TÉMA

Úřad

Tuskův kabinet chce uznat slezštinu coby regionální jazyk, mohla by se objevit ve školách či na úřadech

Nová polská vláda premiéra Donalda Tuska plánuje uznat slezštinu za regionální jazyk. Už příští rok by se tak mohla objevit ve školních osnovách či na úřadech. Po kašubštině, jíž se hovoří převážně na severu Polska, by tak mohla být druhou řečí s podobným statusem. Podobné snahy už země v minulosti zažila, Varšava se však po konci druhé světové války obávala možného separatismu.
4. 3. 2024|

Liberečtí úředníci se přestěhovali, lidé za nimi mohou jen s občankou. Bezpečnost, tvrdí majitel budovy

V Liberci se lidé bez občanského průkazu nedostanou za některými úředníky. Město od nového roku přestěhovalo přestupkovou agendu do soukromého objektu. Klienti se tak musí při vstupu na recepci prokázat dokladem s fotografií.
11. 1. 2024|

Na olomouckém krajském úřadě a v Přerově zasahovali policisté z NCOZ

Na olomouckém krajském úřadě, ale také na přerovské radnici zasahovali od rána policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) se pozornost policistů soustředila na veřejné zakázky, zřejmě jde o investice v dopravních stavbách. Kraj policistům poskytoval součinnost, řekl Suchánek. Policisté v Přerově prohledávali kancelář radního Michala Záchy (ODS), který je zároveň hejtmanovým náměstkem pro dopravu. Podle Deníku N je zadrženo více než deset lidí, zdroj informace ale web neuvádí.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 17:05|

Místo čekání na úřadu lze o řidičák žádat on-line. Podmínky však většinu lidí odradí

Na 240 tisíc řidičů by si mělo ještě do konce roku vyměnit řidičské průkazy. Skončí jim totiž platnost dokladu. Místo cesty na úřad můžou o nový průkaz požádat i elektronicky. Jenže k tomu je třeba mít datovou schránku určitého typu. A to většinu lidí odradí, takže tuto možnost zatím využívá jen minimum z nich. Úřady už letos přijaly více než 600 tisíc žádostí o nový průkaz. On-line je ale podalo jen asi padesát tisíc lidí.
25. 10. 2023|

Zeman zahájil činnost v nové kanceláři. Úřadovat v ní bude jednou v týdnu

Bývalý prezident Miloš Zeman ve středu zahájil činnost v nové kanceláři v Jaselské ulici v Praze. V doprovodu ochranné služby do ní přijel v 11:00. V nové kanceláři, kterou má pronajatou od pražského arcibiskupství, plánuje pracovat jeden den v týdnu. Bude v ní přijímat návštěvy nebo poskytovat rozhovory.
19. 4. 2023|

30 let zpět: Sídlo slovenské hlavy státu

S rozdělením Československa souviselo také sídlo budoucího prezidenta na Slovensku, kterým měl být Bratislavský hrad. Ten doposud sloužil jako muzeum a pracoviště historického Slovenského národního muzea, a tak nastala otázka, co bude s vystavenými sbírkami a vzácnými předměty uloženými v depozitáři hradu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 12. 2022|

Odchod do předčasné penze letos vyjde lépe než řádný důchod příští rok, uvádí ministerstvo

Lidé, kteří se chystají příští rok do důchodu a požádají o něj už letos předčasně, mohou získat vyšší částku. Kvůli inflaci, mimořádným valorizacím a propadu reálných výdělků bude totiž teď vypočítaná dřívější penze výhodnější než důchod, který se stanoví příští rok. Lišit se může o několik stokorun až pár tisícikorun. Vyplývá to z propočtů ministerstva práce. Zástupci resortu proto lidem doporučují o předčasnou penzi požádat ještě letos, ale na odpočinek jít až v zamýšleném termínu. Pobíraná suma pak bude nejen větší, ale nebude se ani krátit.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 18:06|

30 let zpět: Poslední den Václava Havla jako prezidenta ČSFR

Dne 20. července 1992 Václav Havel skončil ve funkci prezidenta Československa. Tu zastával od 29. prosince 1989, kdy jej zvolil ještě komunistický parlament. Byl tak posledním prezidentem Československa, které zaniklo koncem téhož roku. Na zámku v Lánech ještě promluvil k přítomným hostům a novinářům. Na Hradě se s ním osobně rozloučili i premiér Václav Klaus a Milan Uhde.
20. 7. 2022|

