TÉMA

George S. Patton

Poslední boj svedli Němci o Čechy. Do „pevnosti Böhmen“ zvažovali ukrýt i Hitlera

Válka spěla ke svému konci. Lidé v Čechách a na Moravě nebo alespoň v těch jejich částech, které byly zařazeny do protektorátu, toho za sebou měli již hodně. Desetitisíce jich přišly o život na popravištích, statisíce ve vyhlazovacích táborech. Ale skutečnou válku dlouho nepoznali. Někteří s ní byli konfrontováni až tehdy, kdy pro zbytek Evropy již skončila. V Čechách se bojovalo ještě čtyři dny po remešské a tři dny po berlínské kapitulaci.
6. 5. 2020|

Státníci si připomněli 75 let od bitvy v Ardenách. Německý prezident varoval před nacionalismem

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier u příležitosti 75. výročí německé ofenzivy v Ardenách vyzval k soudržnosti Evropy a varoval před nacionalismem. Poslední německou ofenzivu na západní frontě za druhé světové války a její odvrácení si v pondělí v Belgii a Lucembursku připomněli mezi jinými polský prezident Andrzej Duda, předseda Evropské rady Charles Michel či americký ministr obrany Mark Esper.
16. 12. 2019|

Plzeň slaví svobodu. V konvoji přijeli váleční veteráni

Konvojem 260 kusů vojenské techniky, vyrobené v USA, Kanadě a Velké Británii do roku 1945, vyvrcholily v Plzni Slavnosti svobody. I přes chladné počasí sledovalo Convoy of Liberty podél dvoukilometrové trasy po Klatovské třídě podle odhadu magistrátu 17 tisíc lidí.
5. 5. 2019|