TÉMA

Rock

Choďte na koncerty sami. A najděte si nové přátele tam, vybízí zpěvák grandson

Maják, který lidé potřebují, aby se mohli potkávat – tak o sobě mluví devětadvacetiletý kanadsko-americký hudebník grandson, který v textech řeší osobní rodinná témata. Na jeho pražském koncertě s ním mluvil Petr Adámek.
18. 10. 2023|

In Utero od Nirvany oslaví třicet let. Výročí připomenou speciální vydání i koncerty

Třetí – a  poslední – studiové album od kapely Nirvana In Utero oslaví 21. září třicet let od vydání. Hudební vydavatelství spolu s bývalými členy kapely proto nachystalo pro fanoušky výroční reedici obsahující 53 dosud nevydaných skladeb, sérii koncertů nebo knihu fotografií. Na počest jubilea proběhnou vzpomínkové akce i v Česku, album připomene třeba koncert v Praze.
14. 9. 2023|

Mick Jagger slaví osmdesátiny. Zvláštní fenomén, říká o něm Mišík

Mick Jagger, jeden z nejslavnějších hudebníků planety, slaví osmdesátiny. Jeho The Rolling Stones byli svého času populárnější než The Beatles. Od britské královny obdržel šlechtický titul. Dodnes se udržuje ve skvělé fyzické kondici, je známý svým humorem a má vřelý vztah k Česku.
26. 7. 2023|

Zemřela rocková legenda David Crosby. Bylo mu 81 let

Americký zpěvák, skladatel a kytarista, rocková legenda David Crosby, který byl zakládajícím členem skupiny The Byrds a kvarteta Crosby, Stills, Nash a Young, zemřel v 81 letech. S odkazem na prohlášení Crosbyho manželky o tom informoval server Variety.
19. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 00:08|

Metal s mongolským hrdelním zpěvem. Kapelu The Hu oceňuje i UNESCO

Mongolská kapela The Hu mísí rock a metal s tradiční hudbou své země. Typické pro takzvaný „hunnu rock“ je mimo jiné zapojení hrdelního zpěvu. Od minulého roku je The Hu držitelem titulu „Artist for Peace“ udělovaného organizací UNESCO – jako první zástupce tvrdší muziky.
10. 1. 2023|

V posledních letech se cosi změnilo, říkají Larkin Poe o předsudcích i o zájmu mladých o žánr

V Praze vystoupila americká blues-rocková dvojice Larkin Poe, kterou tvoří sestry Lovellovy. Tradiční americký žánr obtěžkaný macho imagí dokázaly osvěžit a nabídnout i nejmladší generaci. Jako zdatné kytaristky mají zároveň respekt žánrových osobností. Letos vystoupí také na Colours of Ostrava.
30. 5. 2022|

Zemřel bubeník americké rockové skupiny Foo Fighters Taylor Hawkins

Ve věku 50 let zemřel dlouholetý bubeník americké rockové skupiny Foo Fighters Taylor Hawkins. Skupina to oznámila na svém Twitteru. Podrobnosti o příčině úmrtí však neposkytla. Podle časopisu Semana byl Hawkins nalezen mrtvý v hotelu v kolumbijské Bogotě. Skupina tam měla vystoupit na hudebním festivalu, píše agentura DPA.
26. 3. 2022|

S rouškou hrát nebudu, má jasno frontman skupiny Katapult Olda Říha. Je prý „bejk", co ničí lidi

Tuzemská rocková kapela Katapult vznikla před 45 lety, když opustila jméno Mahagon. Na podzim chystá turné Nostalgie, osud koncertů je ale nejasný kvůli koronaviru. „Představa, že budu muset hrát do roušek, nepřichází v úvahu,“ má jasno kytarista a zpěvák Olda Říha. Podle svých slov si nedokáže představit konec Rolling Stones, svůj ale ano. „Stanu se vedoucím pekla,“ prohlásil v rozhovoru ve Studiu 6, který s ním vedla Jolka Krásná.
8. 8. 2020|

Recenze: Náš jazz rock zbytečný nebyl, díru do světa však neudělal

Dvojalbum Jazz Rock Line 1971–1981 přináší s odstupem let výběr jazzrockových nahrávek domácích souborů. Nabízí se tak možnost ke zpětnému pohledu na tuto etapu naší rockové, ale i jazzové scény. Ohlédnutí to ale příliš potěšující není.
12. 3. 2020|

Zemřel muzikant Ivan Král. Spolupracoval s Patti Smith, Iggym Popem i kapelou Lucie

Ve Spojených státech zemřel český hudebník Ivan Král, bylo mu 71 let. Po emigraci z Československa působil jako kytarista v Patti Smith Group, s níž nahrál čtyři studiová alba a napsal pro ni řadu písní. Na jednom pódiu se ale objevil také s Iggym Popem či kapelami Blondie a Kiss. Po návratu do Česka produkoval například desku skupiny Lucie.
3. 2. 2020Aktualizováno3. 2. 2020, 13:07|

Neuvěřitelný Ivan Král. Hrál s hvězdami, napsal světový hit, nyní vypráví svůj americký příběh

Poznal zblízka legendy světového rocku a sám se zapsal do hudební historie. Nyní příběh Ivana Krále vychází jako autorizovaný životopis. Někdejší spoluhráč hvězd, jakými jsou Iggy Pop, Patti Smith nebo David Bowie, v knize popisuje divoká léta plná sexu, drog a rokenrolu.
16. 12. 2019|

Recenze: I za normalizace vznikal rock vybočující z normy

Dvojalbum Rock Line 1970–1974 nabízí nahrávky našich kapel z doby, jež určovala další podobu československého rocku, a to jak v dobrém, tak špatném. Šestnáct představených skupin patří naštěstí k tomu lepšímu, někdy i nejlepšímu, co tehdy oficiálně vycházelo.
8. 5. 2019|