TÉMA

Petr Mlsna

Drahé potraviny. Antimonopolní úřad chystá nový nástroj na regulaci trhu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) chystá spolu s politiky novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže. Ta zavádí nový soutěžní nástroj, který by umožnil regulaci u nefunkčních trhů. Podobnou úpravu má například Německo nebo od minulého týdne i Itálie. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna. Diskutoval s ním konzultant a bývalý ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.
21. 4. 2024|

Antimonopolní úřad nachystá úpravy zákona k lepší kontrole trhu. Diskutovat by se mohlo o zákazu prodeje za nepřiměřeně vysoké ceny

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) předloží v první polovině ledna vládě návrh změny zákona, která má umožnit flexibilně reagovat na některé podezřelé situace na trhu s potravinami. Po jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) to řekl šéf úřadu Petr Mlsna. Diskutovat by se tak mohlo třeba o zákazu prodeje za nepřiměřeně vysoké ceny. Podle Výborného by měl antimonopolní úřad začít aktivně využívat všechny nástroje, které má. Nedostatky vidí například v počtu sektorových šetření.
12. 12. 2023Aktualizováno12. 12. 2023, 23:11|

Předseda ÚOHS definitivně zrušil tendr ministerstva pro místní rozvoj na digitalizaci stavebního řízení

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna definitivně zrušil tendr na digitalizaci stavebního řízení (DSŘ), který ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vyhlásilo v březnu. Potvrdil tak rozhodnutí svého úřadu ze září. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na internetových stránkách úřadu.
23. 11. 2023|

Antimonopolní úřad musí kvůli formální chybě znovu rozhodnout o pokutách pro stravenkové firmy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bude znovu rozhodovat o pokutách za kartel stravenkových firem. Nařídil to jeho předseda Petr Mlsna, který v rozhodnutí našel formální nedostatky, vinu firem ale potvrdil. Tři stravenkové firmy dostaly pokuty v celkové výši 280 milionů korun. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí je pravomocné.
31. 10. 2023|

Financování metra D u Evropské investiční banky není ohroženo, ujišťuje pražský dopravní podnik

Financování stavby metra D s pomocí úvěru předjednaného s Evropskou investiční bankou (EIB) není ohroženo. V tiskové zprávě to uvedl vedoucí tiskového odboru pražského dopravního podniku (DPP) Daniel Šabík. Pochybnosti se objevily kvůli kritice soutěže na stavbu druhého úseku nové linky z Olbrachtovy na Nové Dvory ze strany sdružení vedeného firmou PORR, které DPP kvůli nesplnění zadávacích podmínek z tendru vyloučil.
3. 10. 2023|

Tendr na druhý úsek metra D byl podle předsedy antimonopolního úřadu Mlsny v pořádku

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) uspěl u předsedy antimonopolního úřadu Petra Mlsny s rozkladem týkajícím se druhého úseku metra D. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), které rušilo zadávací řízení na úsek metra z Olbrachtovy na Nové Dvory, Mlsna zrušil. Úřad musí nyní zadávací řízení posoudit znovu. Zadávací řízení u antimonopolního úřadu napadla společnost Metrostav DIZ .
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 14:03|

Problém s cenami potravin je hlavně u obchodníků, shodli se politici. Opozice ale odkazuje i na snížení dotací

Až tam, kde se potraviny prodávají, zůstává největší část peněz, které lidé platí za potraviny. Jsou o tom přesvědčeni politici stran vládních i opozičních, ačkoli z koaličních stran zní i výtky vůči některým potravinářským firmám, jmenovitě těm ze skupiny Agrofert, a od opozice zase kritika snížení zemědělských dotací. O cenách potravin diskutovali v Událostech, komentářích politici Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Martin Hlaváček (za ANO) a také předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna a Jana Neumannová z Reportérů ČT.
12. 9. 2023|

Tescoma dostala od ÚOHS pokutu 64 milionů korun za určování cen odběratelům

Český výrobce a prodejce kuchyňských potřeb Tescoma dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 63,95 milionu korun za to, že déle než pět let určoval svým odběratelům minimální maloobchodní ceny. Rozhodnutí je pravomocné, ÚOHS o tom informoval v tiskové zprávě. Jednatel společnosti Petr Chmela se k pokutě nechce vyjadřovat.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 16:45|

Soud zrušil autorským svazům OSA a Integram pokutu, kterou jim vyměřil ÚOHS

Krajský soud v Brně v úterý zrušil dvě pokuty ve výši 10,7 milionu a dvacet milionů korun, které autorským svazům OSA a Intergram vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení. Potvrdil to mluvčí úřadu Martin Švanda.
27. 6. 2023|

