TÉMA

Stará Huť

Čapkův památník slaví šedesátiny, na výstavě představuje nové originální dokumenty

Výstava k výročí v Čapkově památníku představuje nové originální dokumenty. K vidění je rukopis, který Čapek psal sekčnímu šéfovi prvorepublikového premiéra Antonína Švehly či autentické materiály nechávající nahlédnout do redakční práce v době první republiky. Dokumenty památník nedávno získal ze soukromé kolekce. Expozice je k vidění nejméně do konce ledna příštího roku, řekl na sobotní oslavě šedesáti let existence Památníku Karla Čapka ve Staré Huti jeho ředitel Zdeněk Vacek.
23. 9. 2023Aktualizováno23. 9. 2023, 19:34|

Natáčí se Stopy Járy Cimrmana, vydává se po nich herec Táborský

Z dílny České televize vzniká dokumentární hraný cyklus Stopy Járy Cimrmana o místech spojených se životem a dílem tohoto českého génia. Štáb natáčí na pětadvaceti místech po celé republice, nedávno například ve Staré Huti na Příbramsku. Do šestidílné cestopisné série se zapojí všichni členové jeho divadla. Roli průvodce má Miroslav Táborský, režisérem dokumentu je Patrik Ulrich.
19. 8. 2022|

Památník Karla Čapka sto let po vzniku R.U.R. zkoumá robotovu duši

Památník Karla Čapka připravil Cestu do hlubin robotovy duše. Aktuální výstava vznikla ke stoletému výročí vědeckofantastického dramatu R.U.R. Hra měla na jevišti premiéru až v lednu 1921, knižně ji ale Čapek vydal už v listopadu předcházejícího roku.
5. 10. 2020|

Zranění včetně dětí po srážkách vlaků s nákladními auty na Nymbursku a na Příbramsku

Vlak s nákladním autem se v pátek odpoledne srazil na železničním přejezdu v Běrunicích na Nymbursku. Zranilo se při tom pět lidí, z toho tři děti, jedno z nich těžce. Podobná nehoda se stala před polednem také ve Staré Huti na Příbramsku, záchranáři tam podle mluvčí Petry Effenbergerové ošetřili čtyři lehce zraněné.
21. 2. 2020Aktualizováno21. 2. 2020, 21:52|

Čapkův památník má nového ředitele: Snachu radního střídá Zdeněk Vacek

Památník Karla Čapka ve Staré Huti na Příbramsku nově povede spisovatel a publicista Zdeněk Vacek. O jeho jmenování ředitelem rozhodli středočeští radní. Dosazení předchozí ředitelky Alice Seidlové, která je snachou krajského radního pro školství, pobouřilo kulturní spolky. Seidlová pak po vlně kritiky rezignovala.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 15:27|

Památník Karla Čapka má novou ředitelku. Odbornici vystřídala snacha radního

Památník Karla Čapka má po 24 letech nové vedení – dlouholetou ředitelku a odbornici na spisovatelův život Kristinu Váňovou vystřídala právnička Alice Seidlová. Váňová výběrové řízení zpochybňuje. Deník N navíc upozornil na příbuzenský vztah nové ředitelky s krajským radním Zdeňkem Seidlem (ČSSD). Seidlová ale namítá, že by se nemohla hlásit na žádné místo, které spadá pod kraj.
6. 5. 2019|