30 let zpět: Václav Havel abdikoval na prezidentský úřad

Prezident Václav Havel před 30 lety všechny překvapil svým televizním projevem. Dva týdny poté, co jej poslanci nezvolili prezidentem na další funkční období, oznámil, že na úřad prezidenta republiky abdikuje. Mandát mu přitom měl vypršet až za tři měsíce. Svůj projev navíc pronesl v den, kdy Slovenská národní rada přijala dokument o svrchovanosti Slovenska.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 7. 2022|

Tisíce lidí mají špatný příjem televizního signálu. Podle Síkely Český telekomunikační úřad problém neřeší

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) neřeší podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) problémy spojené se zhoršením terestrického příjmu televizního vysílání po přechodu na standard DVB-T2. S příjmem mají problém desítky tisíc lidí. Síkela to řekl po pátečním jednání s předsedkyní ČTÚ Hanou Továrkovou. Podle ní způsob, jakým Síkela jednání vedl, nepovede k pozitivním změnám.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 14:13|

EET je moderní nástroj 21. století, říká Havlíček. Podle Bartoše je třeba digitalizaci posunout dál

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v Otázkách Václava Moravce zkritizoval plán nové vlády, která chce zrušit EET. Podle něj jde o moderní digitální nástroj, který narovnává podnikatelské prostředí. Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš to však odmítá s tím, že se na daních vybralo více i u profesí, kde EET povinná není. Bartoš také sdělil, že má v plánu i nadále spolupracovat se zmocněncem vlády pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou, jeho současné místo ale zanikne.
16. 1. 2022|

Proti šikaně prostřednictvím dotazů má úřadům pomáhat nová aplikace

V Česku platí zákon o svobodném přístupu k informacím. Jsou ale lidé, kteří ho zneužívají. Úředníky šikanují a zahlcují je stovkami často zbytečných nebo nesmyslných a samoúčelných dotazů. Podle zákona jsou nuceni na ně donekonečna odpovídat, úřady jsou tak ochromené. Účinně čelit takové šikaně má pomáhat aplikace, kterou vyvinuli na radnici v Dobrušce.
22. 12. 2021|

Zeman není schopen vykonávat úřad prezidenta, míní senátní bezpečnostní výbor

Miloš Zeman není podle senátního bezpečnostního výboru schopen vykonávat úřad prezidenta republiky. O návrhu zbavit ho funkce hlavy státu bude příští týden rozhodovat Senát. Informoval o tom předseda výboru Pavel Fischer (nestr.). Případný verdikt o nezpůsobilosti Zemana zastávat úřad by musela podle ústavy potvrdit sněmovna. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček krok výboru označil za útok na ústavnost, svobodu a demokracii.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 18:47|

Vyděračský program Avaddon napadl šedesát institucí v Česku i zahraničí. Útočí i na veškeré zálohy

Firmy v Česku a dalších zemích začal napadat nový vyděračský program (ransomware) Avaddon. Napadl už více než šedesát větších firem a úřadů. Specializuje se na osobní údaje zákazníků napadené firmy, například údaje o kreditních kartách. Napadené organizaci zašifruje všechny soubory včetně záloh a požaduje do deseti dní výkupné za zpřístupnění, někdy i miliony korun. V tiskové zprávě to uvedla poradenská firma BDO.
28. 4. 2021|

Nikdo i necelá polovina. Přístup městských úřadů k práci z domova se výrazně liší

Městské úřady přistupují k práci z domova každý po svém. Některé ji neumožňují svým zaměstnancům vůbec, jinde umožňují střídání v různých intervalech téměř polovině pracovníků. Například Městský úřad v Rychnově nad Kněžnou nemá na home office nikoho, Trutnov naopak tento režim umožňuje 40 procentům zaměstnanců. Podle Svazu měst a obcí může být překážkou špatné internetové připojení, nedostatek notebooků nebo složité rozdělování směn.
10. 3. 2021|

