TÉMA

Tanvald

Zubačka mezi Tanvaldem a Kořenovem vyjede až po rekonstrukci trati, provizorně ji nahradí jiné vlaky

Vlaky tažené historickou ozubnicovou lokomotivou letos na trať mezi Tanvaldem a Kořenovem nevyjedou. Správa železnic jejich provoz koncem minulého roku zakázala až do skončení plánované rekonstrukce trati. Cestující ale o oblíbené nostalgické jízdy nepřijdou. Zubačku provozovatel nahradí jinými historickými soupravami.
10. 1. 2024|

Správa železnic zakázala jízdu ozubnicových lokomotiv na jediné vhodné trati. Kraj se zlobí, kazí mu to plány

Správa železnic zakázala jízdu ozubnicových lokomotiv na jediné ozubnicové trati v Česku, která vede z Tanvaldu do Kořenova. Upozornil na to spolek Zubačka, který pořádá historické jízdy na trati. Za nepřijatelné označil takové rozhodnutí i Liberecký kraj, který tyto jízdy objednává. Železničáři zdůvodnili zákaz tím, že jízda ozubnicových lokomotiv příliš namáhá koleje, zákaz chce zrušit až po budoucí celkové rekonstrukci trati. Podle kraje by ale měla Správa železnic opravit koleje již dříve, jsou-li v tak špatném stavu.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 16:36|

Soud v Jablonci nad Nisou v kauze řidičských průkazů rozdal podmínky i pokuty

Podmíněné a peněžité tresty uložil Okresní soud v Jablonci nad Nisou dalším dvěma obžalovaným v kauze neoprávněně vydávaných řidičských průkazů. U zkušebního komisaře i provozovatele autoškoly schválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřeli se státním zástupcem. Oba soud potrestal tříletou podmínkou se zkušební dobou na čtyři roky. K tomu musí každý zaplatit 200 tisíc korun, navíc státu propadne zabavených 83 tisíc. Petra Malého, který byl zkušebním komisařem v Tanvaldu, soud potrestal i zákazem výkonu funkce ve veřejné správě a samosprávě na čtyři roky. Rozhodnutí soudu je pravomocné.
19. 10. 2023|

V Tanvaldu hořel rekonstruovaný bývalý penzion, zranění jsou tři dělníci a hasič

V Tanvaldu na Jablonecku od rána hořela rekonstruovaná budova bývalého penzionu, vyhlášen byl třetí stupeň poplachu. Hasičům se požár podařilo zlikvidovat v odpoledních hodinách. Zranění utrpěli čtyři lidé. Jde o tři dělníky, kteří uvnitř pracovali, a jednoho hasiče, pod nímž se při hašení propadla konstrukce. Hasiči odhadli škodu na deset milionů korun.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 17:53|

Liberecký kraj posílí autobusové spoje mezi Jabloncem a Prahou

Liberecký kraj přidá se změnou jízdních řádů od neděle 3. září další spoje na vytížené autobusové lince 900 z Jablonce nad Nisou do Prahy. O dva páry autobusů víc bude jezdit ve všedních dnech, jeden pár přidá BusLine, který na trase jezdí v neděli. Posílením provozu reaguje kraj na rostoucí zájem o tuto linku.
30. 8. 2023|

Vězeňská služba zveřejnila seznam popravených politických vězňů rozptýlených na Pankráci

Vězeňská služba sestavila seznam 69 popravených a zemřelých politických vězňů, jejichž zpopelněné ostatky rozsypali dozorci v 60. letech minulého století na bývalém popravišti pankrácké věznice. Pozůstalé by ráda pozvala na ekumenický obřad na společném pohřebišti. Žádá je proto, aby se přihlásili. Na seznamu figuruje například i Záviš Kalandra, který byl popraven ve vykonstruovaném procesu s političkou Miladou Horákovou.
24. 8. 2023|

Muž po střetu s vlakem odešel neznámo kam. Policie ho hledá

Na železniční trati v okrajové části Liberce, ve Vesci, srazil dopoledne osobní vlak muže. Policisté po něm pátrají, na místě nehody nezůstal. Provoz na trati do Tanvaldu byl kvůli nehodě zhruba dvě hodiny přerušen, vlaky znovu začaly jezdit kolem půl jedné.
12. 4. 2023|

Sněžení místy zkomplikovalo dopravu, v Krkonoších napadne o víkendu až 60 centimetrů

Až šedesát centimetrů sněhu může přes víkend napadnout v Krkonoších a Jizerských horách, upozornil ve výstraze Český hydrometeorologický ústav. Silničáři proto v sobotu ráno preventivně uzavřeli pro nákladní dopravu silnici z Tanvaldu do Harrachova, omezení by mělo skončit o půlnoci z neděle na pondělí. Kvůli počasí se stalo několik dopravních nehod. Výstrahu na množství nového sněhu vydal Český hydrometeorologický ústav pouze pro malou oblast na severu Čech, zároveň ale varuje v částech země před silným větrem, sněhovými jazyky a na celém území před náledím, které se má tvořit hlavně v noci na neděli.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 17:12|

