TÉMA

Milena Dopitová

Národní galerie Praha plánuje na rok 2023 Konec černobílé doby. Vystaví také Květinovou unii, Mánesa či Brandla

Prezentace českého umění je leitmotivem výstavní sezony 2023 v Národní galerii Praha. V letošním roce otevře novou stálou expozici mapující dějiny od vyhlášení protektorátu Čechy a Morava až téměř do současnosti. Samostatné výstavy slibují novátorský pohled na osobnosti, jakými byli Josef Mánes a Petr Brandl. V projektu Květinová unie, dílu Mileny Dopitové a bienále architektury je zastoupeno současné tuzemské umění prezentované v zahraničí. „Přirovnávám to ke kaleidoskopu, který dává statickým věcem zcela novou podobu,“ uvedla k dramaturgickému plánu generální ředitelka NGP Alicja Knast.
17. 1. 2023|

Ostravský Post-Objektiv ukazuje fotografie Kotzmannové, Šiguta či Thýna

Fotografie v posledních letech prošla razantním vývojem. V digitální i tradiční podobě vybízí k manipulaci i experimentům. Výstava Post-Objektiv v ostravské Galerii výtvarných umění (GVUO) odhaluje roviny fotografické tvorby uplynulých dvou dekád.
21. 10. 2022|

Heroin Crystal spojil umělce „zlatých devadesátých“

Galerie hlavního města Prahy (GHMP) připravila výstavu, která je reakcí na „neutuchající přitažlivost a atraktivitu“ devadesátých let. „Zlatá devadesátá“ odborné ani širší veřejnosti nedají podle autorů expozice stále spát. Instalace Heroin Crystal vybírá patnáct výtvarných umělců, které GHMP vystavovala v letech 1994 až 2002.
16. 4. 2022|

Vykrajovátka na cukroví komentují současnost. V MeetFactory vystavuje Milena Dopitová

Pracuje s videem, fotografií a vytváří instalace nejčastěji s ženskou tematikou. Výtvarnice Milena Dopitová vstoupila na českou uměleckou scénu na začátku devadesátých let jako členka skupiny Pondělí. Od té doby pravidelně vystavuje v Česku i zahraničí. Současné práce nyní představuje v pražské MeetFactory na expozici s názvem Příště u vás.
6. 5. 2019|