TÉMA

Meghan Markleová

Mši na počest Alžběty II. navštívila královská rodina i bývalí premiéři

V rámci oslav sedmdesáti let panování královny Alžběty II. proběhla v londýnské katedrále svatého Pavla mše díkůvzdání. Bohoslužbu navštívili přední členové královské rodiny, a to včetně prince Harryho a jeho manželky Meghan, kteří se před dvěma lety rozhodli opustit své povinnosti v královské rodině. Samotná panovnice se ale kvůli zdravotním potížím ze mše omluvila.
3. 6. 2022|

Na počest prince Philipa zazněly salvy z děl. Pohřeb bude 17. dubna

Dělostřelecké salvy o sobotním poledni britského času (13:00 SELČ) uctily památku prince Philipa, manžela britské panovnice Alžběty II., který zemřel v pátek ráno na zámku Windsor ve věku 99 let. Výstřely z děl hřměly po celé Británii, na Gibraltaru i na vojenských lodích plujících po mořích. Salvy zazněly i v Austrálii. Buckinghamský palác již oznámil datum pohřbu prince, konat se bude 17. dubna.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 18:26|
Newsroom ČT24

Ohledně Meghan a Harryho musí novináři čekat a neobyčejně opatrně našlapovat, míní Jiří Hošek

Už víc než týden světová média probírají slova, která zazněla z úst britského prince Harryho a jeho manželky Meghan Markleové v rozhovoru s moderátorkou Oprah Winfreyovou. Přesně to byl podle bývalého zpravodaje Českého rozhlasu ve Velké Británii a nynějšího komentátora Seznam Zpráv Jiřího Hoška záměr slavného páru. V rozhovoru pro Newsroom ČT24 ale upozornil, že novináře by měla zajímat jen fakta a těch stále moc není. „Pokud sdělovací prostředek nestojí a nepadá na referování o britské královské rodině a jejích členech, jeho role v podstatě skončila,“ uvedl.
16. 3. 2021|

Princ Harry a vévodkyně Meghan čekají druhého potomka

Britský princ Harry a jeho manželka vévodkyně Meghan čekají druhého potomka. Informaci podle deníku The Guardian potvrdil mluvčí páru.
14. 2. 2021|

Boj o Korunu. Se seriálem se rozhořel spor o to, jak adaptovat živou historii

Britská královská rodina v prosinci znovu okupuje média. Tentokrát nejde o prince Harryho a Meghan Markleovou nebo skandály prince Andrewa, ale seriál Koruna od Netflixu. V jeho ostře sledované čtvrté řadě se řeší bouřlivý vztah princezny Diany s princem Charlesem, což znovu rozvířilo debaty o tom, jak adaptovat živou historii, která se v seriálech a filmech kvůli dramatické výstavbě či zvýšení atraktivnosti stává fikcí.
13. 12. 2020|

Princ Harry a jeho žena si zachovají tituly vévody a vévodkyně, už ale nebudou „jejich královská výsost“

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan už nebudou disponovat titulem královská výsost, nebudou plnit pracovní povinnosti plynoucí z příslušnosti ke královské rodině a nebudou placeni z veřejných prostředků. V oficiálním prohlášení to uvedl Buckinghamský palác. Vnuk královny Alžběty II. způsobil začátkem ledna značný rozruch zveřejněním svého záměru opustit pozici jednoho z předních představitelů monarchie v zájmu většího soukromí své rodiny.
18. 1. 2020|

Harry a Meghan chtějí vydělávat s vlastní značkou. Podle expertů může dosáhnout závratné hodnoty

Záměr vévody a vévodkyně ze Sussexu trávit půl roku mimo Velkou Británii a získat finanční nezávislost na státním rozpočtu dostal po pondělní krizové schůzce rodiny pod vedením královny Alžběty II. zelenou. Způsob, jakým si budou Sussexové v budoucnu vydělávat, však hodlá královský palác s ohledem na pověst rodiny i kvůli obavám o vznik střetu zájmů jasně vymezit. Harry a Meghan si přesto už loni nechali zaregistrovat vlastní obchodní značku Sussex Royal vztahující se na zboží rozličných druhů.
15. 1. 2020|

