TÉMA

Balistická raketa

Íránské střely ničil Šíp, Železná kopule i Patriot. Izrael budoval štít celé dekády

Bezprecedentní íránský útok na Izrael ukázal, že dekády masivních výdajů židovského státu a USA do budování protiraketového deštníku se vyplatily. Do akce se v noci na neděli zapojily systémy jako Iron Dome (Železná kopule) či Arrow (Šíp), které s pomocí spojenců v regionu zlikvidovaly drtivou většinu raket a dronů. Spojené státy využily bojové letouny, systém Patriot v Iráku a také Aegis umístěný ve Středomoří. Podle CNN šlo Teheránu o symbolickou odvetu, okázalou demonstraci síly, která nezpůsobí větší škody ani nerozpoutá otevřenou válku.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 21:51|

Válka poprvé vstoupila do kosmu. Izrael zřejmě odrazil raketový útok z Jemenu nad Kármánovou hranicí

V úterý 31. října zřejmě došlo k zatím prvnímu reálnému boji ve vesmíru. Stalo se to, když izraelský raketový systém Arrow 2 dokázal zachytit balistickou raketu, která byla odpálena z Jemenu. Jejím cílem byl izraelský Eilat, popsal tento týden deník Ha'arec. Izraelská armáda to nepotvrdila.
8. 11. 2023|

KLDR stojí za Putinem a jeho rozhodnutími, řekl Kim Čong-un na společné schůzce

Severní Korea podporuje Vladimira Putina ve všech jeho rozhodnutích, řekl ve středu podle agentury Reuters severokorejský vůdce Kim Čong-un. Putin uvedl, že Rusko pomůže KLDR v oblasti vesmírných družic. Oba státníci se sešli na kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě, kde jednali přes pět hodin. Podle západních médií a Kyjeva Putin severokorejského lídra žádal o zbraně, které by podpořily ruskou invazi na Ukrajinu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se k tomu nechtěl vyjádřit. Předmětem rozhovorů byla podle agentury RIA Novosti také možnost vyslání severokorejského kosmonauta do vesmíru.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 22:43|

KLDR opět oznámila, že simulovala „taktický jaderný útok“

Severní Korea podruhé za tento týden oznámila, že simulovala „taktický jaderný útok“. Státní tisková agentura KCNA takto popsala sobotní operaci, při níž podle jihokorejské armády Severokorejci vypálili do moře několik řízených střel. Stejné oznámení Pchjongjangu přišlo ve čtvrtek v návaznosti na středeční test balistických raket.
3. 9. 2023|

KLDR zřejmě odpálila dvě balistické rakety do Japonského moře

Severní Korea odpálila ve středu ráno místního času (v úterý večer středoevropského času) patrně dvě balistické rakety do Japonského moře. Informovalo o tom podle agentury Kjódó japonské ministerstvo obrany.
18. 7. 2023|

KLDR odpálila balistickou raketu dlouhého doletu, uvádějí Soul a Tokio

Severní Korea odpálila východně od svého pobřeží balistickou raketu dlouhého doletu, informovaly agentury AP a Reuters s odvoláním na Jižní Koreu a Japonsko. KLDR naposledy provedla test balistických střel před necelým měsícem. Projektil dlouhého doletu testovala naposledy v dubnu, kdy odpálila mezikontinentální balistickou raketu (ICBM).
12. 7. 2023|

Za „barbarský čin“ označilo Tokio další severokorejský test mezikontinentální střely

Severní Korea ve čtvrtek odpálila mezikontinentální balistickou raketu, která dopadla do Japonského moře. Tokio i Soul kvůli dalšímu vojenskému testu komunistické země svolaly své bezpečnostní rady. Ve čtvrtek se přitom v Japonsku setkali tamní premiér Fumio Kišida s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 23:28|

Rusko během Bidenovy návštěvy Kyjeva neúspěšně testovalo mezikontinentální raketu, píše CNN

Rusko provedlo zhruba v době pondělní návštěvy amerického prezidenta Joea Bidena na Ukrajině patrně neúspěšnou zkoušku mezikontinentální balistické rakety. Informoval o tom server televize CNN s odvoláním na dva nejmenované americké zdroje obeznámené s touto záležitostí.
22. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 12:31|

