TÉMA

Záchrana života

Pes pomohl zachránit život svého pána topícího se v ledové vodě jezera v Michiganu

Pes Ruby společně s policistou pomohl zachránit svého majitele, který se propadl ledem do jezera v Michiganu. Důstojník Bennetts, jenž byl k nehodě přivolán, se nejdříve snažil muži pomoci sám, ale kvůli stavu ledu se k němu nemohl dostat. Jednal však rychle, připnul záchranný disk na psí vodítko a řekl tonoucímu, aby Rubyho přivolal. Pes donesl disk až k němu a společnými silami se podařilo muže zachránit. Pětašedesátiletý Američan strávil ve vodě zhruba šestnáct minut a po ošetření v nemocnici byl propuštěn.
22. 1. 2024|

Policisté a záchranáři častěji využívají přenosné defibrilátory. Jsou už i v Adršpašských skalách

Zdravotnická záchranná služba eviduje za letošní první půlrok stovky případů, u kterých byly využity externí defibrilátory (AED). Největší nárůst využití těchto přístrojů zaznamenali záchranáři v Praze, kde se počet aktivací zvýšil o 250 procent. S rostoucími počty zásahů narůstá i počet míst, kam obce i soukromé osoby externí defibrilátory umisťují.
25. 7. 2023|

Sportovec zachránil život svému spoluhráči, který zkolaboval. Doma se ani nepochlubil

Cenu Fair Play při vyhlašování Sokola roku získal Ondřej Škultety, který při volejbalovém zápase v prostějovské sokolovně pohotově zachránil život svému spoluhráči. K události, při které by řada lidí zaváhala, došlo loni. Škultetymu při záchraně kolegy pomohl i výcvik v elitní armádní jednotce.
8. 4. 2023|

Tragickým nehodám na splavech má zabránit záchranné vybavení, často se ale stává terčem krádeží

Jen během uplynulého víkendu si vodní živel vyžádal tři oběti. Už loni přitom stoupl počet utopených vodáků. Bylo jich osm, tedy o šest více než rok předtím. Povodí řek se proto snaží podobným nešťastným událostem zabránit instalací záchranných prvků, vybavení však často kradou zloději.
22. 6. 2021|

Třináctá a čtrnáctá Zemanova milost. Jedna kvůli nemoci vězně, druhá za záchranu života

Muž, který neplatil alimenty, a druhý, který byl odsouzen za ohrožení pod vlivem omamné látky, jsou volní. Prezident Miloš Zeman jim udělil milost. V jednom případě své rozhodnutí zdůvodnil vážnou nemocí vězně, ve druhém tím, že poskytnutím první pomoci zachránil život další osobě.
19. 3. 2020|

Dva muži zachránili život posádce auta, které skončilo v rybníce převrácené na střechu

Mohla to být tragická havárie až se čtyřmi mrtvými, díky rychlé a obětavé pomoci dvou mužů všichni vyvázli živí. U obce Herstošice na Karlovarsku v pátek v podvečer havarovalo auto a spadlo do rybníka. Dva muži ale pomohli posádku z auta zachránit.
19. 1. 2020|

Srdce se mu po roce zastavilo znovu. Elektrikáře dvakrát zachránil stejný dobrovolný hasič

Elektrikáře Petra Novotného z jihomoravských Popic dvakrát zachránil automatický externí defibrilátor v rukou stejného dobrovolného hasiče. Vědomí ztratil při zástavě srdce, zachránce mu přivolala esemeska.
18. 7. 2019|

Nemůžeme se spoléhat na to, že nám pomůže operátor na telefonu, první pomoc si musíme vyzkoušet

Autoškoly a školy neumí učit první pomoc. Shodují se na tom školící organizace i samotní lektoři. U základních a středních škol kritizují nesystematičnost výuky. U autoškol je podle nich nejčastější chybou nedostatečný nebo úplně chybějící praktický nácvik. Potvrzuje to i průzkum centra první pomoci PrPom – podle něj zanedbává praktický nácvik nadpoloviční většina autoškol. Školitelé zároveň upozorňují, že se Češi stále bojí a první pomoc u nehod a kolapsů raději neposkytují.
9. 5. 2019|