TÉMA

John Major

Karel III. se při nástupnickém ceremoniálu zavázal následovat příkladu své matky

Nástupnická rada v sobotu oficiálně oznámila úmrtí královny Alžběty II. a prohlásila Karla III. novým britským králem. Oznámení poprvé v historii vysílala televize. Prohlášení jako první podepsal korunní princ William, následovaný Karlovou manželkou, královnou Camillou, a britskou premiérkou Liz Trussovou. Karel III. se stal králem automaticky ihned po smrti Alžběty II., sobotní ceremoniál to ale oficiálně potvrdil. Karel III. pověření přijal a složil tradiční přísahu britských panovníků, že bude ochraňovat Skotskou církev.
10. 9. 2022Aktualizováno10. 9. 2022, 20:18|

30 let zpět: Československo čeká politická nejistota, shodují se zahraniční komentáře

„Volební otřes“, „rozštěpení“, „rozvod“, to byly nejčastější reakce zahraničních periodik na výsledky voleb v Česloslovensku. Italský tisk napsal, že „nad posledním mnohonárodním státem v Evropě se snášejí těžká mračna, i když jugoslávské nebezpečí zde nehrozí“.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
8. 6. 2022|

Británie chce znovu sjednotit železniční síť pod kontrolu státu

Velká Británie plánuje vrátit národní železniční síť zpět pod kontrolu státu. Vláda tak přehodnotí jeden z nejkontroverznějších bodů privatizace provedené konzervativními vládami v 80. a 90. letech minulého století, uvedla agentura AP.
20. 5. 2021|

První britský monarcha, který navštívil Česko. Před 25 lety Havel přivítal Alžbětu II. v Praze

Přesně před 25 lety přiletěla britská královna Alžběta II. s princem Filipem do Česka. Prohlédla si Prahu i Brno. O historickou návštěvu usiloval první český prezident Václav Havel, a to jak u britské premiérky Margaret Thatcherové, tak i jejího nástupce Johna Majora. Významná návštěva pomohla Česku ke vstupu do EU a NATO.
27. 3. 2021|

Odmítněte zákon porušující brexitovou dohodu, vyzývají britské poslance expremiéři Major a Blair

Bývalí britští premiéři John Major a Tony Blair vyzývají poslance, aby odmítli vládní návrh zákona o vnitřním trhu. Předlohu, která mění pravidla o pohybu zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království, začnou poslanci probírat v pondělí. Podle expremiérů je zákon v příkrém rozporu s brexitovou dohodou a Británii by ztrapnil. Návrh ostře kritizuje i Evropská unie, která vyzvala Londýn, aby z něj pasáže porušující brexitovou dohodu vypustil.
13. 9. 2020|

Johnsonovo přerušení schůze parlamentu je nezákonné, rozhodl soud

Nejvyšší soud Spojeného království jednomyslně rozhodl, že krok premiéra Borise Johnsona vedoucí k přerušení zasedání parlamentu na pět týdnů nebyl v souladu se zákonem. Proti rozhodnutí soudu se nelze odvolat. Poslanci se tak mohou sejít, další postup teď mají v rukou předsedové obou komor parlamentu. Šéf Dolní sněmovny John Bercow sdělil, že poslanci se sejdou ve středu ve 12:30 středoevropského letního času. Premiér Johnson uvedl, že verdikt bude respektovat.
24. 9. 2019Aktualizováno24. 9. 2019, 19:17|

Sněmovna lordů schválila návrh zákona proti brexitu bez dohody

Horní sněmovna britského parlamentu v pátek schválila návrh zákona, jehož cílem je zabránit odchodu Velké Británie z Evropské unie bez dohody. Poté, co ve středu návrh podpořila Dolní sněmovna, zbývá již jen poslední krok legislativního procesu. Podle agentury Reuters by jej panovnice mohla udělit již v pondělí.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 17:28|
Brexit

Johnson nevyloučil, že kvůli brexitu bez dohody obejde parlament. Spustil vlnu kritiky

Favorit na post příštího britského premiéra Boris Johnson v televizní debatě nevyloučil, že obejde parlament, aby se mohl ke konci října uskutečnit brexit bez dohody. Expremiér John Major v reakci označil účelové ukončení poslanecké schůze za „naprosto a zcela nepřijatelné“. V takovém případě se chce obrátit na soudy. Podle BBC by bylo využití tohoto nástroje pro politické účely bezprecedentním krokem pro moderní britskou politiku. Parlament brexit bez dohody opakovaně odmítl.
10. 7. 2019|

„Lidé se musí hlavně starat sami o sebe.“ Thatcherová proměnila Británii i svět

Před čtyřiceti lety se do čela britské vlády postavila Margaret Thatcherová. „Málokteří politici vyvolali tak silné city příznivců i odpůrců,“ napsal o ní web stanice BBC. Do dějin se zapsala jako nelítostná obhájkyně volného trhu, ostrá kritička evropské integrace, rozhodná vojevůdkyně a tvrdá oponentka sovětského komunismu.
4. 5. 2019|