TÉMA

Přelouč

Obrněnec Mars míří do zemí Aliance. Vstup Česka do NATO otevřel nové možnosti obrannému průmyslu

Členství Česka v NATO otevřelo nové možnosti domácímu obrannému průmyslu. Příkladem je výrobce obrněných vozidel SVOS v Přelouči. Vozidlo Mars pro raketové systémy protivzdušné obrany vyvíjí a testuje s partnery ze Švédska. Při výrobě využívá komponentů z dalších zemí Aliance.
12. 3. 2024|

Labe na Ústecku zůstává na třetím stupni, zvolna klesá. Situace se zklidňuje i jinde v Česku

Hladina Labe v Ústeckém kraji začala velmi pozvolna klesat, třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň ale stále platí v Ústí nad Labem, Děčíně i Litoměřicích. Na Pardubicku klesla v noci hladina Labe z třetího na druhý stupeň, první povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku, na Sázavě a na Berounce. Hladina Vltavy v Českém Krumlově byla v sobotu odpoledne na třetím stupni, ale od středy kolísá mezi druhým a třetím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) znovu varuje před povodněmi.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 11:59|

Žáci usedli do lavic ve stavebních kontejnerech i na bývalé jezuitské koleji

Po dvou měsících volna v pondělí žáci opět usedli do lavic. Někteří přicházeli do nově postavených základních škol – podle ministerstva školství jich proti loňsku přibylo kolem dvaceti. Neobvyklou výukou na neobvyklém místě zahájili školní rok například v Boršově nad Vltavou na Českobudějovicku. Rekonstrukci tříd tam nedávno zkomplikovaly bouřky a přívalové deště. Žáci se tak učí ve stavebních kontejnerech. Studenti litoměřického Gymnázia Josefa Jungmanna zase dočasně usedli do lavic v bývalé jezuitské koleji.
4. 9. 2023|

Policie potvrdila úmrtí pohřešovaného mladíka z Přelouče

Policie odvolala pátrání po sedmnáctiletém mladíkovi z Přelouče. Potvrdila, že je mrtev. Jeho tělo bylo nalezeno 29. března v Labi u Chvaletic na Pardubicku, totožnost potvrdila pitva, informovala mluvčí krajské policie Andrea Muzikantová. Pohřešovaný byl od 27. února.
15. 3. 2023Aktualizováno4. 4. 2023, 10:22|

V lese v Litošicích roste plot. Firma buduje oboru bez povolení, viní úřady z obstrukcí

V Litošicích u Přelouče vzniká bez povolení v lese obora pro zvěř. Zabírá zhruba tři sta hektarů. Místní se bojí, že se pro ně kvůli tomu les uzavře. Stavební úřad už v únoru vyzval majitele pozemku, společnost Enlino, aby práce zastavil. Podle místních se tím ale neřídí. Vedení společnosti si zase stěžuje na obstrukce ze strany úředníků.
3. 12. 2022|

Ústavní soud zamítl návrh na zrušení části liniového zákona. Důvod k zásahu prý nenašel

Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení části liniového zákona, tedy normy, která urychluje klíčové stavby dopravní, energetické a elektronické infrastruktury. Podle skupiny senátorů, která se na soud obrátila v roce 2018, zákon odporuje ústavnímu pořádku. Pro konkrétní stavby zavádí jiný režim než pro ostatní, navíc podle neúspěšného senátorského návrhu nepřiměřeně zasahuje do práv vlastníků, například usnadňuje vyvlastňování a omezuje možnosti právní obrany.
29. 3. 2022|

Senátoři v prvním čtení podpořili dobrovolné zapojení Čechů do bojů na Ukrajině

Senátoři ve středu podpořili změny ve zdravotním pojištění cizinců nebo určení těžebních poplatků. Kvůli invazi Ruska na Ukrajinu požadují další postihy pro občany i firmy Ruska a Běloruska. Horní komora také podpořila dohodu s Německem o rozvoji Labské vodní cesty. Situací na Ukrajině se od rána několik hodin zabývala také dolní komora parlamentu. Senátoři v prvním kole projednávání kývli na novelu branného zákona, podle níž by se Češi mohli zapojit do bojů o Ukrajinu na straně obránců.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 19:30|

