TÉMA

Karáčí

Dva miliony Afghánců musí opustit Pákistán. V jejich vlasti ale vládne Taliban, před nímž mnozí z nich prchli

Skončila lhůta, kterou dala pákistánská vláda všem imigrantům bez potřebného povolení na to, aby opustili zemi. Týká se to především Afghánců, kterých jsou v Pákistánu bez dokladů necelé dva miliony. Na 140 tisíc jich už odešlo. Úřady začaly se zatýkáním a připravují deportace.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 15:12|

V Pákistánu vykolejil osobní vlak, zemřelo nejméně třicet lidí

Na jihu Pákistánu vykolejil osobní vlak. Při nehodě přišlo o život nejméně třicet lidí a dalších více než osmdesát utrpělo zranění, uvedla v aktualizované bilanci nehody agentura Reuters s odvoláním na pákistánskou televizi Geo a místní představitele.
6. 8. 2023|

Devadesát procent Pákistánu je bez elektřiny. Země nemá prostředky na údržbu sítě

Velkou část Pákistánu, včetně metropole a dalších velkých měst, postihl v pondělí ráno výpadek elektřiny. Důvodem je porucha rozvodné sítě na jihu země, jež způsobila výpadky i v dalších částech Pákistánu, který má přes 230 milionů obyvatel. Server televize CNN uvedl, že výpadek postihl téměř celou zemi a je nejhorším od ledna 2021, kdy se do tmy na několik hodin ponořilo skoro 90 procent země.
23. 1. 2023|

V Pákistánu propustili odsouzeného na doživotí za znásilnění. Souhlasil, že si vezme svou oběť

Pákistánský soud po intervenci rady starších rozhodl o propuštění na svobodu muže odsouzeného na doživotí za znásilnění poté, co souhlasil, že si vezme svou oběť. Na sňatku se dohodl 25letý násilník Davlat Chán s rodinou mladé neslyšící ženy, která porodila jeho dítě. Rozhodnutí budí pohoršení u organizací na ochranu lidských práv, píše The Guardian.
31. 12. 2022|

Při mohutných záplavách zahynuly v Pákistánu stovky lidí

Za poslední měsíc zahynulo při záplavách v Pákistánu 549 lidí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na pákistánské vládní zdroje. Mezi nejhůře postižené oblasti patří odlehlé komunity v chudé jihozápadní provincii Balúčistán.
5. 8. 2022|

Francouzský soud zprostil expremiéra Balladura viny. Trest dostal jeho bývalý ministr

Pařížský soud ve čtvrtek zprostil viny bývalého francouzského premiéra Édouarda Balladura v korupční kauze ohledně podezřelého financování jeho neúspěšné prezidentské kampaně z roku 1995. Soud nicméně uložil dvouletou podmínku a peněžitý trest ve výši 100 tisíc eur (přes 2,6 milionu korun) někdejšímu ministrovi obrany Françoisi Léotardovi kvůli podílu na zneužívání veřejných prostředků. Ani jeden z nich se vynesení rozsudku osobně neúčastnil, uvedla agentura AFP.
4. 3. 2021|

Pákistánský soud zamítl odvolání vlády a posvětil propuštění muže odsouzeného za vraždu Pearla

Pákistánský nejvyšší soud nařídil propustit muže, který byl dříve odsouzen k trestu smrti za únos a brutální vraždu amerického novináře Daniela Pearla. V loňském roce ho ale soud nižší instance zprostil viny a minulý čtvrtek toto rozhodnutí potvrdil i nejvyšší soud, který nyní odmítl odvolání pákistánské vlády.
2. 2. 2021|

Pákistánský soud propustil odsouzeného k smrti z kauzy zavražděného novináře Pearla

Pákistánský nejvyšší soud ve čtvrtek nařídil propustit muže, který byl za vraždu amerického novináře Daniela Pearla odsouzen k smrti a následně zproštěn viny. Informovaly o tom agentury AFP a AP. Soud zároveň odmítl odvolání novinářovy rodiny proti osvobozujícímu rozsudku.
28. 1. 2021|

