TÉMA

Barbora Chalupová

Český lev za rok 2020 vzhlíží k Šarlatánovi, nejvíce si ale všímá Krajiny ve stínu

Nejlepším filmem roku 2020 podle cen Český lev je Šarlatán polské režisérky Agnieszky Hollandové, natočený v české koprodukci. V počtu sošek ale osmadvacátému ročníku vévodí černobílé drama Krajina ve stínu. Herecké ceny si odnáší Ivan Trojan, Magdaléna Borová, Petra Špalková a Jiří Mádl.
6. 3. 2021Aktualizováno6. 3. 2021, 23:04|

Glosa: Krajina ve stínu porazila Šarlatána. Ceny české filmové kritiky napravují „křivdy“

Od soboty známe vítěze jedenáctého ročníku Cen české filmové kritiky. Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy obdržela dvě ceny – za nejlepší film a pro Magdalénu Borovou v hlavní ženské úloze. Šarlatán se stal filmem s nejlepší režií (pro Agnieszku Hollandovou) a s nejlepším hercem Ivanem Trojanem (v roli léčitele Jana Mikoláška). O čem tato ocenění vypovídají?
9. 2. 2021|

Krajina ve stínu zastínila podle kritiků loňské filmy. Herecké ceny patří Trojanovi a Borové

Černobílé drama Krajina ve stínu vybraly Ceny české filmové kritiky jako nejlepší film roku 2020. Napříč kategoriemi obdržel snímek Bohdana Slámy dvě ocenění, stejně jako drama Šarlatán. Oba tituly spojuje historický námět podle skutečných událostí. Herecké ceny patří hercům z těchto dvou filmů Ivanu Trojanovi a Magdaléně Borové. Téměř všechny vítězné tituly vznikly s přispěním České televize. Ta také slavnostní ceremoniál vysílala v přímém přenosu.
6. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 22:02|

Na Jednom světě vítězí korupce v rumunském kolektivu a predátoři v síti

V mezinárodní soutěži na festivalu Jeden svět nejvíce zaujal snímek Kolektiv o korupci v rumunském zdravotnictví, v české soutěži zvítězil film o internetových sexuálních predátorech V síti. Přehlídka dokumentů o lidských právech se původně měla konat od 5. do 14. března, jako mnoho jiných akcí ale byla v souvislosti s pandemií koronaviru přerušena.
3. 4. 2020|

Dokument V síti chytil nejen sexuální predátory, ale i diváky. Návštěvnost je rekordní

Dokument V síti přitáhl o víkendu do kin více než 111 tisíc diváků, což je číslo srovnatelné s českými hranými hity. Přeskočil tak s velkou rezervou dosud nejnavštěvovanější tuzemský dokument Trabantem do posledního dechu, který v roce 2016 za první víkend vidělo přes 18 tisíc lidí. Tvůrce především těší, že velký zájem přispívá k tomu, aby se zneužívání dětí na internetu stalo celospolečenským tématem. Příspěvkem do debaty je i související osvětová kampaň.
3. 3. 2020|

Je doma máma? Tomáš Klus složil píseň k filmu V síti o zneužívání na webu

Muzikant Tomáš Klus přichází s písní k novému dokumentu, který se stal událostí ještě před svou premiérou. Film režisérů Barbory Chalupové a Víta Klusáka se věnuje tématu sexuálních predátorů na internetu. Očekávaný snímek vstoupí do kin už 27. února.
16. 2. 2020|

Dokument V síti o sexuálních predátorech má i verzi pro dvanáctileté diváky

Dokument V síti, který je znepokojující zprávou o internetových lovcích, se začne od 27. února promítat ve dvou verzích – vedle „normální“, přístupné od patnácti let, vznikla i sestříhaná podoba pro diváky starší dvanácti let. Tvůrci v čele s režiséry Barborou Chalupovou a Vítem Klusákem chtějí, aby film mohli vidět i ti, jichž se týká, tedy dvanáctileté děti. Právě ty jsou ve filmu vystaveny neustálým sexuálním nabídkám od cizích uživatelů internetu. Verze nazvaná V síti: Za školou je součástí chystané širší osvětové kampaně.
5. 2. 2020|

Podívejte se na trailer: Z lovců se stávají lovení. V síti dokumentu uvázli internetoví predátoři

Měsíc před premiérou vychází oficiální trailer k dokumentu V síti. Snímek o zneužívání dětí na internetu vzbudil nebývalou pozornost ještě před promítáním v kinech. Dokumentaristé Vít Klusák a Barbora Chalupová postupně obrací predátorské taktiky proti těm, kteří tyto postupy ve zdánlivě anonymním prostředí používají k manipulaci s nezletilými obětmi. A „z lovců se stávají lovení“.
27. 1. 2020|

„Víš, že je mi dvanáct, nevadí ti to?“ Zneužívání dětí na internetu zachytil dokument V síti

Dvanáctiletá Týnuška si založila na internetu několik nových účtů. Během pár hodin ji oslovilo přes osmdesát mužů, většinou s erotickou nabídkou. Ve skutečnosti ale odpovídali na falešný profil, který založili dokumentaristé Vít Klusák a Barbora Chalupová. Alarmující reakce je vedla k natočení celovečerního filmu o zneužívání dětí na českém internetu. Mnohé naznačuje už první teaser.
8. 5. 2019Aktualizováno8. 5. 2019, 17:00|