„Nikdo totalitně nepřemýšlí.“ Babiš odmítl spornou koncepci hygienického superúřadu

Premiér Andrej Babiš (ANO) se během interpelací distancoval od navrhované podoby nového hygienického úřadu, který by mohl získávat data o pohybu občanů. Ministerstvo zdravotnictví včetně jeho šéfa Jana Blatného (za ANO) podle premiéra pochybilo, když podobnou pravomoc připustilo. Koncepce úřadu v uplynulých dnech čelila kritice kvůli údajnému totalitnímu potenciálu.
3. 12. 2020|

U některých úřadů se kvůli zkrácenému provozu tvoří fronty, lidé přitom chodí i zbytečně předčasně

Některé úřady jsou kvůli zkrácené otvírací době přetížené a tvoří se před nimi dlouhé fronty. Lidi vyzývají, aby zvážili, zda je jejich návštěva skutečně nutná. Zároveň doporučují on-line rezervaci, termíny ale často bývají obsazené i na dva týdny dopředu. Dočasné uznávání neplatných dokladů, tak jako tomu bylo při jarním nouzovém stavu, přitom ministerstva neplánují.
20. 10. 2020|

Úřady najíždí na běžnější režim, lidé by přesto měli osobní návštěvu vždy zvážit

Úřady ruší omezení. Podle pokynu ministerstva vnitra by měly již fungovat naplno, ve skutečnosti ještě někde platí dílčí omezení. Navíc musí úřady i jejich návštěvníci dodržovat bezpečnostní opatření. Občané by si měli osobní návštěvu vždy rozmyslet – leccos lze vyřídit na dálku a například výměnami osobních dokladů se nemusí zabývat vůbec, jejich platnost je automaticky prodloužena.
20. 4. 2020Aktualizováno20. 4. 2020, 14:40|

Úřadům chybí zaměstnanci. V platech nemohou konkurovat firmám, zkouší aspoň benefity

Nezaměstnanost v Česku v červenci stoupla o 0,1 procenta na celkových 2,7 procent. I tak ale přetrvává hlad po pracovní síle ze strany firem. Nové zaměstnance těžko shánějí i úřady, které navíc nemůžou nabídnout tak vysoké platy jako soukromníci. Průměrné ohodnocení úředníka se v Jihomoravském kraji pohybuje kolem 26 tisíc hrubého. To je zhruba o 5 tisíc méně než průměrná mzda.
9. 8. 2019|

Finanční úřady zřejmě omezí provoz ve více obcích, než se plánovalo. Starostové jsou proti

Finanční správu možná čeká zeštíhlení v ještě větší míře, než se původně předpokládalo. Ředitelství chce namísto plánovaných 11 pracovišť výrazně omezit činnost u 34 úřadů. Úspory by díky tomu měly v následujících pěti letech dostáhnout 686 milionů korun. Návrh je předběžný a bude se probírat se starosty a starostkami dotčených obcí. Těm vadil už i původní plán. Prahy a Středočeského kraje se zeštíhlení týkat nebude.
29. 7. 2019|

Hamáček chce protlačit nákup policejních aut soudně. V cestě mu stojí antimonopolní úřad

Ministerstvo vnitra připravuje žalobu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který mu zrušil tendr na nákup policejních aut za více než dvě miliardy korun. ÚOHS to zdůvodnil tím, že podmínky výběrového řízení zvýhodňovaly Škodu Auto. Ministerstvo odmítá, že šlo o diskriminační soutěž a chce svůj záměr dotáhnout soudně.
22. 7. 2019|

Studnu chce kvůli suchu stále více lidí. Potřebují ale i více povolení a úřady nestíhají

Česko v posledních letech bojuje se suchem a úřady dostávají stále víc žádostí o povolení na stavbu studny. Nepřicházejí totiž pouze od těch, kteří chtějí úplně novou studnu, ale také od těch, kterým studny v poslední době vyschly. Letos ale schvalování žádostí komplikuje novela vodního zákona platná od ledna, kvůli které je potřeba více souhlasů. Někteří lidé se tak rozhodli nečekat a vyvrtali si studnu načerno. Úřady navíc připouštějí, že kvůli složitější legislativě kontroly nestíhají.
14. 7. 2019|