TÉMA

Milo Djukanovič

Prosadil nezávislost na Srbsku, čelil podezření z pašování. Končí černohorský prezident Djukanovič

Milo Djukanovič prosadil za 30 let působení ve vysokých patrech černohorské politiky odtržení od Srbska nebo větší integraci do Evropského společenství. Zájem o úplné odříznutí od vlivu Bělehradu včetně církve už ale voliči neprojevili. I proto Djukanovič, jenž čelil na přelomu tisíciletí podezření z pašování cigaret, začátkem dubna prohrál v prezidentských volbách. V sobotu jej vystřídá o generaci mladší ekonom Jakov Milatovič. Černohorci navíc půjdou za necelý měsíc k urnám znovu, budou volit nový parlament, který Djukanovič v březnu rozpustil. A strana letitého politického hegemona míří k porážce.
19. 5. 2023|

V Černé Hoře porazil v prezidentské volbě politický nováček matadora Djukanoviče

Prezidentem Černé Hory se stane prozápadní ekonom Jakov Milatović. Se ziskem přibližně šedesáti procent hlasů zvítězil nad současným prezidentem Milem Djukanovičem, který už uznal svou volební porážku. Milatovičovi podle analytiků hrála do karet touha po politické změně v zemi, kterou Djukanović v různých funkcích vedl posledních třicet let.
2. 4. 2023Aktualizováno2. 4. 2023, 22:49|

Ruská agrese vůči Ukrajině dá rozšiřování EU nový impuls, věří černohorský prezident Djukanovič

Černá Hora si podle představitelů České republiky vede velmi dobře na cestě do Evropské unie. Prezident i premiér ocenili pokrok, který země udělala a pokud splní i zbývající podmínky, má podle nich velkou šanci brzy se do Unie začlenit. Také černohorský prezident Milo Djukanovič věří, že se jeho země stane příštím novým členským státem EU. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi, který vedl David Miřejovský.
15. 9. 2022|

V Černé Hoře padly tresty za pokus o převrat, který měl dostat k moci proruské vedení

Soud v Černé Hoře poslal na pět let do vězení dva přední představitele proruské opozice Andriju Mandiče a Milana Kneževiče. Shledal je vinnými z účasti na zmařeném pokusu o převrat z roku 2016. Informuje o tom agentura AFP. Proti rozsudku se lze odvolat. Soudní jednání provázela přísná bezpečnostní opatření.
9. 5. 2019Aktualizováno9. 5. 2019, 13:45|