TÉMA

Lyndon B. Johnson

Od uprchlíka s přízvukem k „Machiavellimu“. Kissinger zasahoval do světové politiky celá desetiletí

Ve věku sta let zemřel Henry Kissinger, odešla tak jedna z nejvlivnějších osobností dvacátého století. Diplomat a teoretik mezinárodních vztahů působil od konce šedesátých let jako bezpečnostní poradce dvou amerických prezidentů. Zastával také post ministra zahraničí. Zasloužil se o zmírnění napětí ve vztazích se Sovětským svazem i Čínou. „Americký Machiavelli“ si svým pragmatismem získal nejen mnoho obdivovatelů, ale také kritiků. Podle nich mimo jiné neváhal v zájmu dosažení svých cílů podporovat i diktátorské režimy.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 14:24|

Americký národní archiv zveřejnil tisíce dokumentů k atentátu na Kennedyho

Americký Národní archiv zveřejnil přes třináct tisíc dokumentů týkajících se vraždy prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho v roce 1963. Další tisíce dokumentů ale zůstávají utajeny kvůli obavám z ohrožení národní bezpečnosti, uvedla agentura AFP. Přes tisíc dokumentů na stejné téma Národní archiv uvolnil i v loňském roce.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 20:22|

Když americkým prezidentům skončí mandát. Bush začal malovat, Clinton se mohl stát „prvním mužem“

Donald Trump načíná novou kapitolu svého života, postprezidentství. Zda se vrátí k byznysu, bude pokračovat v aktivní politice, nebo si vezme delší volno, zatím jasné není. Během kampaně o Bílý dům i po ní několikrát řekl, že by se mohl ucházet o prezidentský úřad za čtyři roky. To by bylo poměrně neobvyklé; v minulosti se po neúspěchu například Lyndon Johnson přestěhoval na svůj ranč v Texasu, Jimmy Carter se pak angažoval v lidskoprávních otázkách.
19. 1. 2021Aktualizováno19. 1. 2021, 08:53|

Biden se do Bílého domu dostal skrze koronavirus a rasové nepokoje. Po třech dekádách od prvního pokusu

Do politiky vstoupil během éry prezidenta Richarda Nixona, v Senátu poprvé usedl v roce 1973 jako třicetiletý vdovec. O prezidentský úřad se poprvé ucházel na sklonku 80. let. Do Bílého domu se o dvacet let později dostal jako viceprezident, nyní mu bude šéfovat z oválné pracovny. Joe Biden zažil kostrbatý vstup do demokratických primárek, chytil ale druhý dech a jeho centristický přístup nakonec oslovil rekordní množství Američanů.
15. 12. 2020|

Spolu s Joe Bidenem se do Bílého domu vrátí domácí mazlíčci: ovčáci Champ a Major

Tradice, která sahá až k Georgi Washingtonovi. Tradice, které se přidrželo třicet z celkem pětačtyřiceti amerických prezidentů. Tradice, kterou po bezmála dvou stoletích přerušil jen Donald Trump. Tradice, která stanoví, že pán Bílého domu své sídlo sdílí se svým domácím mazlíčkem. V současnosti nejčastěji psem či kočkou. Někdy oběma. Tradice, na kterou teď naváže zvolený prezident Joe Biden.
3. 12. 2020|

V první televizní debatě kandidátů na prezidenta v USA dominoval Kennedy. Nixon podcenil vizáž

Před šedesáti lety se konala první prezidentská debata ve Spojených státech, která se vysílala v televizi. Před kamerami se sešli kandidáti John Fitzgerald Kennedy a Richard Nixon. Oba podle historiků debatovali zručně, demokrat Kennedy svým charismatem ale Nixona, který byl po viróze, zcela zastínil.
26. 9. 2020|

Před 70 lety vykročili Američané z floridského mysu do vesmíru

Před 70 lety se na východním pobřeží Floridy začala psát kapitola dobývání vesmíru – 24. července 1950 byla ze střelnice Eastern Test Range úspěšně vypuštěna raketa Bumper s pořadovým číslem 8 a dokázala uletět přes 300 kilometrů. Z vojenské střelnice se postupem let stal středobod amerického vesmírného programu a celý svět si tuto oblast zapamatoval pod názvem Mys Canaveral.
24. 7. 2020|

Viceprezident důležitější než kdy dřív? Biden a Sanders vybírají své volební partnery pro Bílý dům

Volební superúterý ve Spojených státech zúžilo pole demokratických kandidátů na poslední dva vážné uchazeče. Joe Biden a Bernie Sanders se spolu utkají ještě v mnoha dalších kláních napříč státy a pozornost na svou stranu kampaně by mohli strhnout například oznámením, kdo bude jejich volební partner v boji o Bílý dům. Úřad viceprezidenta má sice omezené pravomoci, ale v krajním případě se může stát, že prezidentova pravá ruka hlavu státu ve funkci nahradí. Proto je v USA kandidátům na tento post věnována zvláštní pozornost a před volbou se dokonce utkávají v debatě před televizními kamerami.
8. 3. 2020|

Komentář: Poručíme větru, dešti. Možné nedozírné následky klimatického inženýrství

„Ti, kteří poroučí počasí, mohou vládnout světu,“ prohlásil již v roce 1962 prezident Spojených států Lyndon B. Johnson.
6. 5. 2019Aktualizováno7. 5. 2019, 11:19|