Severní Korea vypálila další střely. Japonsko žádá mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN

Severní Korea v pondělí uvedla, že její armáda brzy ráno místního času, v neděli večer SEČ, vypálila dvě taktické balistické střely. O střelách předtím informovaly jihokorejské i japonské úřady, napsala agentura Reuters. KLDR už v sobotu testovala mezikontinentální balistickou raketu. Japonsko kvůli tomu v pondělí požádalo o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, Jižní Korea uvalila sankce vůči čtyřem lidem a pěti subjektům.
20. 2. 2023|

KLDR odpálila směrem do moře tři balistické rakety, uvedl Soul

Severní Korea odpálila tři balistické rakety krátkého doletu do moře východně od Korejského poloostrova. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovaly světové agentury. Je to další z bezprecedentního počtu raketových testů, které Pchjongjang letos provedl, podotkla agentura Reuters.
31. 12. 2022|

Severní Korea odpálila střelu s doletem do Spojených států. Dopadla na sever od Japonska

Severní Korea v pátek vystřelila zřejmě mezikontinentální balistickou raketu, uvedly tiskové agentury s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany. O startu balistické rakety v KLDR informovala rovněž japonská pobřežní stráž. Raketa, kterou v pátek otestovala Severní Korea, měla dostatečný dolet, aby zasáhla Spojené státy, uvedl později japonský ministr obrany Jasukazu Hamada. Spojené státy test střely odsoudily. Severokorejský vůdce Kim Čong-un  řekl, že na jaderné hrozby odpoví jaderným útokem a na totální konfrontaci totální konfrontací.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 23:48|

KLDR vypálila další balistické střely. Japonsko vyhlásilo poplach

Nejméně čtyři rakety podle Soulu opět vypálila Severní Korea. Japonsko kvůli tomu vyhlásilo poplach ve třech prefekturách. Původně japonské úřady informovaly o tom, že jedna střela přeletěla nad severem Japonska, což ale později popřelo ministerstvo obrany, podle kterého se raketa ztratila z radarů nad Japonským mořem. Severní Korea palbu nekomentovala.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 21:48|

KLDR uskutečnila nebývalý raketový test. Za provokace musí zaplatit, zní ze Soulu

Severní Korea podle jihokorejské armády odpálila 23 raket, včetně třech balistických střel krátkého doletu. Jedna dopadla blízko námořní hranice s Jižní Korejí. Stalo se to poté, co Pchjongjang v úterý vyhrožoval Soulu a Spojeným státům kvůli jejich nynějšímu několikadennímu vojenskému cvičení. Soul v reakci na poslední ze série severokorejských raketových testů vystřelil severně od společné námořní hranice tři rakety vzduch–země. KLDR kromě raket vypálila také přes sto dělostřeleckých střel. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol situaci označil za narušení území.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 12:39|

Severní Korea odpálila další balistickou střelu, přeletěla území Japonska

Severní Korea odpálila další balistickou střelu, uvedly armády Japonska a Jižní Koreje. Podle japonských úřadů raketa přeletěla severní japonský ostrov Hokkaidó, než dopadla do moře. Vláda v Tokiu vyzvala lidi v ohrožené oblasti, aby se ukryli. Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea slíbily rozhodnou odpověď.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 10:35|

Severní Korea odpálila dvě balistické střely do Japonského moře

Severní Korea v sobotu odpálila do Japonského moře dvě balistické střely. Oznámily to jihokorejské a japonské úřady. Jde o čtvrtý takový krok Pchjongjangu za méně než týden, uvedla japonská agentura Kjódó.
1. 10. 2022|

Severní Korea odpálila balistickou střelu, dopadla zřejmě do Japonského moře, píší média

Severní Korea odpálila východním směrem další balistickou střelu, dopadla zřejmě do Japonského moře. Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Pchjongjang tak učinil krátce před návštěvou americké viceprezidentky Kamaly Harrisové v Jižní Koreji.
28. 9. 2022|

