TÉMA

cestující

Na pražské letiště začaly jezdit trolejbusy, jsou nejdelší v Česku

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil provoz velkokapacitních trolejbusů Škoda Solaris 24 z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Trolejbusy číslo 59 nahradily autobusovou linku 119. Vozy budou část trasy jezdit připojeny k trolejím a část na baterie. Do tříčlánkového vozu se vejde až 180 cestujících, což je asi o třicet procent více než do původních kloubových autobusů, sdělili představitelé města, DPP a výrobce. Náklady na vybudování infrastruktury byly asi 354,5 milionu korun, nákup vozů vyšel na 623,2 milionu.
6. 3. 2024|

Do ústecké MHD se smí nastupovat jen předními dveřmi. Tvoří se fronty, spoje se zpožďují

Z mimořádného opatření platného v nočních spojích a jinak jen na jedné lince se od začátku roku stalo v Ústí nad Labem pravidlo – do všech městských autobusů a trolejbusů mohou cestující nastupovat takřa výhradně předními dveřmi. Výjimku má několik nejvytíženějších zastávek v centru, kde lze dál nastupovat všemi dveřmi. Cestující si na novinku zatím nezvykli, jejich odbavení způsobuje podle řidičů občas zpoždění. Dopravní podnik si ale od opatření slibuje zvýšení bezpečnosti i čistoty.
3. 1. 2024|

Letišti přibyli cestující, ale ubyli manažeři. Terminál pro soukromé lety hledá pasažéry mezi sportovci či delegacemi

Téměř o čtvrtinu více pasažérů za první půlrok než vloni i odbavování větších letadel – taková je zatím bilance terminálu pro soukromé lety pražského Letiště Václava Havla. I tak mu ale chybí 20 tisíc pasažérů oproti předcovidovým rokům. Létat totiž přestali převážně lidé ze Škody Auto, jejíž zaměstnanci z Terminálu 3 mířili do mateřského Volkswagenu. Kontakt mezi oběma automobilkami se přesunul do online prostředí. Informace vyplývají z dat, která České televizi poskytlo pražské letiště.
31. 8. 2023|

Za pobodání cestujícího v metru uložil soud muži 11 let, ten se okamžitě odvolal

Za pobodání cestujícího v metru z letošního ledna v úterý Městský soud v Praze potrestal osmapadesátiletého Jiřího Felcmana 11 lety vězení. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se proti němu na místě odvolal. Za pokus o vraždu a výtržnictví hrozilo muži maximálně 18 let za mřížemi. Felcman vinu odmítá, tvrdí, že se bránil napadení.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 10:49|

Japonsko se chystá na tajfun Lan, ruší vlakové spoje a lety

Blížící se tajfun Lan přinutil japonské dopravce k preventivnímu rušení vlakových spojů a letů. Kvůli silné smršti, která by měla na tichomořské západní pobřeží Japonska dorazit v úterý, nevyjedou i některé rychlovlaky šinkanzen, informovala agentura Kjódó.
14. 8. 2023|

České dráhy častěji řeší napadání personálu pasažéry, ve vlacích tak přibydou kamery

České dráhy letos ve více případech a častěji než dřív musí řešit napadení svých pracovníků cestujícími. Za první půlrok státní železniční dopravce eviduje bezmála dvě stovky takových incidentů. A reaguje na to tím, že rozšíří kamerový systém přímo ve vlacích.
2. 8. 2023|

Do Mojžíře už jen se strážníkem. Dopravní podnik upravil spojení s problémovou čtvrtí

Ústí nad Labem mění problémový spoj do vyloučené lokality Mojžíř. Místo trolejbusů, ve kterých cestující někdy slovně i fyzicky napadali řidiče nebo cestující, tam nově zajíždějí autobusy. Do nich ale můžou lidé nastoupit jenom předními dveřmi. Na bezpečnost tam navíc dohlížejí asistenti v dopravě, případně městští policisté.
31. 7. 2023|

Cestujících ve vlacích významně přibylo, chybějí však vagony. Lépe bude na podzim, doufají dopravci

Do vlaků se vrátili cestující, které z nich vyhnal covid. Dálkové vlaky jezdí letos v létě často přeplněné. Ty povinně místenkové se rychle vyprodají, v ostatních musejí cestující stát. Stále totiž vázne údržba, vozů je málo a dopravci hovoří o tom, že by se situace mohla zlepšit na podzim.
27. 7. 2023|