Antimonopolní úřad nezjistil porušení soutěže u cen potravin. Nekula se obchodníkům neomluví

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při prověřování vývoje cen na trhu s potravinami u pěti základních komodit nezjistil porušení hospodářské soutěže, tedy ani zneužití dominantního postavení, ani náznak případných kartelových dohod. Předseda ÚOHS Petr Mlsna uvedl, že trh reaguje na růst cen vstupů, proto úřad nedoporučuje zavedení cenové regulace. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) by se podle Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) měl omluvit za své výroky, v nichž z růstu cen potravin vinil hlavně obchodní řetězce. Ministr to však odmítl, trh s potravinami v Česku podle něj opět funguje.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 21:51|

Koalice se pře s opozicí kvůli drahým potravinám. Výbor žádá ministra o větší podporu lokálních zemědělců

Sněmovní zemědělský výbor chce, aby ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) připravil podporu pro budování regionálních skladovacích kapacit a zpracování lokální zemědělské produkce. Mělo by to přispět k zastavení růstu cen potravin. V úterním usnesení výbor také žádá, aby navrhl maximální možné navýšení investic do obnovitelných zdrojů v dodavatelsko-odběratelském řetězci produkce a prodeje potravin. Podle výboru by měl rovněž připravit návrhy na snížení administrativní zátěže produkce potravin. Ministr vidí cestu v pravidelných kontrolách, cenové stropy nechystá. Premiér Petr Fiala (ODS) slíbil situaci řešit jako u paliv a energií. Konkrétně řekl, že kabinet nechá fungovat trh a využije nástroje, které už stát má. Podle opozice jsou ale opatření nedostatečná.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 19:29|

Karlovarský kraj musí zaplatit 2,7 milionu za smlouvy na autobusovou dopravu

Karlovarský kraj musí zaplatit pokutu 2,7 milionu korun za to, že v letech 2018 až 2021 uzavřel tři smlouvy na zajištění linkové autobusové dopravy bez soutěže pomocí přímého zadání. Pokuta je pravomocná, ve druhostupňovém rozhodnutí ji potvrdil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna, rozklad podaný krajem zamítl. Všechny tři smlouvy podepsal kraj se společností Autobusy Karlovy Vary. Kraj se může pokutě bránit soudně.
14. 3. 2023|

Nejvyšší správní soud znovu otevřel spor o pokutu za nákup policejních samopalů

Ministerstvo vnitra by mohlo zvrátit někdejší rozhodnutí o pokutě za nákup pušek a samopalů pro policii. Za smlouvu bez zakázky udělil 800tisícovou sankci Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a potvrdil ji jihomoravský krajský soud, ale Nejvyšší správní soud nyní vrátil spor na krajskou úroveň.
10. 3. 2023|

Za drahými potravinami je chybějící konkurence i ceny energií, příčiny jsou komplexní, zaznělo v Událostech, komentářích

Do dvou měsíců by měl mít antimonopolní úřad na stole první data z šetření, kdo na zdražování potravin vydělává nejvíc, řekl ve středečním pořadu Události, komentáře jeho předseda Petr Mlsna. Další dva hosté – prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouz a prezident Agrární komory Jan Doležal – se shodli na tom, že by snížení cen mohlo pomoci nulové DPH u základních potravin.
23. 2. 2023|

Antimonopolní úřad prověří, kde potraviny nejvíce zdražují. Jestli u zemědělců, dodavatelů, nebo obchodníků

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se bude zabývat vysokými cenami potravin. Chce zjistit, kdo v dodavatelském řetězci přiráží nejvíce, a kontrola se proto zaměří na zemědělce, zpracovatele i obchodníky. Samotná vysoká cena nebo nepřiměřená marže nicméně není protizákonná, úřad by musel najít důkazy o existenci kartelové dohody, nebo zneužití dominantního postavení.
21. 2. 2023|

Soud potvrdil půlmiliardovou pokutu pro ministerstvo obrany za tendr na vrtulníky

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu pět set padesát milionů korun, kterou v roce 2021 vyměřil ministerstvu obrany Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za chyby v tendru na armádní vrtulníky. Mimořádnou výši pokuty ovlivnila cena zakázky. Ministerstvo může ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. David Šebek z tiskového oddělení uvedl, že před prostudováním rozsudku se resort nechce k verdiktu vyjadřovat.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 18:23|

