TÉMA

Královská rodina

Příběh princezny Kate o rakovině vyvolal mimořádnou vlnu zájmu veřejnosti o prevenci

Oznámení britské princezny Kate, že trpí onkologickým onemocněním, přineslo nebývalý nárůst zájmu veřejnosti o charity zabývající se prevencí rakoviny. Lékaři věří, že více pozornosti vůči tomuto riziku pomůže zachránit mnoho životů. Tento vliv je cítit i v Česku.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 21:58|

Láskyplná a jiskřivá, zaznívá o Camille. Královna manželka ale narážela i na odpor jako „ta druhá“

„Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka, co vy na to?“ zeptala se údajně Camilla Charlese a nastartovala běh událostí v britské královské rodině. Mnohými byla nenáviděna jako osoba, která rozbila Charlesovo manželství s princeznou Dianou. Veřejnost si ale nakonec získala. Nyní stojí královna manželka Camilla po boku britského panovníka Karla III. Plné přijetí ze strany zesnulé panovnice Alžběty II. trvalo delší dobu, v posledních letech života ale Camillu jednoznačně podporovala.
6. 5. 2023|

Bylo to trochu jako život Jamese Bonda, vzpomíná bývalý královský fotograf

Pro mladého fotografa to bylo skvělé, naprosto výjimečné, trochu se mi stýská, teď už bych to ale nechtěl dělat, říká v rozhovoru pro ČT Lionel Cherruault. V osmdesátých a devadesátých letech byl oficiálním královským fotografem. Rodinu i tehdy ještě prince Charlese sledoval zblízka – ať už při běžných činnostech, nebo na pracovních cestách. Bylo to trochu jako život Jamese Bonda – pořád jste na cestách, pořád s fotoaparátem sledujete královskou rodinu v letadle, dodává Cherruault.
6. 5. 2023|

Vznikl dokumentární seriál o princi Harrym. Královskou rodinu v něm viní ze špinavých her

Princ Harry prohlásil, že britská královská rodina o sobě pravidelně vypouští historky do médií. V nové upoutávce na očekávaný dokumentární seriál o něm a jeho manželce Meghan to označil za „špinavou hru“. První tři díly seriálu jsou k dispozici od čtvrtka, oznámila streamovací služba Netflix uprostřed rozsáhlých spekulací o tom, co pár řekne o ostatních členech královské rodiny.
8. 12. 2022|

Pětasedmdesát kroků za minutu, těžká lafeta s rakví a 142 kadetů. I to byl pohřeb královny

Královnu Alžbětu II. na poslední projížďce Londýnem doprovodilo v pondělí přes 140 kadetů britského námořnictva. Ti táhli dva a půl tuny těžkou lafetu s rakví. Nejprve do Westminsterského opatství a pak i z něj. Celkem se do procesí zapojily dva tisíce vojáků, stejný počet dohlížel na bezpečnost. Celé procesí mělo jasně dané jak pořadí zúčastněných, tak rychlost. Pohřbu se zúčastnily stovky světových lídrů, s královnou se ale naposledy loučili i obyvatelé Velké Británie.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 20:57|

Rakev se zesnulou Alžbětou II. se z Edinburghu přesunula do Buckinghamského paláce

Rakev s pozůstatky britské královny Alžběty II. v úterý, pátý den po jejím úmrtí, opustila Skotsko. Krátce po půl sedmé večer středoevropského času byla z Edinburghu přepravena armádním letounem RAF na vojenské letiště Northolt v Londýně. Smuteční procesí poté rakev dopravilo do Buckinghamského paláce, kde se s ní společně rozloučí členové královské rodiny. Do katedrály v Edinburghu dorazilo během úterý uctít památku královny na šestadvacet tisíc návštěvníků.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 21:37|

Státní pohřeb Alžběty II. se uskuteční v pondělí 19. září

Státní pohřeb britské panovnice Alžběty II. se uskuteční v pondělí 19. září v londýnském Westminsterském opatství. Informoval o tom Buckinghamský palác. Předtím bude rakev se zesnulou královnou čtyři dny vystavena ve Westminsterském sále v budově parlamentu. Stráž u ní budou držet i členové královské rodiny.
10. 9. 2022Aktualizováno10. 9. 2022, 21:55|

„Naplňovala představu, která se k monarchii váže.“ Princezna Diana zemřela před 25 lety

Od tragické smrti lady Diany ve středu uplynulo pětadvacet let. Britská princezna, která podle odborníka na královské rodiny Jindřicha Forejta naplnila představy veřejnosti o monarchii, zahynula v roce 1997 při automobilové nehodě v Paříži. Vyšetřování probíhalo dlouhých jedenáct let a během této doby se vyrojila řada konspiračních teorií, což byla podle Forejta zejména reakce veřejnosti na prvotní šok.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 23:05|

