TÉMA

Konspirace

Konspiračním webům by se veřejné peníze měly vyhnout. Ministerstvo přišlo s metodikou

Konspirační weby by podle nové metodiky ministerstva pro místní rozvoj neměly dosáhnout na veřejné peníze. Metodika pro zadávání on-line reklamy má pomoci k tomu, aby se reklamy veřejných institucí nezobrazovaly na dezinformačních a konspiračních portálech. Na tiskové konferenci o tom informoval ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).
5. 6. 2023|

Představa, že všechno na světě řídí pár lidí, je směšná, říká Žantovský

Ředitel Knihovny Václava Havla, někdejší prezidentův mluvčí a diplomat Michael Žantovský v nové knize líčí zážitky s významnými osobnostmi světového dění: od Havla přes Margaret Thatcherovou až po Rolling Stones. V Interview ČT24 sdělil, že v knize S prominutím řečeno mu šlo o kontrast velikosti historie a všední reality. „Protože i ti slavní a mocní jsou nakonec jenom obyčejní lidé,“ uvádí.
20. 3. 2023|

Slovensko uvázlo v konspiračním pekle, míní sociolog Vašečka

Slovenská společnost je tímto činem velmi zaskočená, popsal v pořadu Události, komentáře sociolog z Evropské komise proti rasismu a nesnášenlivosti Michal Vašečka reakci na vraždu dvou členů slovenské LGBT+ komunity před bratislavským klubem Tepláreň. Pachatelem byl podle slovenského Denníku N devatenáctiletý Juraj K., který před střelbou vyjadřoval na internetu nenávist vůči Židům a LGBT+. Podle Vašečky odborníci podobný incident na Slovensku očekávali.
14. 10. 2022|

Konspirátor Jones má zaplatit rodičům oběti masakru na škole v Sandy Hook desítky milionů dolarů

Americký konspirátor Alex Jones má zaplatit rodičům šestiletého chlapce zabitého při střelbě na základní škole Sandy Hook před téměř deseti lety celkem 49,3 milionu dolarů (1,2 miliardy korun). Rozhodla o tom porota v soudním procesu, v němž po něm rodiče zabitého hocha požadovali odškodné. Podle agentury AP je to poprvé, co porota Jonese seznala finančně odpovědným za jeho lživá tvrzení.
6. 8. 2022|

Zavést lockdown pro neočkované? Odborníci a politici se neshodnou

Kvůli sílící epidemii vláda v demisi schválila další testování ve školách. S dalšími protiepidemickými opatřeními chce počkat až na názor dosavadní opozice. Uvažuje, že půjde rakouskou cestou a schválí také lockdown pro neočkované. Odborníci a politici se ale na takovém kroku neshodují, stejně jako na povinném očkování. Diskutovali o tom v Devadesátce ČT24.
12. 11. 2021Aktualizováno12. 11. 2021, 22:42|

30 let zpět: Tajemná látka zvaná červená rtuť

Pašovanou látkou, kvůli které koncem srpna 1991 zasahovalo na letišti v Mošnově zvláštní policejní komando, měla být podle zpravodajských informací takzvaná červená rtuť. Přestože se o složení a vojenském využití této látky hojně spekulovalo, její existenci se nikdy nepodařilo průkazně ověřit.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
6. 9. 2021|

Policie obvinila autora výroků o nepřímém zabíjení pacientů s covidem z šíření poplašné zprávy

Policie obvinila z šíření poplašné zprávy a pomluvy muže, který na videu obvinil lékaře plzeňské nemocnice, že nepřímo zabíjejí pacienty, když jim nechtějí podávat léky ivermektin a isoprinosin. České televizi to potvrdila mluvčí plzeňské policie Veronika Hokrová. Za šíření poplašné zprávy v době nouzového stavu by obviněnému v případě obžaloby hrozilo až osm let vězení. Nahrávka měla na internetu během dvou dnů téměř padesát tisíc zhlédnutí.
24. 8. 2021|

Německá kontrarozvědka sleduje části hnutí „popíračů covidu-19“, chtějí podle ní delegitimizovat stát

Německá kontrarozvědka sleduje části hnutí Querdenken, které v německých městech pravidelně demonstruje proti karanténním opatřením. Uvedlo to spolkové ministerstvo vnitra, podle nějž má hnutí za cíl „delegitimizovat stát“. Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) nyní může sbírat informace k jednotlivým osobám a skupinám v rámci hnutí. BfV se obává, že konspirační teorie rozšiřované během demonstrací proti koronavirovým restrikcím přetrvají i po skončení pandemie.
28. 4. 2021|

Kapitolu možná hrozí další útok, varuje tamní policie. Posílila bezpečnostní opatření

Policejní sbor zajišťující ochranu sídla amerického Kongresu (USCP) oznámil, že obdržel informace o možném pokusu blíže neurčené ozbrojené skupiny zaútočit ve čtvrtek na Kapitol. Hrozba podle amerických médií zřejmě souvisí s krajně pravicovou spikleneckou teorií, podle níž se má 4. března znovu chopit moci exprezident Donald Trump, jenž má mezi pravicovými extremisty mnoho stoupenců. USCP proto zvýšila bezpečnostní opatření u Kapitolu.
4. 3. 2021Aktualizováno4. 3. 2021, 19:49|

Facebook ruší účty vlivným extremistům v USA. Trump mluví o cenzuře

Sociální síť Facebook zrušila účty skupině předních amerických extremistů. Vedení firmy čelí už delší dobu kritice, že se prostřednictvím této sítě šíří obrovské množství konspiračních teorií, lží a propagandy. Po rázném kroku však Facebook pro změnu čelí obvinění z cenzury.
8. 5. 2019|