Nad Pákistán vzlétla ručně malovaná letadla, chtějí lákat turisty

Výrazné zdobení silničních dopravních prostředků má v Pákistánu dlouhou tradici, nyní se ale folklorní výjevy přesouvají i do oblak. Na mezinárodním letišti v Karáčí jimi zruční malíři zdobí malá dopravní letadla Cessna. Provozní ředitel společnosti pro letový výcvik Imran Aslam Khan uvedl, že důvodem je propagace cestovního ruchu v Pákistánu. Samotní malíři si práci pochvalují a tvrdí, že jsou v blízké budoucnosti připraveni pomalovat i velké stroje typu Airbus nebo Boeing.
4. 1. 2021|

Žháři dostali za zapálení textilky v Karáčí trest smrti. V plamenech zemřelo přes 250 lidí

V Pákistánu byli odsouzeni k trestu smrti dva žháři, kteří mají na svědomí požár, při němž v roce 2012 v textilní továrně v Karáčí zahynulo více než 250 lidí. Požár byl dlouho považován za nehodu.
22. 9. 2020|

Vyšetřování nehody pákistánského letounu ukazuje na lidskou chybu

Vyšetřování nehody pákistánského letadla, při níž v květnu zemřelo 97 lidí, ukázalo, že pilot a řídící letového provozu nedodrželi standardní postup. Oznámil to pákistánský ministr letectví. Dodal, že havárii patrně nezpůsobila závada na stroji.
24. 6. 2020Aktualizováno24. 6. 2020, 13:38|

Nehodu letadla v Karáčí přežili dva lidé, stroj v březnu prošel technickou kontrolou bez potíží

Pákistánské úřady potvrdily, že při pátečním leteckém neštěstí v Karáčí zemřelo 97 z 99 lidí, kteří byli na palubě havarovaného letadla. O život nepřišel nikdo z obyvatel domů, na které letadlo spadlo. Airbus A-320, který letěl do Karáčí z Láhauru, byl naposledy na technické kontrole 21. března.
23. 5. 2020Aktualizováno23. 5. 2020, 16:47|

V Karáčí se zřítilo letadlo se stovkou lidí na palubě. Podle úřadů mělo technické problémy

V pákistánském Karáčí havarovalo civilní letadlo. Karáčský starosta Vasim Achtar sdělil, že neštěstí nepřežil nikdo ze 107 lidí na palubě. Některá pákistánská média ale hovoří o přeživších, lékař jedné z místních nemocnic potvrdil úmrtí nejméně pěti lidí. Agentura Reuters zmiňuje dva přeživší. Airbus A-320 spadl do obydlené oblasti poblíž letiště, podle úřadu pro civilní letectví měl technické problémy.
22. 5. 2020Aktualizováno22. 5. 2020, 22:23|

Požár vlaku v Pákistánu má přes 70 obětí. Lidé vyskakovali za jízdy

Ve východopákistánské provincii Pandžáb shořel vlak, údajně po výbuchu plynových vařičů, na nichž si cestující připravovali snídani. Při neštěstí zemřelo nejméně 74 lidí a 43 dalších bylo zraněno. Někteří lidé skákali z ještě jedoucího vlaku, aby unikli plamenům. Řada zraněných je v kritickém stavu.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 11:11|

Konec tradice. O začátku ramadánu rozhodnou v Pákistánu vědci, ne duchovní

Pákistán bude určovat začátek postního měsíce ramadánu vědeckou metodou, nebude se už dál spoléhat na pozorování oblohy a vyhlížení začátku nového měsíce, jak to požadují duchovní. Oznámil to ministr vědy a techniky Fauád Čaudhrí, jehož citoval pákistánský list Dawn.
7. 5. 2019|