KLDR otestovala balistickou raketu. Podle Soulu se pokusí o odpal z ponorky

Severní Korea odpálila balistickou střelu krátkého doletu směrem k Japonskému moři na východ od Korejského poloostrova. Podle agentury Reuters to uvedl jihokorejský Společný sbor náčelníků štábů (JCS). Od začátku roku Severní Korea uskutečnila řadu raketových testů, čímž porušuje rezoluce OSN.
25. 9. 2022|

Severní Korea odpálila východním směrem tři balistické střely

Severní Korea odpálila východním směrem celkem tři balistické střely. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovala agentura Reuters. Střely byly vyslány v rozmezí necelé hodiny z letiště Sunan poblíž severokorejské metropole Pchjongjangu, ze kterého se v poslední době uskutečnilo několik podobných zkušebních odpalů. Náměstek jihokorejského poradce pro národní bezpečnost později řekl, že KLDR podnikla experiment s detonačním zařízením v přípravě na svůj sedmý jaderný test. Do nejnovějšího raketového testu byla podle téhož zdroje zřejmě zapojena nová mezikontinentální balistická střela Hwasong-17.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 10:59|

Ruské balistické střely Iskander nesou jméno po dobyvateli světa. Na Ukrajině ale příliš neuspěly

Iskander je během ruské invaze na Ukrajinu vůbec nejpoužívanější balistickou střelou. Přednedávnem se opět dostala do centra pozornosti s ohledem na možné použití nových typů klamných cílů, které doposud nebyly známy a které se z Iskanderů zřejmě odpalují. Rusko tyto střely nasazuje sice masivně, podle analytiků ale nikoliv příliš účinně.
31. 3. 2022|

KLDR se pokusila odpálit střelu, podle Japonska balistickou raketu

Neúspěšně zřejmě skončil pokus Severní Koreje o odpálení neznámé střely, o kterém informovala jihokorejská armáda. Podle ní byla střela vypálena z letiště u Pchongjangu a patrně selhala bezprostředně po startu. Podle japonských médií mohlo jít o balistickou raketu.
16. 3. 2022Aktualizováno16. 3. 2022, 15:11|

Severní Korea otestovala mezikontinentální balistické střely, tvrdí USA

KLDR při posledních dvou testech odzkoušela novou mezikontinentální balistickou raketu, uvedly ve společném prohlášení Jižní Korea a Spojené státy. Pchjongjang tvrdil, že testuje systémy pro průzkumný satelit. Základnu, odkud Severní Korea střely odpaluje, ve čtvrtek navštívil její vůdce Kim Čong-un.
11. 3. 2022|

Severní Korea podnikla další raketový test, druhý během jednoho týdne

Severní Korea přes své východní pobřeží zkušebně odpálila pravděpodobně další balistickou raketu. Podle agentury Reuters to v úterý oznámila jihokorejská armáda. Severokorejská státní média uvedla, že se jednalo o další úspěšný test hypersonické střely.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 20:38|

Severní Korea provedla novou zkoušku balistické rakety

Severní Korea vypálila přes své východní pobřeží balistickou střelu. Podle zpravodajského serveru BBC News to uvedla japonská a jihokorejská vláda a později to potvrdila také americká armáda. Severokorejská státní agentura později uvedla, že KLDR zkušebně odpálila nově vyvinutou hypersonickou raketu. První letošní severokorejský raketový test přišel jen pár dní poté, co se tamní vůdce Kim Čong-un zavázal k rozvoji zbrojního arzenálu, což odůvodnil nestabilní mezinárodní situací. Zkoušky balistických raket, stejně jako testy jaderných zbraní, zakazují Severní Koreji rezoluce Rady bezpečnosti OSN.
5. 1. 2022Aktualizováno5. 1. 2022, 23:46|

Severokorejský vůdce Kim Čong-il udělal ze země jadernou hrozbu. Od jeho smrti uplyne deset let

V pátek 17. prosince uplyne deset let od smrti severokorejského vůdce Kim Čong-ila, kterého u moci vystřídal jeho syn Kim Čong-un. Jeho hlavní zbraní se stala agresivní jaderná politika. Ta mu zajistila historicky první setkání mezi severokorejským vůdcem a americkým prezidentem. První jaderné testy ale zahájil právě Kim Čong-il. Vztahy komunistické diktatury se světem jsou i kvůli tomu nanejvýš napjaté.
16. 12. 2021|