Pražské letiště je blíž k nové ranveji. Rozhodovat bude opět krajský soud

Pražské letiště se posunulo blíž k výstavbě druhé vzletové a přistávací dráhy. Nejvyšší správní soud (NSS) se letiště zastal a zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Praze, podle kterého se měl projekt nové dráhy vyškrtnout ze zásad územního rozvoje. Podle letiště je ale druhá dráha potřebná pro navýšení kapacit. Odpůrci, mezi kterými jsou hlavně okolní obce, se obávají většího hluku.
19. 4. 2023|

Pardubický dopravní podnik nainstaluje do všech vozů kamery

Ve všech vozech městské hromadné dopravy v Pardubicích budou přibližně do konce roku kamery. Budou monitorovat případné incidenty a sloužit jako důkazní materiál. Mohou působit i preventivně, řekl provozně technický náměstek Dopravního podniku města Pardubic Petr Drápalík. Kamery mají chránit nejen cestující, ale i řidiče a revizory.
22. 3. 2023|

Obce se pouští do záchrany Jindřichohradecké úzkokolejky. Vozit by měla hlavně turisty

Města na Jindřichohradecku chtějí společně zachránit tamní úzkokolejnou dráhu, takzvanou Jindřichohradeckou úzkokolejku. Firma, která ji do minulého roku vlastnila a provozovala, je totiž v insolvenci. Technická památka je tak momentálně mimo provoz. Obce, jejichž katastry dráha prochází, chtějí na úzkorozchodné koleje vlaky vrátit, zřejmě by už ale nezajišťovaly dopravu v původním rozsahu, vozily by hlavně turisty.
12. 1. 2023|

Řidič linkového autobusu na Břeclavsku nadýchal přes tři promile. Přiznal, že vypil lahev rumu a vodky

Přes tři promile nadýchal na Břeclavsku řidič napůl plného linkového autobusu, ke kterému nejprve vyrazili záchranáři a následně policie. Zdravotníci přijeli, kvůli údajným zdravotním problémům řidiče, policisty pak zavolali sami. Policie vyzvala cestující a další svědky, aby se jí přihlásili, jízdou opilého řidiče autobusu se zabývá pro možné spáchání trestného činu.
11. 1. 2023|

Itálie začala testovat na covid všechny cestující z Číny, Unie teď plošné kroky nechystá

Česko jako předsednická země EU ve čtvrtek iniciovalo jednání Evropské komise pro zdravotní bezpečnost, v níž jsou zástupci ministerstev zdravotnictví členských zemí, ohledně situace s covidem-19 v Číně. Zástupci Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) jim představili nejnovější informace, sdělil ve čtvrtek mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Případná opatření chce Česko koordinovat s nastupujícím Švédskem, které předsednictví od 1. ledna přebírá.
29. 12. 2022Aktualizováno29. 12. 2022, 22:49|

Rekonstrukce nádraží v Českých Budějovicích nabírá další zpoždění. Opravy potrvají ještě rok

Rekonstrukce budovy hlavního vlakového nádraží v Českých Budějovicích je komplikovanější, než se předpokládalo, a nadále se protahuje. Touto dobou už mělo být hotovo, práce však budou zřejmě trvat ještě i celý příští rok. Rekonstrukce se navíc prodražuje.
22. 12. 2022|

Za zpoždění letos dopravci vyplatili zhruba padesát milionů korun

Železniční dopravci evidují letos tisíce žádostí o odškodné za zpoždění. České televizi to potvrdili mluvčí tří společností, které provozují dálkovou dopravu. Například RegioJet zaplatil za kompenzace přibližně 40 milionů korun. Mezi nejčastější příčiny zpoždění patří výluky, špatné počasí, poruchy na trati nebo nehody.
17. 12. 2022|

Ministr dopravy kritizuje zvládání výluk na tratích. Správu železnic čekají změny

Vláda chystá změny ve fungování Správy železnic. Impulsem je situace z minulého víkendu, kdy zkolabovala doprava na hlavním koridoru z Prahy do Olomouce. Opravovaný úsek zacpaly hned tři nehody po sobě. Vlaky měly až desetihodinová zpoždění a dotklo se to tisíců cestujících. Státní Správa železnic přitom nechává zvládání krizových situací na samotných dopravcích, kteří mají jen omezené zdroje.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 09:12|