Po památkově chráněném mostě v Přelouči opět projedou auta. Opravy dalších už kraj chystá

V noci na středu se po několikaměsíčních opravách otevřel motoristům památkově chráněný most v Přelouči na Pardubicku. Stavební práce stály kraj 41 milionů korun, řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD). Vzácný most se podařilo opravit i díky dotacím od státu a Evropské unie. Opravu dalších dvou mostů na Labi už Pardubický kraj chystá.
1. 9. 2021|

Pardubický kraj může uzavřít smlouvy s autobusovými dopravci. Jezdit začnou do roka, uvedla MF Dnes

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl rozklad podaný společností ČSAD Slaný, který firma podala proti výsledkům soutěže Pardubického kraje na provozování regionální autobusové dopravy. Noví dopravci by tak měli jezdit v regionu nejpozději od června příštího roku. Hejtmanství může s vybranými firmami podepsat smlouvy, uvedla Mladá fronta DNES (MfD) v úterním vydání pro Pardubický kraj.
29. 6. 2021|

Pardubický kraj je tranzitním regionem, ve volbách může rozhodovat doprava nebo kauzy krajské nemocnice

Pardubický kraj je především tranzitním regionem, vede přes něj železniční koridor spojující Čechy s Moravou. Palčivým problémem je kamionová doprava, trasování budoucí dálnice D35, ale i investice do krajských silnic. Celou republikou pak otřásly kauzy pardubické nemocnice, kde malý chlapec po operaci mandlí upadl do bdělého kómatu.
4. 9. 2020|

Zakázka na pancéřová skla byla v pořádku, zastal se antimonopolní úřad resortu obrany

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil přezkum zakázky ministerstva obrany na dodávku pancéřových skel. Podle úřadu nedošlo k porušení zákona. Potvrdil to mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda. Podnět k prošetření postupu podala firma SVOS Přelouč. Ta o zakázku usilovala, resort obrany ji ale nakonec zadal Vojenskému výzkumnému ústavu v Brně. Pancéřovými skly budou vybavena vozidla Iveco pro českou armádu.
12. 2. 2020|

Test je negativní. Lékaři vyvrátili podezření na koronavirus u muže, který přijel z centrální Číny

Laboratorní test nepotvrdil podezření na nákazu koronavirem 2019-nCoV u muže, který se nedávno vrátil z cesty do centrální Číny a měl příznaky, které se u této nemoci projevují. Oznámil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lékaři již muže propustili z nemocnice. Česko tak zůstává prosté nákazy, ačkoli laboratoře prověřovaly již přes sedm desítek podezření.
11. 2. 2020Aktualizováno11. 2. 2020, 22:01|

Údolí Labe u Děčína a louky u Přelouče budou nově chráněné. Rejdařům navzdory

Vláda uznala ochranu vzácných druhů v údolí Labe u Děčína i luk poblíž Přelouče. Obě oblasti se tak nově stanou evropsky chráněnými lokalitami. Rozhodnutí vlády padlo i přes to, že se v místech plánují stavby na zlepšení splavnosti řeky. Jednání trvala několik let, během kterých Evropská komise dokonce Česku hrozila pokutou.
26. 1. 2020|

Porucha na odstavném nádraží, nehody u Pardubic i Olomouce. Vlaky nabíraly zpoždění

Železniční dopravu ve čtvrtek zkomplikovaly následky ranní poruchy v Praze i dvou nehod, které se staly na koridoru mezi Prahou a Olomoucí. Kvůli poruše odřekly České dráhy několik osobních vlaků v okolí Prahy, zatímco dálkové vlaky nabraly zpoždění i přes hodinu. Další zpoždění způsobilo zastavení provozu u Štěpánova a Pardubic po střetech s chodci.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 19:56|

Zemědělci někdo na pole vysázel stromořadí. Zbavit se ho bez povolení ale nemůže

Netradičním případem se zabývá policie a úřady v Přelouči na Pardubicku. Soukromému zemědělci Jiřímu Čermákovi někdo bez jeho vědomí na okraj pole vysázel jedenáct stromů. Zhruba pětileté ořešáky tvoří stromořadí v délce 120 metrů. Čermák nechce stromy ničit, na pozemku by mu ale jednou překážely. Zbavit se jich bez povolení však nemůže.
15. 12. 2019|

