržku mezi oběma zeměmi. Washington obvinil piloty z nezodpovědného manévrování, které vyústilo ve zřícení amerického bezpilotního letounu. Kvůli incidentu si ve středu telefonovali ministři obrany obou zemí. Na hranici Estonska mezitím britsko-německá vzdušná hlídka musela eskortovat jiné vojenské letadlo Ruska, které odmítlo komunikovat. Ačkoliv se jedná o vážné incidenty, není eskalace v zájmu ani jedné strany, uvedl generálporučík ve výslužbě Pavol Macko v Horizontu ČT24.
15. 3. 2023|

I po dvanácti dnech od zemětřesení v Turecku a Sýrii se podařilo z trosek vyprostit tři živé lidi

Po dvanácti dnech od ničivého zemětřesení v Turecku a Sýrii v sobotu v tureckém městě Antakya na jihu země záchranáři vyprostili z trosek tři živé lidi. Mezi nimi bylo i jedno dítě, které ale později zemřelo. Podle místní televize strávili matka, otec a dítě v troskách bytového domu 296 hodin. Agentura Reuters uvedla, že počet obětí otřesů půdy v Turecku stoupl už na 40 642. Předpokládá se, že číslo dále poroste.
18. 2. 2023Aktualizováno18. 2. 2023, 20:18|

Ve sklepě domu v centru Trutnova se zřítil strop. Evakuovaní lidé se už mohou vrátit

Ve sklepě domu na Krakonošově náměstí v centru Trutnova se ve čtvrtek ráno částečně zřítil strop. Hasiči z objektu evakuovali 45 lidí a povolali statika. Havárie způsobila únik plynu, který přivolaní technici zastavili. Nikdo se nezranil, řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Příčinou zhroucení klenby byl podle hasičů zřejmě dlouhodobý únik vody. Statik odpoledne rozhodl, že se lidé mohou do domu vrátit, bistro v přízemí ale zatím zůstane uzavřené.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 17:10|

Část sila v bejrútském přístavu, kterou předloni poškodil velký výbuch, se zřítila

Část obrovského sila v bejrútském přístavu, kterou poškodil výbuch v roce 2020, se po několikatýdenním požáru zřítila. Plameny vyvolalo obilí, které se v letním horku vznítilo. Podle agentury AP se v neděli po něčem, co znělo jako výbuch, zřítila severní část skladiště na obilí, okolí krátce poté zahalila oblaka prachu a kouře. Není zatím jasné, zda někdo utrpěl zranění, podle úřadů ale hrozí, že se zbortí i další části zásobáren na obilí.
31. 7. 2022Aktualizováno31. 7. 2022, 18:08|

Pád mostu v italském Janově je před soudem. Čeká se dlouhý proces

V italském Janově začal ve čtvrtek soudní proces kvůli pádu mostu, při němž v roce 2018 zemřelo 43 lidí. Obžalobě čelí 59 osob, vyslechnuto bude přes 170 svědků a připuštěno bylo i více než tři sta civilních žalob. První jednací den skončil po dvou hodinách, soud se znovu sejde až po prázdninách. Proces může trvat i roky.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 17:01|

V italských Alpách zemřel další Čech. Pří výstupu na horu Ortles spadl z výšky

Český horolezec zemřel ve středu brzy ráno v italských Alpách při výstupu na horu Ortles (německy Ortler). Spadl zřejmě z výšky čtyř set metrů. Ministerstvo zahraničí potvrdilo původní spekulace italských médií, že jde o českého občana. V horách byl se skupinou lidí, ostatní jsou v pořádku.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 19:02|

Případ zřícené pražské Trojské lávky nekončí. Žalobce se odvolal proti osvobozujícímu rozsudku

Státní zástupce podal odvolání v neprospěch obžalovaných v případu zřícené Trojské látky, které Obvodní soud pro Prahu 7 letos v březnu osvobodil. Obžalobě za nedbalostní obecné ohrožení čelí projektant lávky Jiří Stráský a šéf oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonín Semecký.
29. 4. 2022|

Trojská lávka byla špatně navržena, řekl před soudem znalec. Opírá se o něj obžaloba

Trojská lávka, která se zřítila v roce 2017, byla špatně vyprojektovaná, řekl před soudem znalec Jaroslav Marek. O jeho posudek se opírá obžaloba, která viní z podílu na zřícení konstrukce autora projektu Jiřího Stráského a také Antonína Semeckého, někdejšího vedoucího oddělení mostů na Technické správě komunikací. Ti závěry znalce odmítli.
24. 2. 2022|