TÉMA

Denver

V USA jsou tisíce neprávem odsouzených vězňů, tvrdí právník. Systému veřejných obhájců chybí peníze

V polovině března si vyslechl Sidney Holmes osvobozující rozsudek. Za mřížemi měl strávit 400 let, nakonec vyšel ven z vězení po 34 letech. Za zločin, který nespáchal, pykal neprávem, navíc podle floridských zákonů nemá nárok na žádné odškodné. Podle amerického advokáta Alexe Hornadaye, který nyní přednáší na Karlově univerzitě, je takových případů několik, údajně je často na vině i nedostatečná obhajoba. Systém veřejných obhájců je v USA podle něj podfinancovaný, větší šanci u soudu pak prý mají lidé s vyššími příjmy.
12. 4. 2023|

Spojené státy sevřely mrazy, teploty klesají i třicet stupňů pod nulu. Tisíce letadel zůstaly na zemi

Milionům Američanů komplikuje vánoční cestovní plány špatné počasí. Na většině území Spojených států panují tuhé mrazy, místy je i 38 stupňů Celsia pod nulou. Na středozápadě navíc vzniká masivní zimní bouře, píše agentura Reuters. Kvůli počasí byly zrušeny tisíce letů, úřady varují občany, aby situaci nepodcenili. Zlepšení by mohlo přijít už o víkendu.
23. 12. 2022|

V Číně mi hrozilo jen vyhoštění, teď můžou kritické novináře i zavřít, varuje před olympiádou reportér Tomáš Etzler

Z Ameriky přes válečné zóny do Číny. Tak by se dala popsat novinářská cesta Tomáš Etzlera. Z českých reportérů je jediný, kdo první novinářské zkušenosti začal sbírat rovnou v CNN. K reportérské práci se tam ale nedostal hned. Začínal jako řidič, který vozil pizzu a štáby na natáčení. Do Pekingu a Hongkongu odjel už jako zkušený reportér.
25. 1. 2022|

Požáry v Coloradu díky hustému sněžení téměř ustaly

Požáry, které v americkém státě Colorado zničily celé městské čtvrti, v pátek z větší části ustaly. Hasičům pomohlo především husté sněžení. Evakuovaní lidé nyní místo novoročních oslav obhlížejí svá poškozená obydlí. Plameny rozdmýchané silným větrem po období extrémního sucha zničily nejméně pět set domů a desítky tisíc lidí před nimi musely uprchnout. Na leteckých snímcích jsou vidět celé ulice, z nichž zbyly jen kouřící hromádky popela. Úřady evidují sedm zraněných.
1. 1. 2022|

Požáry u amerického Denveru donutily k evakuaci desetitisíce lidí, sedm jich je zraněno

Přes třicet tisíc obyvatel amerického státu Colorado dostalo ve čtvrtek příkaz k evakuaci kvůli rychle postupujícím požárům poblíž Denveru, které nakonec zničily stovky domů. V pátek úřady evidovaly sedm zraněných, ale žádné mrtvé či pohřešované, a situace se podle agentury AP uklidňovala. Požáry v nezvyklou roční dobu vystřídalo sněžení.
31. 12. 2021Aktualizováno31. 12. 2021, 20:32|

Útočník v Denveru zabil čtyři lidi a zranil policistu. Po přestřelce s policií zemřel

Čtyři lidi zabil v pondělí večer místního času (v úterý ráno SEČ) v americkém Denveru a okolí střelec. Tři další poranil, včetně jednoho policisty. Policie poté pravděpodobného pachatele zastřelila, uvedla agentura Reuters. Motiv činu je stále neznámý a policie okolnosti incidentu vyšetřuje.
28. 12. 2021Aktualizováno28. 12. 2021, 10:35|

NASA simuluje, co by udělal dopad asteroidu na Zemi. Fiktivní těleso míří k Českým Budějovicím

„K Zemi míří fiktivní asteroid, který může naši planetu ohrozit. Skupina reálných vědců se snaží tuto situaci vyřešit.“ To je obsahem cvičení, které od začátku týdne probíhá v NASA. Mezinárodní tým chce zjistit, jestli jsou současné technologie, sítě i instituce schopné s tímto problémem něco dělat. Experti se chtějí poučit pro případ, že by k něčemu takovému doopravdy došlo. Pro obyvatele ČR je toto cvičení o to zajímavější, že se třetí den experimentu ukázalo, že fiktivní asteroid míří právě na naši republiku.
30. 4. 2021|

