TÉMA

Pavel Nový

To je hustý, kámo. Zlín Film Festival ocenil nejlepší snímky pro děti a mládež i Zlatu Adamovskou

Ve Zlíně skončil třiašedesátý ročník Zlín Film Festivalu, který se zaměřuje na filmovou tvorbu pro děti a mládež. Také o vítězích v soutěžních kategoriích rozhodovaly jak odborné, tak dětské poroty. Hlavní cenu, tedy Zlatý střevíček, si v jednotlivých kategoriích odnáší snímky To je hustý, kámo, Svět podle Georgie, Delegace a Krab. Ocenění za mimořádný přínos českému filmu převzala na závěr letošního ročníku herečka Zlata Adamovská.
8. 6. 2023|

Začal Zlín Film Festival. Zahajuje ho Tonda, Slávka, kouzelné světlo i Pavel Nový

Ve Zlíně začal mezinárodní filmový festival pro děti a mládež. Letošní 63. ročník nabídne 295 filmů z padesáti zemí. Dopoledne ho zahájila světová premiéra dobrodružného loutkového filmu Tonda, Slávka a kouzelné světlo režiséra Filipa Pošivače, večerní zahájení patří kanadskému snímku Billie Blue. Festival potrvá do 7. června, je největší a nejstarší svého druhu na světě.
1. 6. 2023|

Němec, nebo Čech? Z Krajiny ve stínu vystupuje první filmová ukázka

V jihočeské vesnici Tušť došlo těsně po konci války k masakru, který se stal o desítky let později podnětem k novému filmu režiséra Bohdana Slámy. Krajina ve stínu je příběhem česko-německého soužití, v němž sousedské vztahy prověřily dějinné zvraty dvacátého století. Černobílý historický epos přibližuje nyní první ukázka.
7. 5. 2020|

Divoký odsun a venkovské masakry. Bohdan Sláma natáčí drama Krajina ve stínu

Režisér Bohdan Sláma pokračuje v práci na svém prvním historickém filmu. Drama Krajina ve stínu vypráví příběh obyvatel malé pohraniční vesnice, kterou dějiny vláčejí událostmi třicátých, čtyřicátých a padesátých let minulého století. Ve snímku, který nyní vzniká v jihočeské obci Bořice, hrají Bára Poláková, Stanislav Majer, Robert Mikluš, Petra Špalková, Zuzana Kronerová nebo Pavel Nový.
6. 5. 2019|