TÉMA

Kilián Ignác Dientzenhofer

Ústeckému kraji se podařilo prodat zámek v Liběšicích. Vydražil se za 27 milionů

Ústeckému kraji se po pěti letech podařilo v elektronické aukci prodat zámek v Liběšicích na Litoměřicku. Zájemce za nemovitost, ke které patří památkově chráněný secesní skleník a další stavby, zaplatí 27 milionů korun. Vyvolávací cena byla o sedm milionů korun nižší, řekla mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Vydražit se podařilo při elektronické aukci také nemovitosti v Mostě.
2. 3. 2022|

Broumovské kostely od Dientzenhoferů se stanou národními kulturními památkami

Tuzemské národní kulturní památky (NKP) se po středečním jednání vlády rozrostly o soubor nazvaný Broumovská skupina kostelů, které jsou v Královéhradeckém kraji. Jejich autory jsou významní barokní stavitelé Kryštof Dientzenhofer a jeho syn Kilián Ignác Dientzenhofer. Památkami s nejvyšší ochranou státu se stavby stanou od července. O rozhodnutí vlády informoval na sociálních sítích ministr kultury Martin Baxa (ODS).
26. 1. 2022|

Barokní Invalidovna dostane do roku 2027 moderní křídla a rekonstrukci za téměř dvě miliardy

Národní památkový ústav (NPÚ) představil veřejnosti plán na rekonstrukci pražské Invalidovny. Barokní stavbu by měla doplnit dvě moderní několikapatrová křídla. Obnovený areál bude sloužit jako sídlo NPÚ, své místo tu ale najde i Pražský filharmonický sbor, počítá se s koncertním sálem, výstavními i konferenčními prostory. Část Invalidovny bude zpřístupněna veřejnosti formou prohlídkových tras. Kompletní obnova by měla být dokončena nejdříve v roce 2027.
29. 9. 2020|

Invalidovna se po letech otevřela veřejnosti. Půl roku v ní budou kulturní akce

Dlouhodobě nepřístupná Invalidovna v Praze se v úterý otevřela veřejnosti. O bývalou ubytovnu pro válečné vysloužilce v dražbách nikdo neměl zájem a léta chátrala, loni ji proto od státu převzal Národní památkový ústav. Část barokní stavby z 18. století teď památkáři na půl roku půjčili neziskové organizaci Iniciativa pro Invalidovnu, která tam bude pořádat hudební, divadelní a taneční představení, přednášky nebo besedy.
7. 5. 2019|