Koridor u Pardubic ochromila výluka. Bez zpoždění neprojede téměř nikdo, osobní vlaky vůbec

Dojet vlakem z Prahy do Pardubic nebo naopak nebylo v pondělí ráno téměř možné. Lepší to nebude ještě půldruhého týdne. Začala totiž výluka mezi Pardubicemi a Přeloučí, která potrvá do 2. října. Během ní mohou vlaky jezdit pouze po jedné ze dvou kolejí: České dráhy avizují, že se dálkové spoje mohou zpozdit až o dvacet minut. Regionální vlaky potom v rozkopaném úseku vůbec nejezdí, cestující musí nastoupit do náhradních autobusů.
23. 9. 2019|

Ceny Františka Filipovského vybraly mistry dabingu, in memoriam ocenily Václava Postráneckého

Ceny Františka Filipovského za dabing se v sobotu večer předávaly v Přelouči, odkud Filipovský pocházel. Ocenění během jubilejního 25. ročníku obdrželi za nejlepší herecký výkon Tereza Bebarová nebo David Novotný. Cenu za dlouhodobé herecké mistrovství získal mimo jiné in memoriam Václav Postránecký, který zesnul letos v květnu.
21. 9. 2019Aktualizováno21. 9. 2019, 18:57|

Další provizorium ze 40. let zaniklo. U Přelouče začala stavba velkého mostu, místní se obávají provozu

Úzký dřevěný most přes Labe, který spojoval přeloučské Mělice s obcí Valy, již není. Začala stavba jeho náhrady, kterou bude největší most v celém Pardubickém kraji. Konstrukce je v souladu se snahou o splavnění Labe do Pardubic, umožní proto proplouvání lodí vysokých až sedm metrů. Místní se ale na nový most příliš netěší, obávají se, že k nim přivede více aut.
29. 8. 2019|

Perun neprošel zkouškami. Armáda ho hodnotila nesmyslně, hájí se výrobce

Výrobce pancéřovaných vozidel, společnost SVOS Přelouč, se oficiálně ohradila proti vyjádření ministerstva obrany, že jí vyvinuté vozidlo Perun neuspělo ve vojskových zkouškách. Firma je vyvinula pro speciální jednotku české armády, dodat měla čtyři vozy.
20. 8. 2019|

Stát dal téměř miliardu korun za nepostavené plavební stupně na Labi. Zboží přitom zůstává na silnicích, varuje NKÚ

Za dosud nepostavené plavební stupně na Labi stát zaplatil už 927 milionů Kč, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podíl vodní dopravy na přepravě zboží v Česku přitom zůstává podle kontrolorů dlouhodobě nízký a k převodu části přepravy ze silnic na lodě nedochází. Kontrola NKÚ se týkala projektů rozvoje vodních cest a podpory nákladní vodní dopravy od roku 2014, které spadají pod ministerstvo dopravy a jím zřízené Ředitelství vodních cest (ŘVC). Mluvčí ŘVC Jan Bukovský sdělil, že plavební stupně jsou strategickými stavbami, ale výstavbu brzdí opakované přepracovávání projektů či požadavky na další analýzy.
22. 7. 2019Aktualizováno22. 7. 2019, 17:26|

Kapry na Pardubicku ničí nemoc, tuny ryb čeká likvidace

Rybáři musejí v srpnu zlikvidovat chovy ryb v pěti rybnících na Pardubicku. Nakáza herpes viru, který napadá kapry, se podruhé objevila v rybníku Buňkově a nově v dalších čtyřech nádržích. Jde o chovy rybářského svazu Přelouč.
19. 7. 2019|

Kolem jezera u Přelouče přibývají chatky i karavany. Některé ovšem načerno, ty chce nechat úřad odstranit

Kolem písečného jezera v Mělicích na Pardubicku přibývají drobná, podomácku postavená přístřeší. Ne všechna ale mají podle předsedy osady povolení. Stavební úřad se proto chystá všechna zkontrolovat a nelegální stavby nechat odstranit. Podobné potíže řeší už několik let taky v rekreační oblasti kolem novomlýnské nádrže.
8. 5. 2019|