Střelec zabil v coloradském supermarketu deset lidí. Policie ho identifikovala a obvinila

Nejméně deset lidí, včetně prvního policisty na místě, zabil střelec v pondělí v supermarketu ve městě Boulder v americkém státě Colorado. Policie zadržela podezřelého, který skončil se zraněním v nemocnici a nyní čelí obvinění z desetinásobné vraždy prvního stupně. Úřady jej identifikovaly jako jednadvacetiletého muže jménem Ahmad Al Aliwi Alissa. Motiv útoku zatím neobjasnily. Americký prezident Joe Biden v reakci vyzval Kongres ke schválení opatření o kontrolách spojených s nákupem zbraní a zákazu útočných pušek.
22. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 19:44|

Část USA zasáhlo extrémní počasí. V Texasu hlásí tornáda, Colorado se potýká se sněhem

Centrální část Spojených států sužuje silný vítr, déšť i sněžení. Na severu Texasu hlásí úřady od pátku 14 tornád, vítr o rychlosti až 140 kilometrů za hodinu a kroupy velikosti baseballových míčků. Letiště v Denveru zrušilo kvůli nepříznivému počasí za víkend přes dva tisíce letů a místní úřady předpokládají, že by mohlo napadnout až 60 centimetrů mokrého sněhu. Varování před silným větrem nyní platí pro sedm milionů Američanů, výstraha kvůli sněhovým bouřím se týká 300 tisíc lidí.
14. 3. 2021|

Vybrané Boeingy čeká po incidentu v Denveru kontrola lopatek motorů

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil okamžitou kontrolu letadel Boeing 777-200 se stejným motorem, jaký o minulém víkendu začal u jednoho z letadel ve vzduchu hořet. Úřad bezprostředně po nehodě všem aerolinkám doporučil, aby letadla zatím nepoužívaly, a nařídil mimořádnou kontrolu. Nyní vydal příkaz provést důkladnou kontrolu titanových lopatek motoru před opětovným nasazením do provozu. Týká se to celkem 128 letadel, což je asi třetina ve srovnání s letadly 737 MAX, která byla v celém světě až donedávna odstavena kvůli jiným problémům.
24. 2. 2021Aktualizováno24. 2. 2021, 12:59|

Motor boeingu nad Denverem podle vyšetřovatelů selhal kvůli únavě materiálu, slyšet byla hlasitá rána

Motor letadla United Airlines, který v sobotu kriticky selhal, podle americké Národní rady pro bezpečnost dopravy vykazoval známky únavy materiálu. Incident přežili všichni na palubě letounu, padající trosky nezranily ani nikoho na zemi. Společnost Boeing doporučila do odvolání nepoužívat stroje se stejným typem motoru.
23. 2. 2021|

Americký úřad nařídil po sobotním incidentu kontrolu Boeingů 777

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil mimořádnou kontrolu letadel Boeing 777 po sobotním incidentu v Denveru. Na předměstí amerického města dopadl z letadla společnosti United Airlines obrovský kus motoru. Opatření se týká pouze Boeingů 777 s motory typu Pratt & Whitney 4000, uvedla agentura Reuters. Pozastavení provozu tohoto druhu letadel doporučila i samotná společnost Boeing.
22. 2. 2021|

Začíná festival nezávislých filmů Sundance. Závislý je ale na internetovém připojení

V americkém Utahu začíná tradiční festival nezávislého filmu Sundance. Jde o první letošní kulturní akci podobného typu, která nebyla zrušena nebo přesunuta. Kvůli pandemii se ale koná on-line.
28. 1. 2021|

Olympiáda se v Tokiu letos nekonala. Není ale první, v minulosti byly proti světové války

Měl to být svátek sportu. V japonském Tokiu se po 56 letech měly konat znovu letní olympijské hry. Pandemie ale byla proti a nejsledovanější globální událost roku odsunula o rok. Není to ale poprvé. V novodobé historii olympiád se v několika případech zrušily Hry úplně, jindy měnily pořádající zemi a ve dvou případech se konaly v podstatě „jen“ pro část světa. Důvodem byla vždy politika, letos ale bezprecedentně situace týkající se zdraví.
30. 12. 2020|