Vlakům přibývá cestujících. Kvůli nedostatku vagonů jsou soupravy v některých případech přeplněné

Počty cestujících ve vlacích a autobusech se poprvé vrátily na úroveň, která odpovídá době před pandemií. Třeba České dráhy mluví zhruba o devadesáti procentech obvyklých čísel, některé spoje jsou dokonce využívané ještě víc než dřív.
31. 7. 2022|

30 let zpět: Trable autobusového nádraží na pražské Florenci

Dlouhé fronty u pokladen, nedostatečné informace, úschovna zavazadel v patře. Tak by se dalo stručně popsat Ústřední autobusové nádraží Praha Florenc před 30 lety. Na výtky reagoval jeho tehdejší ředitel Kamil Veselý tím, že má dalekosáhlé plány.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 7. 2022|

Cestující v Českých Budějovicích si připlatí za jízdenky. Důvodem jsou vyšší náklady i epidemie

Městská hromadná doprava v Českých Budějovicích je od ledna dražší. Za přestupní jízdenku na autobus a trolejbus zaplatí cestující místo šestnácti korun nově dvacet. Náklady na provoz rostou a lidí v MHD během pandemie koronaviru ubylo. Změny čekají i cestující v dalším jihočeském městě. Na Táborsku začne meziměstské linkové spoje zajišťovat nový dopravce.
3. 1. 2022|

Mobilita kvůli vývoji pandemie opět klesá, lidé doma pracují i tráví volný čas

Mobilita v Česku opět klesá. Souvisí to zřejmě se současnou vlnou koronavirové nákazy. Ukazují to data z telematických systémů i od dopravců, která Česká televize analyzovala. V hromadných prostředcích se na přelomu léta a podzimu počty cestujících původním počtům jenom přiblížily a teď zase klesají. I individuální cestování tento týden zřetelně zesláblo, řada dat ukazuje, že lidé zůstávají víc doma.
13. 11. 2021|

Ostrava představila novou tramvaj, prvních dvacet tisíc kilometrů ale najede bez cestujících

Dopravní podnik Ostrava (DPO) představil novou moderní tramvaj Škoda Forcity Smart 39T. V roce 2017 jich dopravce od společnosti Škoda Transportation objednal pětatřicet s tím, že první tramvaje do Ostravy dorazí v roce 2020. Vůz má ve městě nahradit spřažené soupravy, které DPO zatím využívá. Nový model už je v Ostravě, cestující ale zatím vozit nebude, nejdříve totiž musí proběhnout testování tramvaje, musí dojít například ke kalibraci elektronických systémů.
7. 10. 2021|

Na Šumpersku hořel autobus s desítkami cestujících, převážně dětí. Nikdo se nezranil

Olomoučtí hasiči v neděli před polednem likvidovali požár autobusu s přívěsem na kola poblíž Mírova na Šumpersku. Požár se výrazně rozšířil i do prostor pro pasažéry. V autobuse bylo jednačtyřicet cestujících, převážně dětí. Nikdo z nich nebyl zraněn, všichni se stihli dostat do bezpečí, uvedl mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. Cestující z místa přepravil evakuační hasičský autobus.
29. 8. 2021|

MHD v Praze využívá denně až o 41 procent méně lidí než před pandemií

Městskou hromadnou dopravu v Praze stále využívá denně o 23 až 41 procent méně lidí, než tomu bylo před pandemií covidu-19. Největší pokles je v metru, kde je proti normálnímu stavu až o 41 procent cestujících méně. Denně metro využije 741 tisíc lidí oproti 1,2 milionu v období před pandemií.
16. 6. 2021|

České dráhy budou propouštět. O místo přijde až 40 procent řídicích pracovníků

České dráhy začaly výrazně šetřit na personálních nákladech. Už na jaře snížily mzdy v administrativě. A teď zaměstnancům oznamují výraznou reorganizaci. Odbory zatím vyčkávají – vedení říká, že bez úspor firma neobstojí. Její ředitel České televizi sdělil, že o místo přijde až 40 procent řídicích pracovníků.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 21:40|