Mši na počest Alžběty II. navštívila královská rodina i bývalí premiéři

V rámci oslav sedmdesáti let panování královny Alžběty II. proběhla v londýnské katedrále svatého Pavla mše díkůvzdání. Bohoslužbu navštívili přední členové královské rodiny, a to včetně prince Harryho a jeho manželky Meghan, kteří se před dvěma lety rozhodli opustit své povinnosti v královské rodině. Samotná panovnice se ale kvůli zdravotním potížím ze mše omluvila.
3. 6. 2022|

Princ Andrew navrátil vojenské tituly a královské záštity

Buckinghamský palác ve čtvrtek oznámil, že britský princ Andrew vrátil vojenské tituly a královské záštity panovnici a své matce Alžbětě II. Vévoda z Yorku už nebude moci používat královský titul a vzdá se dalších ceremoniálních rolí. Andrew ve středu neuspěl u soudu v New Yorku se žádostí o zamítnutí žaloby ze strany Virginie Giuffreové, která jej viní ze sexuálního napadení. V případu spojeném s kauzou zesnulého Jeffreyho Epsteina je tak stále obviněný.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 21:47|

Britská policie ukončila vyšetřování prince Andrewa, nebude ho stíhat

Britská policie ukončila vyšetřování prince Andrewa kvůli obvinění ze sexuálního napadení a nebude ho stíhat, informovala stanice BBC o policejním prohlášení. Američanka Virginia Giuffreová podala v srpnu žalobu na syna britské panovnice Alžběty II. s tvrzením, že ji několikrát pohlavně zneužil předtím, než jí bylo osmnáct. Princ Andrew dlouhodobě odmítá, že by s Giuffreovou měl jakýkoliv vztah.
11. 10. 2021|

Závodiště v Ascotu zaplnili angličtí plnokrevníci a noblesní klobouky. Dorazila i královská rodina

Dostihová dráha ve městě Ascot v anglickém hrabství Berkshire proti loňském roku zcela zaplnila své ochozy milovníky dostihů. Ve slavnostní den, během něhož si dámy vzaly klobouky a muži elegantní cylindry, tradičně dorazili i členové britské královské rodiny. Děje se tak již od roku 1711, kdy závod založila královna Anna Stuartovna. Současná panovnice Alžběta II. však na zahajovací den letošního ročníku nedorazila. Zastoupil ji ale jeji syn, princ Charles s chotí Camillou, vévodkyní z Cornwallu.
16. 6. 2021|

Vévoda z Edinburghu spočine na hradě Windsor. Bez davů a s přísnými pravidly

Na hradě Windsor se v sobotu královská rodina rozloučí při pohřbu s princem Philipem. Obřadu se kvůli přísným bezpečnostním a hygienickým opatřením smí zúčastnit jen třicet lidí. Kupříkladu premiér Boris Johnson své místo přenechal nejbližším rodinným příslušníkům.
16. 4. 2021|

Sochař-dělostřelec Bělský unikl z dobyté Francie do Anglie. K velkým úspěchům ho inspirovalo setkání s Churchillem

Před 80 lety připluli do Anglie první z Čechoslováků, kteří museli opustit poraženou Francii. Některé čekala jen smrt, jiné vojenské úspěchy. Další se ale proslavili i docela jinak – tak jako mladý dělostřelec František Bělský, který se měl stát oficiálním sochařem královské rodiny.
7. 7. 2020|

„Říkejte mi prostě Harry.“ Slavný královský pár končí s povinnostmi Windsorů

Pro prince Harryho a jeho manželku Meghan začne nová éra, v níž si přáli více pracovat a postavit se na vlastní nohy. Od 1. dubna přestanou být placeni z peněz britských daňových poplatníků a nebudou se účastnit oficialit a reprezentovat královnu. Pár, který vedl dlouhodobě spory s bulvárem, může pokračovat jen ve své soukromé charitě. Bezprecedentní krok, takzvaný Megxit, vyvolal v lednu ve Spojeném království šok. Princ Harry později přiznal, že si tak drsný rozchod s rodinou nepředstavoval.
31. 3. 2020Aktualizováno31. 3. 2020, 19:30|

Byl to těžký rok, ale i malé kroky mohou změnit svět, říká ve vánoční řeči královna Alžběta

Britská královna Alžběta II. ve svém tradičním vánočním poselství připustí, že její rodina i celé Spojené království mají za sebou obtížný rok. Cesta ale není nikdy „hladká“ a k „přemostění příkopů“ stačí i „malé kroky“, vzkáže národu panovnice. Její poselství odvysílá britská televizní stanice BBC One na Boží hod v 16:00 našeho času.
24. 12. 2019|

Vévodkyně Meghan a princ Harry mají syna

Manželka britského prince Harryho vévodkyně Meghan porodila v pondělí chlapce. Pár oznámil těhotenství v říjnu během návštěvy Austrálie a Nového Zélandu. Dítě je sedmé v řadě v nástupnictví na britský trůn.
6. 5. 2019Aktualizováno6. 5. 2019, 16:43|