Kvůli nepokojům v USA vyhlásilo už 25 měst zákaz vycházení. Policie zatkla přes 1400 lidí

Přes 1400 lidí bylo od čtvrtka zadrženo a desítky dalších utrpěly zranění při pokračujících demonstracích, které po celých Spojených státech vypukly v reakci na úmrtí Afroameričana  George Floyda. Ve 25 městech v 16 státech byl vyhlášen zákaz vycházení. Během protestů v Indianapolisu byli postřeleni tři lidé a jeden člověk zemřel. Newyorský starosta Bill de Blasio odsoudil incident, při němž dva vozy newyorské policie NYPD vjely do davu. Přestože americký prezident Donald Trump dříve hrozil federálním zásahem včetně nasazení vojska, neplánuje prý převzít kontrolu nad národními gardami. Z násilností obvinil Antifu, kterou chce zapsat na seznam teroristických organizací.
31. 5. 2020Aktualizováno31. 5. 2020, 21:49|

Trump vyzval státy k tvrdšímu zásahu proti demonstrantům. Jinak nasadí armádu

Prezident Donald Trump pohrozil, že pokud státy nezačnou jednat tvrději, nasadí federální armádu. Guvernér Minnesoty kvůli protestům proti zabití Afroameričana George Floyda nařídil plnou mobilizaci národní gardy. V Detroitu v pátek večer zemřel jeden z protestujících. Harvardský profesor Cornel West označil současnou Ameriku za „neúspěšný sociální experiment.“ Afroameričané po policejních zásazích umírají téměř dvojnásobně než je jejich zastoupení v běžné populaci, připomíná  Washington Post.
30. 5. 2020Aktualizováno30. 5. 2020, 23:12|

Protesty kvůli smrti George Floyda se šíří po USA, v Minneapolisu zapálili demonstranti policejní stanici

Protesty kvůli úmrtí zatýkaného Afroameričana George Floyda ve městě Minneapolis v Minnesotě se rozšířily do velkých měst v dalších amerických státech. Do ulic vyšli lidé například v Memphisu v Tennessee či v Denveru v Coloradu. V Minneapolisu zapálili demonstranti policejní stanici a policie při živém vstupu zatkla afroamerického zpravodaje CNN.
29. 5. 2020Aktualizováno29. 5. 2020, 23:09|

Do Spojených států dorazil „sibiřský expres“. Teploty spadly i o třicet stupňů

Východní polovinu Spojených států svírají na tuto roční dobu neobvyklé mrazy. Meteorologové předpokládají, že padnou stovky denních teplotních rekordů. Velmi chladné počasí přinesl do USA jev známý jako „sibiřský expres“, tedy příliv mrazivého vzduchu z Ruska. Teploty oproti předchozím dnům prudce klesly, leckde i o třicet stupňů. Počasí působí problémy v dopravě a vyžádalo si už také několik životů.
12. 11. 2019|

NASA v simulaci bránila Denver před asteroidem. Zničila omylem New York

Na začátku května provedly americké vládní agentury rozsáhlé cvičení, které mělo simulovat ohrožení Spojených států asteroidem. NASA, FEMA a další agentury řešily jak sledování tělesa, pokus o jeho odklonění, tak i následky, které by jeho dopad způsobil – a také snahu o jejich zmírnění.
12. 5. 2019|

Dva střelci zranili na americké škole osm studentů, jeden zemřel

Dvojice střelců v úterý ve škole na předměstí Denveru zabila 18letého studenta a zranila jich dalších nejméně sedm. Informovala o tom v noci na středu agentura Reuters. Ranění byli převezeni do nemocnice, někteří v kritickém stavu. Oba podezřelí jsou také studenti, jeden z nich je nezletilý. Nyní jsou v policejní vazbě.
8. 5. 2019|

Po střelbě ve škole na předměstí Denveru je několik zraněných. Policie zadržela dva podezřelé

Ve škole na předměstí amerického Denveru se střílelo. Dva podezřelí jsou ve vazbě, asi sedm studentů bylo zraněno. Informoval o tom místní šerif. Policisté po zadržení podezřelých pokračovali v prohledávání školy kvůli obavám, že na místě může být třetí útočník. To se ale nepotvrdilo. Školy v okolí byly uzavřeny.
7. 5. 2019Aktualizováno7. 5. 2019, 23:58|