TÉMA

Invalidovna

Barokní Invalidovna dostane do roku 2027 moderní křídla a rekonstrukci za téměř dvě miliardy

Národní památkový ústav (NPÚ) představil veřejnosti plán na rekonstrukci pražské Invalidovny. Barokní stavbu by měla doplnit dvě moderní několikapatrová křídla. Obnovený areál bude sloužit jako sídlo NPÚ, své místo tu ale najde i Pražský filharmonický sbor, počítá se s koncertním sálem, výstavními i konferenčními prostory. Část Invalidovny bude zpřístupněna veřejnosti formou prohlídkových tras. Kompletní obnova by měla být dokončena nejdříve v roce 2027.
29. 9. 2020|

Macron přijel do Londýna, připomene si de Gaullův projev

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek zavítal do Londýna, kde si společně s princem Charlesem připomene 80. výročí projevu Charlese de Gaulla. V něm generál vyzval Francouze k boji proti německé okupaci. Macron se setká také s britským premiérem Borisem Johnsonem, s nímž bude podle agentury Reuters jednat o boji s pandemií i o budoucích vztazích Británie s Evropskou unií.
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 19:53|

Lidé se do pařížské Invalidovny přišli rozloučit s exprezidentem Jaquesem Chiracem

V pařížské Invalidovně se v neděli mohla veřejnost rozloučit s bývalým prezidentem Jaquesem Chiracem, který zemřel ve čtvrtek ve věku 86 let. Lidé se mohli podepisovat do kondolenční knihy, která tam byla převezena z Elysejského paláce. Při nesení rakve se střídali Chiracovi osobní strážci. V pondělí, které je dnem smutku, bude bývalý prezident pohřben po zádušní mši, na níž se čekají tři desítky světových státníků. Českou republiku zastoupí předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.
29. 9. 2019Aktualizováno30. 9. 2019, 06:49|

Invalidovna se po letech otevřela veřejnosti. Půl roku v ní budou kulturní akce

Dlouhodobě nepřístupná Invalidovna v Praze se v úterý otevřela veřejnosti. O bývalou ubytovnu pro válečné vysloužilce v dražbách nikdo neměl zájem a léta chátrala, loni ji proto od státu převzal Národní památkový ústav. Část barokní stavby z 18. století teď památkáři na půl roku půjčili neziskové organizaci Iniciativa pro Invalidovnu, která tam bude pořádat hudební, divadelní a taneční představení, přednášky nebo besedy.
7. 5. 2019|