Antimonopolní úřad uložil Praze za loterijní vyhlášku rekordní pokutu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil Praze pokutu 2,679 milionu korun za chyby ve vyhlášce regulující hazardní hry na území města. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě s tím, že rozhodnutí není pravomocné a hlavní město proti němu může podat rozklad. Vedení Prahy se bude záležitostí zabývat na pondělním jednání městské rady. Jde o zatím nejvyšší pokutu uloženou za chyby v loterijní vyhlášce.
21. 10. 2022|

Začíná dlouho plánovaná stavba pražského metra D. Má trvat sedm let

Dopravní podnik hlavního města Prahy zahájil stavbu první části linky D metra v úseku Pankrác – Nové Dvory o pěti stanicích, pro který na začátku března získal pravomocné stavební povolení. Navázat mají stavby úseků Pankrác – Náměstí Míru a Nové Dvory – Depo Písnice a celá trať mezi Náměstím Míru a Depem Písnice zvaná I.D o deseti stanicích a délce 10,6 kilometru za 97,79 miliardy korun by se měla otevřít najednou v roce 2029.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 17:41|

Obchodníci a zemědělci se obviňují z přílišných marží na potravinách. Spolu si stěžují na drahé energie

Velmi odmítavou reakci obchodníků vyvolalo oznámení ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), že stát začal kontrolovat výši marží u některých potravin. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy marže pouze pokrývají náklady a zisk obchodníků je tří- až čtyřprocentní. Potravináři či Agrární komora však hovoří jinak, prezident Agrární komory Jan Doležal považuje kontrolu marží hlavně za psychologický nástroj, viní velké obchodní řetězce, že si ceny diktují. Ceny potravin a kontroly marží v celém výrobním řetězci byly tématem 90' ČT24.
20. 4. 2022|

Ministerstvo zemědělství kontroluje ceny potravin. Rusnok nevyloučil další růst úrokových sazeb

Ministerstvo zemědělství začalo spolu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěž (ÚOHS) v minulém týdnu sledovat prodejní ceny vybraných potravin, aby obchodníci uměle nezvyšovali marže. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zdražovali výrobci i v březnu, ceny nejvíc rostly v zemědělství, což naznačuje budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Na ty dopadne i vzrůst nákladů podnikatelům, což avizuje Hospodářská komora. Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok nevyloučil další zvýšení úrokových sazeb. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl po středečním jednání vlády, že kabinet připravuje kroky, které mají zajistit především udržení dodávek energie za přijatelné ceny, ministři o nich však budou dál diskutovat.
20. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 19:09|

Za nákup zbraní bez tendru musí ministerstvo vnitra zaplatit pokutu 800 tisíc korun

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal ministerstvo vnitra pokutou 800 tisíc korun za uzavření smlouvy na nákup pušek a samopalů pro Policii ČR bez tendru. Letos v lednu už úřad zakázal plnění jedné ze smluv. Rozhodnutí je pravomocné, potvrdil ho předseda ÚOHS Petr Mlsna, který zamítl podaný rozklad.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 16:30|

Pražský dopravní podnik může uzavřít smlouvu na první část metra D

Pražský dopravní podnik může uzavřít smlouvu s vítězem tendru na stavbu první části metra D. Dosud mu v tom bránilo předběžné opatření vydané loni v červenci Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Nyní všechna řízení spojená s touto zakázkou skončila a s nimi i platnost zákazu. Dopravní podnik také může získat stavební povolení na stavbu první části z Pankráce do Písnice. Ministerstvo dopravy zrušilo námitku o podjatosti magistrátu při rozhodování o stavbě.
29. 6. 2021|

Autorský svaz Intergram musí zaplatit 20 milionů kvůli poplatkům za prázdné pokoje, rozhodl Mlsna

Autorský svaz Intergram, který spravuje autorská práva umělců a výrobců zvukových a zvukově-obrazových záznamů, musí zaplatit pokutu 20,8 milionu korun, kterou mu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za účtování poplatků hotelům za prázdné pokoje. Sankci potvrdil svým rozhodnutím předseda ÚOHS Petr Mlsna, který zamítl podaný rozklad. Intergram rozhodnutí analyzuje a předpokládá, že se bude bránit soudně.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 15:56|

Ministerstvo obrany podalo správní žalobu kvůli pokutě za vojenské vrtulníky

Ministerstvo obrany ve čtvrtek podalo správní žalobu proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o pokutě 550 milionů korun za zakázku na armádní vrtulníky. V pátek to řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Obrana je stále přesvědčena, že její postup byl správný, a s pokutou nesouhlasí. Sankci, jejíž udělení bylo pravomocné, uhradilo minulý týden.
4. 6. 2021|