TÉMA

Evropské hodnoty

Tchajwanský ministr poděkoval Česku za podporu. Podle prezidenta Pavla sleduje Čína podobné cíle jako Rusko

Čína se podle prezidenta Petra Pavla chová na mezinárodním poli jinak než Rusko, sleduje ale podobné cíle. Řekl to na pražské konferenci nevládní organizace Evropské hodnoty, které se účastnil také tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu. Pavel apeloval na jednotu mezi západními zeměmi. Podpora demokratického světa Tchaj-wanu je podle něj naprosto nezbytná.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 21:11|

Wagnerovci verbují i v Česku, tvrdí šéf žoldnéřů Prigožin. Jeho spolupracovník působí v Teplicích

Někteří představitelé vlády souhlasí se zařazením soukromé armády ruského oligarchy Jevgenije Prigožina na evropský seznam teroristických organizací. Krok navrhují nevládní organizace s tím, že by to umožnilo stíhat i spolupracovníky takzvaných wagnerovců. Sám Prigožin dřív podnikal i v Česku a jeho bývalý obchodní partner tu stále několik firem má.
12. 2. 2023|

Zámek Hrubá Skála spoluvlastní Rus s možnými vazbami na oligarchy

Finanční analytický útvar (FAÚ) a tajné služby zkoumají možné napojení ruských majitelů na režim prezidenta Vladimira Putina u řady českých historických památek. Podle informací České televize úřad prověřuje i majitele zámku Hrubá Skála. ČT zjistila, že nemovitost spoluvlastní Rus s vazbami na oligarchy, kteří vydělávají na ruském zbrojním průmyslu. Celkově patří ruským investorům v Česku zhruba třicet historických budov.
8. 5. 2022|

168 hodin: Exprezident Václav Klaus se stal hvězdou ruské propagandy

Dva měsíce po začátku války na Ukrajině dochází k odhalování zločinů, kterých se na civilistech dopustila ruská armáda. Propaganda Ruské federace ale opakuje, že se nic nestalo. Její hvězdou se stal český exprezident Václav Klaus. Ten tvrdí, že česká solidarita s Ukrajinou podle něj může být jen zástěrkou pro nenávist k Rusku. Západ prý válku uměle natahuje, aby Rusku uškodil. Klaus dokonce zpochybnil masakry civilistů s tím, že je otázka, které ze záběrů jsou skutečné a které inscenované. Tématu se pro 168 hodin věnoval Václav Crhonek.
25. 4. 2022|

Polsko musí dodržovat zásady právního státu, shodují se europoslanci

Polsko dlouhodobě vzbuzuje kontroverze v souvislosti s tím, jak zachází se sexuálními menšinami. Europoslanci Kateřina Konečná (KSČM) a Stanislav Polčák (STAN) se shodují, že Polsko by se mělo řídit společnými evropskými hodnotami, k čemuž se zavázalo. Upozorňují ale, že Česko by mohl potkat podobný osud – tedy omezení čerpání finančních prostředků v souvislosti se střetem zájmů. Uvedli to v Otázkách Václava Moravce.
19. 9. 2021|

Státy EU se po roce a půl vrátily k hovorům o evropských hodnotách v Polsku a Maďarsku

Zástupci vlád členských zemí Evropské unie se v úterý po roce a půl vrátili k dlouhodobě probíhajícímu řízení s Varšavou a Budapeští. Situace kolem vlády práva a evropských hodnot v Polsku a Maďarsku se v poslední době zhoršuje, řekla před jednáním s ministry místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Jedním z dokladů horšící se situace je nový maďarský zákon zakazující na školách materiály zobrazující homosexualitu či změnu pohlaví nebo například polská soudní reforma, doplnil zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 19:10|
Newsroom ČT24

Sociální sítě se snaží bojovat proti dezinformacím. Podle odborníků ale příliš pozdě a nedostatečně

Rychlé šíření manipulací a dezinformací před evropskými volbami. To je problém, kterému čelí například Facebook nebo Twitter. Dříve byly za svůj přístup společnosti kritizovány, teď se proti dezinformacím snaží bojovat. Podle kritiků to ale nestačí. Téma pro nedělní Newsroom ČT24, který se podíval do evropské centrály Facebooku a mluvil s jeho viceprezidentem.
5. 5. 2019|