Tání sněhu může zvednout hladiny, foukat bude v neděli na jihu a západě Česka

V části Vysočiny a Šumavy, v příhraničí od Krkonoš po Jeseníky a na Vsetínsku mohou do nedělního večera kvůli rychlému odtávání sněhu stoupat hladiny vodních toků, ze břehů by se ale vylévat neměly. Silný vítr v nárazech až sedmdesát kilometrů v hodině čeká Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) během soboty nadále téměř v celém Česku, v neděli hlavně na západě a jihu území.
18. 2. 2023|

Tisíce domácností v Česku jsou kvůli větru a sněžení bez elektřiny, na severu Slovenska je kalamita

Vítr v Česku lámal stromy a způsobil poruchy dodávek elektřiny. Komplikoval také provoz na silnicích a železničních tratích. Hasiči měli stovky výjezdů, kromě odklízení stromů zabezpečovali také střechy. Situace se odpoledne začala postupně uklidňovat. Kolem 18. hodiny evidoval ČEZ ještě asi 3500 míst bez elektřiny. Na distribučním území, které spadá pod skupinu E.ON, bylo potřeba kolem 16. hodiny obnovit dodávky asi pro 1500 odběratelů. S přívaly sněhu se potýká také Slovensko. Polský Tatranský národní park je kvůli nebezpečí pádu lavin celý uzavřený.
4. 2. 2023Aktualizováno4. 2. 2023, 20:41|

Sníh zkomplikoval na některých místech dopravu

Sníh a mráz způsobily ve středu ráno potíže dvěma linkovým autobusům v Rokytnici v Orlických horách. Silničáři v Libereckém kraji kvůli očekávanému intenzivnímu sněžení od jedenácti hodin uzavřeli pro nákladní vozy nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod s Polskem. Autobusy a osobní vozy tudy projedou. Ve Zlínském kraji je kvůli ledovce neprůjezdná silnice III/42826 mezi Modrou na Uherskohradišťsku a rekreační oblastí Bunč. Lavinové riziko v Krkonoších stouplo na třetí stupeň. Meteorologové varují před sněžením a silným větrem.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 14:42|

Vítr a sníh místy komplikují dopravu. Kvůli pádům stromů je uzavřená silnice Šerlich – Orlické Záhoří

Silný vítr a intenzivní sněhové přeháňky komplikují dopravu na několika místech v Česku. Silné sněžení zasáhlo například severní část Královéhradeckého kraje, popadané stromy zastavily provoz na silnici II/311 mezi Šerlichem a Orlickým Záhořím v Orlických horách. V Libereckém kraji je od dopoledne pro nákladní vozy uzavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod s Polskem. S výjimkou jižní a východní Moravy platí na celém území výstraha meteorologů před silným větrem.
30. 1. 2023|

V Tanvaldu mají samoobslužnou školní jídelnu. Děti tam prý jídlem tolik neplýtvají

Masarykova základní škola v Tanvaldu je průkopníkem samoobslužné školní jídelny. Děti si naberou, co jim chutná, a jídlem zdaleka tolik neplýtvají. Navíc je to vede k větší samostatnosti; po obědě zbytky samy vytřídí a nádobí uklidí do mycích košů. Inspirace přišla ze severských zemí, kde je tento typ stravování žáků běžný.
24. 9. 2022|

Policie vyšetřuje pět obviněných v kauze autoškol na svobodě

Jablonecká policie propustila pět obviněných, které v úterý zadržela v souvislosti s kauzou úplatků v autoškolách. Vyšetřuje je na svobodě. Jde o zkušební komisaře a jednatele či provozovatele autoškol. Obvinění jsou podezřelí, že vydávali potvrzení o vykonání zkoušek odborné způsobilosti, které jsou potřebné k získání řidičského oprávnění, přestože je žadatelé neabsolvovali.
5. 5. 2022|

Policisté při zásahu v autoškolách v Libereckém kraji zadrželi pět lidí. Vydávali falešná potvrzení

V autoškolách v Jablonci nad Nisou a dalších městech Libereckého kraje zasahovala od rána policie, zadržela pět lidí. Podle kriminalistů vydávali potvrzení o složení závěrečné zkoušky i těm žadatelům, kteří ji neabsolvovali. Jsou mezi nimi jak pracovníci autoškol, tak zkušební komisaři.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 14:26|

Města se špatnou pověstí obyvatelé opouštějí. Nezadrží je ani levné bydlení

Češi opouštějí velká města. Trend se nezastavil ani v posledních dvou letech, kdy dopady pandemie o něco ztížily stavění domů. Obzvlášť radnice v méně atraktivních lokalitách kvůli tomu musí řešit i nezvyklé problémy.
14. 2. 2022|

