TÉMA

Sussex

Bioinženýři dokázali změnit mořské řasy na kvalitní lékařské senzory

Věda věnuje mořským řasám stále více pozornosti. Objevuje jejich pozitivní účinky na lidské zdraví, hledá v nich řešení nedostatku potravin i možnost, jak odbourávat přebytečný oxid uhličitý z atmosféry. Nyní skupina britských vědců přišla s nápadem, jak z řas vyrábět materiály využitelné ve zdravotnictví.
19. 3. 2023|
Newsroom ČT24

Ohledně Meghan a Harryho musí novináři čekat a neobyčejně opatrně našlapovat, míní Jiří Hošek

Už víc než týden světová média probírají slova, která zazněla z úst britského prince Harryho a jeho manželky Meghan Markleové v rozhovoru s moderátorkou Oprah Winfreyovou. Přesně to byl podle bývalého zpravodaje Českého rozhlasu ve Velké Británii a nynějšího komentátora Seznam Zpráv Jiřího Hoška záměr slavného páru. V rozhovoru pro Newsroom ČT24 ale upozornil, že novináře by měla zajímat jen fakta a těch stále moc není. „Pokud sdělovací prostředek nestojí a nepadá na referování o britské královské rodině a jejích členech, jeho role v podstatě skončila,“ uvedl.
16. 3. 2021|

Harry s Meghan u Oprah: Novináři nemůžou obvinění ověřit. Kritizují výkon moderátorky

Velký televizní rozhovor britského prince Harryho a jeho manželky Meghan Markleové s americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou rozdělil světová média. Vévodkyně ze Sussexu mluvila o rasismu v Buckinghamském paláci nebo o atmosféře, kvůli které přemýšlela o sebevraždě. Obvinění ale novináři nemají jak ověřit, dopodrobna se nevyptávala ani moderátorka. Někteří ji proto kritizují, že se na rozhovor dostatečně nepřipravila. Média se doposud neshodla ani na tom, na čí stranu se spíš postavit. Americká věří mladému páru, ta britská stojí na straně monarchie. Co vyvolal nejsledovanější rozhovor týdne, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
14. 3. 2021|

Princ Harry a vévodkyně Meghan čekají druhého potomka

Britský princ Harry a jeho manželka vévodkyně Meghan čekají druhého potomka. Informaci podle deníku The Guardian potvrdil mluvčí páru.
14. 2. 2021|

Princ Charles se stal tváří internetové televize, chce tak bojovat proti změně klimatu

Princ Charles, následník britského trůnu, se představil v nezvyklé roli – jako šéfredaktor internetové televize. Na pěti webových kanálech bude vysílat krátké dokumenty a inspirativní videa, která mají pomoct v boji s klimatickými změnami a za ochranu životního prostředí. Jeho mladší syn Harry se mezitím pustil do filmového podnikání.
26. 9. 2020|

Královna svolala krizovou schůzku. O budoucnosti Harryho a Meghan bude jednat nejužší rodina

Nejužší část britské královské rodiny se v pondělí sejde v sídle královny Alžběty II. v anglickém Sandringhamu, aby tam projednala záměr prince Harryho a jeho manželky Meghan vzdát se reprezentačních rolí a stát se finančně nezávislými. Krizové schůzky, jak o ní britská média informují, se zúčastní vedle královny a prince Harryho také jeho bratr princ William a otec, korunní princ Charles. Meghan se bude jednání účastnit jen po telefonu, protože okamžitě po oznámení, které vyvolalo v Británii nevídaný poprask, odjela do Kanady.
12. 1. 2020|

Bezprecedentní Megxit, hodnotí média krok prince Harryho a jeho ženy Meghan

Ohromující událost, která nemá v dějinách britské monarchie obdoby. Tak britská média hovoří o kroku prince Harryho a jeho manželky Meghan, kteří ve středu oznámili, že se chtějí vzdát role „předních“ členů královské rodiny. Jejich nezvyklé prohlášení údajně zaskočilo všechny ostatní představitele monarchie včetně královny Alžběty II. a vyvolává řadu otázek.
9. 1. 2020Aktualizováno9. 1. 2020, 17:54|

Princ Harry a jeho manželka se vzdají role v britské královské rodině. Palác rozhodnutím zaskočili

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan se vzdají své role v královské rodině a začnou pracovat, aby se stali finančně nezávislými. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu to ve středu oznámili na Instagramu. Doplnili, že svůj čas hodlají dělit mezi Británii a Severní Ameriku. Nadále ale budou ctít závazky vůči královně a organizacím, nad kterými převzali patronát. Podle zpravodaje BBC Jonnyho Dymonda byl Buckinghamský palác oznámením nepříjemně překvapen.
8. 1. 2020Aktualizováno9. 1. 2020, 08:48|

Vévodkyně Meghan jako Lady Di? Královský pár zahájil tažení proti nejtvrdšímu bulváru

Neutuchající propaganda, šikana a neúnosná brutalita. Tak princ Harry a vévodkyně Meghan popisují zájem bulváru o jejich osoby. „Moje manželka se stává obětí stejných sil jako kdysi má matka,“ nechal se slyšet princ. Oba proto začali proti bulváru bojovat a žalují ho. Vévodkyně se v týdnu zastaly i britské poslankyně. Čelí Meghan skutečně takovému tlaku jako princezna Diana? Vrací se doba nejbrutálnějších bulvárních praktik? Tématu se věnoval nedělní Newsroom ČT24.
3. 11. 2019|

Vévodkyně Meghan a princ Harry mají syna

Manželka britského prince Harryho vévodkyně Meghan porodila v pondělí chlapce. Pár oznámil těhotenství v říjnu během návštěvy Austrálie a Nového Zélandu. Dítě je sedmé v řadě v nástupnictví na britský trůn.
6. 5. 2019Aktualizováno6. 5. 2019, 16:43|