Chápeme přání Harryho a Meghan a podporujeme je, uvedla Alžběta II. po krizové schůzce

Britská královská rodina má za sebou velmi konstruktivní diskuse o budoucnosti prince Harryho a jeho rodiny. Dohodla se na přechodném období, během kterého budou vévoda a vévodkyně ze Sussexu trávit čas v Británii i v Kanadě. V tiskovém vyjádření to po schůzce s Harrym a dalšími členy rodiny oznámila královna Alžběta II. Požádala o to, aby se ke „konečným rozhodnutím“ dospělo v nejbližších dnech.
13. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 19:58|

Královna svolala krizovou schůzku. O budoucnosti Harryho a Meghan bude jednat nejužší rodina

Nejužší část britské královské rodiny se v pondělí sejde v sídle královny Alžběty II. v anglickém Sandringhamu, aby tam projednala záměr prince Harryho a jeho manželky Meghan vzdát se reprezentačních rolí a stát se finančně nezávislými. Krizové schůzky, jak o ní britská média informují, se zúčastní vedle královny a prince Harryho také jeho bratr princ William a otec, korunní princ Charles. Meghan se bude jednání účastnit jen po telefonu, protože okamžitě po oznámení, které vyvolalo v Británii nevídaný poprask, odjela do Kanady.
12. 1. 2020|

Bezprecedentní Megxit, hodnotí média krok prince Harryho a jeho ženy Meghan

Ohromující událost, která nemá v dějinách britské monarchie obdoby. Tak britská média hovoří o kroku prince Harryho a jeho manželky Meghan, kteří ve středu oznámili, že se chtějí vzdát role „předních“ členů královské rodiny. Jejich nezvyklé prohlášení údajně zaskočilo všechny ostatní představitele monarchie včetně královny Alžběty II. a vyvolává řadu otázek.
9. 1. 2020Aktualizováno9. 1. 2020, 17:54|

Princ Harry a jeho manželka se vzdají role v britské královské rodině. Palác rozhodnutím zaskočili

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan se vzdají své role v královské rodině a začnou pracovat, aby se stali finančně nezávislými. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu to ve středu oznámili na Instagramu. Doplnili, že svůj čas hodlají dělit mezi Británii a Severní Ameriku. Nadále ale budou ctít závazky vůči královně a organizacím, nad kterými převzali patronát. Podle zpravodaje BBC Jonnyho Dymonda byl Buckinghamský palác oznámením nepříjemně překvapen.
8. 1. 2020Aktualizováno9. 1. 2020, 08:48|

Vévodkyně Meghan jako Lady Di? Královský pár zahájil tažení proti nejtvrdšímu bulváru

Neutuchající propaganda, šikana a neúnosná brutalita. Tak princ Harry a vévodkyně Meghan popisují zájem bulváru o jejich osoby. „Moje manželka se stává obětí stejných sil jako kdysi má matka,“ nechal se slyšet princ. Oba proto začali proti bulváru bojovat a žalují ho. Vévodkyně se v týdnu zastaly i britské poslankyně. Čelí Meghan skutečně takovému tlaku jako princezna Diana? Vrací se doba nejbrutálnějších bulvárních praktik? Tématu se věnoval nedělní Newsroom ČT24.
3. 11. 2019|
Newsroom ČT24

Předčasná smrt anglické královny, malý princ jako opička. I novináři dělají chyby

Narozením potomka vévodkyně Meghan a prince Harryho žila tento týden všechna světová média. Dlouho očekávána zpráva se ale neobešla bez novinářských pochybení. Třeba reportér BBC Danny Baker vzbudil rozruch, když na Twitteru přirovnal nového člena královské rodiny k opici. Při jakých dalších událostech došlo k obdobným novinářským přešlapům? Téma pro Newsroom ČT24.
11. 5. 2019|

Vévodkyně Meghan a princ Harry mají syna

Manželka britského prince Harryho vévodkyně Meghan porodila v pondělí chlapce. Pár oznámil těhotenství v říjnu během návštěvy Austrálie a Nového Zélandu. Dítě je sedmé v řadě v nástupnictví na britský trůn.
6. 5. 2019Aktualizováno6. 5. 2019, 16:43|