TÉMA

Disident

Reportéři ČT: Komunisté poslali Pospíchala do vězení rovnou ze školy. Mladého disidenta prý tloukli nejvíc ze všech

Když před 34 lety odstartoval zásah komunistických bezpečnostních složek proti studentům revoluci, nechyběl v Laterně magice Petr Pospíchal. Výjimečný byl tím, že byl nejmladším politickým vězněm normalizačního režimu. Přišli si pro něj do třídy na učiliště. Pak se podílel na organizaci činnosti disentu, ale jeho přátelé na něj také vzpomínají jako na nejvíce mláceného disidenta. O Petru Pospíchalovi točil pro Reportéry ČT David Vondráček.
22. 11. 2023|

Nejvyšší soud přezkoumá dobový verdikt nad písničkářem „Charliem“ Soukupem, ministr podal stížnost

Nejvyšší soud přezkoumá více než čtyřicet let starý verdikt nad hudebníkem a disidentem Karlem „Charliem“ Soukupem. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal stížnost pro porušení zákona, oznámil Soukupův právní zástupce Lubomír Müller. Za údajné výtržnictví, které podle dobového rozsudku spočívalo ve zpěvu vulgárních písní v hospodě po svatbě, dostal Soukup v roce 1980 desetiměsíční trest vězení. Podle Blažkovy stížnosti však ve skutečnosti šlo o politickou perzekuci.
19. 10. 2023|

Deziluze, vystřízlivění, vzdor a emigrace. Na divadle se věnují Pavlu Kohoutovi

To nemyslíš vážně, Pavlíčku. Novou inscenaci na motivy života spisovatele a disidenta Pavla Kohouta uvádí Vršovické divadlo Mana. V představení se střetává autorovo prvotní zapálení pro komunismus a následný rozchod s režimem.
17. 9. 2023|

Ústav pro studium totalitních režimů rozdal ocenění, dočkal se ho i disident řečený „Čuňas“

Přes dvě desítky osobností získaly ve čtvrtek v podvečer v Senátu ocenění Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Organizace je vyznamenává za jejich občanské postoje, počiny a přínos. Jedním z oceněných je legenda tuzemského undergroundu a disentu František Stárek přezdívaný Čuňas.
19. 1. 2023|

Zemřel Viktor Fajnberg, jeden z osmi statečných z Rudého náměstí

Ve věku 91 let zemřel sovětský disident Viktor Fajnberg. Byl jedním z „osmi statečných“, kteří v srpnu 1968 protestovali na moskevském Rudém náměstí proti invazi vojsk Varšavské smlouvy vedené SSSR do Československa. Na svém webu to napsala stanice Rádio Svoboda, která se odvolává na děti zesnulého. České ministerstvo zahraničí v reakci na zprávu o Fajnbergově úmrtí vyjádřilo „hluboký zármutek“. Jeho odkaz je i v dnešní pohnuté době stále aktuální, píše resort na Twitteru.
3. 1. 2023Aktualizováno3. 1. 2023, 20:52|

Čínský umělec Badiucao: Režim nikdy nepřizná vlastní chyby, probouzí se ale mladá generace

Mladá generace v Číně se probudila a nebojí se vyjít do ulic, zjistila, že je to „krásné a vzrušující“, myslí si umělec a disident Badiucao. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi také řekl, že Západ, který často mluví o lidských právech, a přitom s Pekingem čile obchoduje, bude za pár let svého chování a vybudované závislosti na Pekingu velmi litovat. Politické protesty v čínských městech z posledního týdne vnímá Badiucao jako přelomový okamžik, který nakonec povede ke konci současného režimu. Rozhovor s umělcem pořídil David Miřejovský.
3. 12. 2022|

Ceny Paměti národa vyzdvihly odvahu českých žen i osud ukrajinského disidenta

Organizace Post Bellum u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii udělila tradiční Ceny Paměti národa. Ocenění, které vyzdvihuje hrdinství a statečnost tváří v tvář totalitám 20. století, letos získala Anna Šestáková, Marie Henzlová, Marie Susedková, Pavel Eli Vago a Myroslav Marynovyč.
17. 11. 2022|

Si Ťin-pching nejspíš posílí pozice víc, než se čekalo. Na klíčové posty míří jeho věrní

Čína je na prahu zásadních změn. Na 20. sjezdu komunistické strany, která jako jediná řídí zemi, se rýsují větší mocenské posuny, než se očekávalo. A to ve prospěch prezidenta Si Ťin-pchinga, který vstupuje do bezprecedentního třetího funkčního období. Klíčové pozice v aparátu totiž mají obsadit jeho nejvěrnější spojenci.
19. 10. 2022|

Soud ve Zlíně po víc než třiceti letech uznal rehabilitaci bývalého disidenta Pavla Záleského

Pavel Záleský z Otrokovic se po bezmála třiatřiceti letech dočkal spravedlnosti. Okresní soud ve Zlíně konstatoval, že jeho perzekuce spojená se zabavením knih byla v roce 1989 nezákonná. Paradoxní bylo, že ho komunistický režim potrestal až během sametové revoluce.
12. 9. 2022|

Popularita Putina po zahájení války přesáhla u Rusů osmdesát procent. Dopad sankcí může situaci změnit

