TÉMA

MI5

Rakouskem rezonuje špionážní kauza, její stopy vedou do Ruska

Rakousko rozkrývá největší špionážní kauzu v moderní éře státu. Podle vyšetřovatelů měla dvojice mužů – bývalý kontrarozvědčík a manažer – donášet Rusku citlivá data. Případ se navíc dále rozrůstá, a to i do nejvyšších pater politiky. Druhý z vyšetřovaných je v současnosti na útěku. Kritice v souvislosti s případem čelí i rakouská vláda, podle expertů zůstává Vídeň křižovatkou ruských zpravodajců.
12. 4. 2024|

Šéfové MI5 a FBI bezprecedentně varovali před čínskou hrozbou. „Je skutečná a naléhavá,“ apelují

Poprvé v historii vystoupili na společné tiskové konferenci ředitelé americké a britské kontrarozvědky, FBI a MI5. V Londýně důrazně varovali před čínskou špionáží. Označili ji za největší hrozbu pro západní svět, hlavně kvůli krádežím západních technologií. Jejich prostřednictvím se čínská komunistická strana snaží ovládnout světový trh. Peking to odmítá a tvrdí, že se Británie a USA snaží obnovit atmosféru studené války.
8. 7. 2022|

Německo zadrželo Brita podezřelého ze špionáže pro Moskvu

Německé úřady zadržely Brita podezřelého ze špionáže ve prospěch Ruska. David S. byl zaměstnancem britského velvyslanectví v Berlíně, sdělilo spolkové státní zastupitelství. Britská policie podle agentury Reuters uvedla, že zadrženému muži je 57 let.
11. 8. 2021|

Před 50 lety se v Severním Irsku zatýkalo bez soudu. Operace Demetrius jen prohloubila násilí

Zákon o plné moci umožňoval zadržovat lidi bez soudu. Britská vláda normu začala uplatňovat v Severním Irsku přesně před padesáti lety v rámci operace Demetrius. Cílem bylo zmírnit ofenzivní tlak Irské republikánské armády (IRA). Úřady při čistkách cílily téměř výhradně na republikány a brutální metody britských vojáků měly nakonec opačný efekt – IRA získala příznivce a takzvané Trable se prohloubily.
9. 8. 2021|

Po přeběhnutí na Západ dostal agent Frolík od komunistické justice rozsudek smrti

Před 45 lety dostal v normalizačním Československu rozsudek smrti v nepřítomnosti uprchlý agent Státní bezpečnosti Josef Frolík. Před americkým Senátem podrobně popsal, jak vypadaly praktiky StB v zahraničí. Západním rozvědkám prozradil přinejmenším desítky jmen příslušníků komunistického bezpečnostního aparátu.
4. 6. 2021|

Britští špioni rozluštili nacistické šifry a podíleli se na vzniku CIA. Pracují už 110 let

Britská rozvědka MI6 a kontrarozvědka MI5 fungují už 110 let. Za jejich největší úspěch se považuje rozklíčování nacistických šifer pomocí stroje Enigma. O vývoji jejich práce hovořil spolupracovník České televize v Londýně Ivan Kytka.
1. 10. 2019|

Londýnská policie nepovažuje vyzrazení informace o Huawei za trestné

Nedávný únik informace o možné roli čínské firmy Huawei při výstavbě britské mobilní sítě páté generace (5G) nepředstavuje porušení zákona, uvedl náměstek šéfky londýnské policie Neil Basu. Podle něj by vyšetřování v tomto případě nebylo na místě. Kvůli zveřejnění plánů projednávaných na schůzi britské Národní bezpečnostní rady (NSC) přišel o funkci ministr obrany Gavin Williamson. Ten však popírá, že by novináři měli zprávu od něj a v sobotu označil postup vůči němu za „hon na čarodějnice“.
4. 5. 2019Aktualizováno4. 5. 2019, 21:17|