TÉMA

Památník Karla Čapka

Čapkův památník slaví šedesátiny, na výstavě představuje nové originální dokumenty

Výstava k výročí v Čapkově památníku představuje nové originální dokumenty. K vidění je rukopis, který Čapek psal sekčnímu šéfovi prvorepublikového premiéra Antonína Švehly či autentické materiály nechávající nahlédnout do redakční práce v době první republiky. Dokumenty památník nedávno získal ze soukromé kolekce. Expozice je k vidění nejméně do konce ledna příštího roku, řekl na sobotní oslavě šedesáti let existence Památníku Karla Čapka ve Staré Huti jeho ředitel Zdeněk Vacek.
23. 9. 2023Aktualizováno23. 9. 2023, 19:34|

Památník Karla Čapka sto let po vzniku R.U.R. zkoumá robotovu duši

Památník Karla Čapka připravil Cestu do hlubin robotovy duše. Aktuální výstava vznikla ke stoletému výročí vědeckofantastického dramatu R.U.R. Hra měla na jevišti premiéru až v lednu 1921, knižně ji ale Čapek vydal už v listopadu předcházejícího roku.
5. 10. 2020|

Kritizovaná ředitelka Čapkova památníku opustí svůj post příští týden

Alice Seidlová opustí příští týden funkci ředitelky Památníku Karla Čapka. Oznámila to poté, co ji k odchodu pobídla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Angažování Seidlové vzbudilo v uplynulých dnech kontroverze mimo jiné proto, že je snachou krajského radního pro školství.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 17:16|

Památník Karla Čapka má novou ředitelku. Odbornici vystřídala snacha radního

Památník Karla Čapka má po 24 letech nové vedení – dlouholetou ředitelku a odbornici na spisovatelův život Kristinu Váňovou vystřídala právnička Alice Seidlová. Váňová výběrové řízení zpochybňuje. Deník N navíc upozornil na příbuzenský vztah nové ředitelky s krajským radním Zdeňkem Seidlem (ČSSD). Seidlová ale namítá, že by se nemohla hlásit na žádné místo, které spadá pod kraj.
6. 5. 2019|