Ruského prezidenta Vladimira Putina a jím rozpoutaný konflikt na Ukrajině podporuje podle dvou průzkumů více než 80 procent Rusů. Rekordní počty zjistilo nejenom státní Všeruské centrum pro výzkum veřejného mínění, potvrdilo je také nezávislé Analytické centrum Levada. Kvůli kremelské propagandě a umlčeným nezávislým médiím je tak pro většinu Rusů invaze na Ukrajinu tím, co tvrdí Kreml, tedy osvobozeneckou válkou proti nacistickému ukrajinskému režimu.
10. 4. 2022|

Rada Evropy brání tureckého disidenta Kavalu, zahájila proti Turecku řízení kvůli jeho věznění

Rada Evropy kvůli věznění disidenta a mecenáše Osmana Kavaly zahájila proti Turecku řízení, které může vyústit v přijetí sankcí nebo vyloučení Turecka z této organizace. Tento postup odhlasoval takzvaný Výbor ministrů, v němž zasedají zástupci 47 členských států.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 14:52|

Hongkongský aktivista přezdívaný Kapitán Amerika byl odsouzen na základě bezpečnostního zákona

Hongkongský aktivista přezdívaný Kapitán Amerika 2.0, který se během protestů v metropoli oháněl štítem známého amerického superhrdiny, byl v pondělí shledán vinným z podněcování odtržení Hongkongu od Číny. Stal se tak druhou osobou odsouzenou na základě zákona o národní bezpečnosti, který Čína zavedla v rámci potlačování disentu. Trest mu zatím nebyl vyměřen.
25. 10. 2021|

Mladí kubánští tvůrci se nechtějí vzdát umělecké svobody. Navzdory tlaku úřadů

Luis Manuel Otero Alcántara je kubánský umělec a disident. V rukou úřadů skončil již několikrát. Na začátku května ho bezpečnostní složky odvezly po osmi dnech protestní hladovky do nemocnice, kde strávil měsíc. Nyní je už venku a vzkázal, že boj za svobodu vyjádřování nevzdá.
2. 6. 2021|

Disident Jiří Wonka bude rehabilitován za násilnou hospitalizaci na psychiatrii

Okresní soud v Pardubicích ve čtvrtek vyhověl návrhu někdejšího disidenta Jiřího Wonky. Domáhal se soudní rehabilitace za omezení osobní svobody. Dva dny v listopadu 1988 byl násilně hospitalizován na psychiatrickém oddělení pardubické nemocnice, kam ho dopravili po zásahu příslušníků Státní bezpečnosti.
28. 1. 2021|

Případ disidenta Pavla Wonky má znovu zamířit k soudu

Okresní soud v Liberci povolil obnovu řízení v kauze disidenta Pavla Wonky. V roce 1987 odmítal pracovat ve věznici v Liberci-Minkovicích, neboť své odsouzení považoval za nezákonné. Než se o možném dalším trestu rozhodlo, Wonka zemřel. Nynější rozhodnutí soudu není pravomocné, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.
5. 11. 2020|

Soud zamítl obnovu 40 let starého případu disidenta Wonky. Podle advokáta je ale potřeba věc dotáhnout

Okresní soud v Trutnově zamítl obnovit řízení v 40 let starém případu disidenta Pavla Wonky, který se týkal údajného neoprávněného vniknutí do bytu jeho tchyně. Za to ho trutnovský soud v roce 1981 odsoudil. O obnovu řízení usiluje Jiří Wonka, který se roky snaží očistit jméno svého bratra, který v roce 1988 za nevyjasněných okolností zemřel ve vězení, kam ho tehdy soud poslal v jiném případu.
16. 1. 2020|

Zemřel Vladimir Bukovskij. Světu odhalil trestání sovětských disidentů v psychiatrických léčebnách

Ve věku 76 let zemřel někdejší sovětský disident Vladimir Bukovskij, který začátkem sedmdesátých let upozornil na zneužívání psychiatrických léčeben v Sovětském svazu k věznění disidentů. Oznámila to organizace Bukovského centrum.
28. 10. 2019|

Soud rehabilitoval Pavla Wonku, posledního politického vězně, který zemřel za mřížemi

Okresní soud v Náchodě rehabilitoval disidenta Pavla Wonku za vazební věznění a trestní stíhání v dubnu roku 1988. Návrh soudu podal bratr Pavla Wonky Jiří. Jako pozůstalý bude moci požádat stát o odškodnění za bratrovo nezákonné třítýdenní věznění. Pavel Wonka zemřel za dosud nevyjasněných okolností ve vězení 26. dubna 1988. Je označován za posledního politického vězně komunistického režimu v Československu, který zemřel ve vězení.
16. 10. 2019|

Chartista Daniel Kroupa: Vlasta Chramostová byla člověk nesmírně opravdový

„Dokázala se vyrovnat se svým pochybením zcela poctivě a odčinit ho,“ oceňuje na Vlastě Chramostové Daniel Kroupa, politolog, filozof, chartista a posametový politik. Za spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB) zesnulou herečku, s níž se potkal ještě jako disident, neodsuzuje. Naopak za její protirežimní postoj a statečnost s ním spojenou si ji váží.
14. 10. 2019|
1989

Před 30 lety si disidenti hráli „každý na svém písečku“

V polovině října 1989 se disidenti z různých opozičních skupin sešli na pískovišti. Na „bábovičky“ je pozvala Společnost za veselejší současnost, aby happeningem „Každý na svém písečku“ pomohla urovnat rozdílné názory a napomohla tak společnému postupu proti režimu.
13. 10. 2019|