Sníh komplikoval dopravu. Meteorologové prodloužili výstrahu

V Jizerských horách a Krkonoších od nedělního rána připadlo na některých místech i přes 30 centimetrů sněhu, sněžilo až do pondělního večera. Pro nákladní dopravu byla uzavřená silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachov a dál do Polska, v Libereckém kraji narazil vlak do spadlého stromu, na Karlovarsku se srazila tři osobní vozidla s nákladním autem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněžením platila nejprve do pondělního odpoledne, týkala se Jizerských hor, Krkonoš, Šumavy nebo Jeseníků. Později ale ČHMÚ výstrahu prodloužil, nově platí do úterních 9:00.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 21:02|

Vydatné deště v úterý zkropí hory v pohraničí. Poté nastane babí léto

V úterý čekají meteorologové vydatný déšť. Nejvíc pršet má v příhraničních oblastech od Jizerských hor přes Krkonoše a Jeseníky až po Beskydy. Spadnout tam může čtyřicet až sedmdesát litrů na metr čtvereční. Intenzivní srážky mohou v těchto oblastech mírně zvednout hladiny řek, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Po chladném a deštivém úterý by však mělo dorazit babí léto. Meteorologové očekávají, že bude trvat až do konce září.
30. 8. 2021Aktualizováno30. 8. 2021, 18:20|

Na Luční boudě extrémně pršelo, Labe v Krkonoších stouplo na druhý stupeň

Krkonoše zasáhl extrémně silný déšť. Na Luční boudě napršelo za necelých čtyřiadvacet hodin 139 litrů vody na metr čtvereční. Labe se na svém horním toku dostalo na druhý stupeň povodňové aktivity. Silný vítr také zastavil krkonošské lanovky a lámal stromy.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 11:36|

V Krkonoších a Jizerských horách bude vydatně pršet, meteorologové varují před aquaplaningem

Až 50 milimetrů naprší od pondělního odpoledne do úterý dopoledne v Krkonoších a Jizerských horách. Upozornil na to Český hydrometerologický ústav, jeho výstraha se týká především řidičů, kterým hrozí při prudkém dešti aquaplaning, navíc bude špatná viditelnost.
23. 8. 2021|

Popadané stromy zastavily vlaky v Libereckém kraji, zablokovaly i silnici u Železného Brodu

Silný vítr a popadané stromy zkomplikovaly v podvečer dopravu na Jablonecku a Semilsku. Spadlé stromy zablokovaly hlavní silnici 10 ze Železného Brodu na Tanvald, a zkomplikovaly i dopravu na dalších místech. Během hodiny vyjížděli hasiči k desítce popadaných stromů, nejvíc v oblasti kolem Železného Brodu, řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Eva Klímová.
11. 7. 2021Aktualizováno11. 7. 2021, 21:40|

Silničáři varují před sněhem a náledím, o víkendu spadnou teploty i o deset stupňů pod nulu

Sněžení v kombinaci se silným větrem komplikovaly ve čtvrtek dopravu v Česku. Místy se na vozovce tvořily sněhové jazyky, vznikaly už například v horských polohách a na Vysočině. Závěje se objevovaly hlavně v Krkonoších, Jizerských a Krušných horách. Do 18 hodin platila výstraha před sněžením. V příštích dnech teploty spadnou až k patnácti stupňům pod nulu. V následujícím týdnu se pak bude oteplovat.
14. 1. 2021Aktualizováno14. 1. 2021, 21:07|

Zima sílí, ráno bylo nejmrazivější od jejího začátku. Úterý bude v Čechách větrné

Noc na pondělí byla nejmrazivější od začátku zimy. Na stanici Perla poblíž Kvildy na Šumavě naměřili meteorologové až minus 26,4 stupně Celsia. Mrazivé bylo ráno v celém Česku a přes den stoupnou teploty nad nulu jen v části republiky. I noc na úterý bude chladná, v Čechách se ale zatáhne, mírně oteplí a od západu začne foukat. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na silné nárazy větru, náledí a pro horské oblasti Čech také na nový sníh a sněhové jazyky.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 14:59|

Horko bylo v Bejrútu největší překážkou, do barelů s vodou jsme psům strkali led, říkají liberečtí kynologové

Vlhkost v kombinaci s vysokými teplotami byla pro psy největším problémem, tvrdí čeští hasiči, kteří se v úterý vrátili ze záchranářské mise v Bejrútu. V libanonské metropoli přitom pomáhali týden s hledáním lidí v troskách po výbuchu, součástí takzvaného USAR týmu byli i dva kynologové a jeden statik z Libereckého kraje. Pro všechny tři to byla první mise, uvedli v rozhovoru pro web Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.
12. 8. 2020|