TÉMA

Zvon

Vrchlabí má nový krytý bazén. Kvůli závadě po sedmi hodinách přerušil provoz

Ve Vrchlabí na Trutnovsku zahájil v úterý provoz nový krytý bazén téměř za dvě stě milionů korun bez DPH. Navzdory dopadům růstu cen energií a inflace bazén otevřel v plném rozsahu, řekl ředitel městské organizace Aquacentrum Vrchlabí Jiří Dušek. Odhad příspěvku města v prvním čtvrtletí roku 2023 na provoz bazénu je podle něj dva miliony korun. Aquacentrum však po sedmi hodinách kvůli technické závadě na rozvaděči elektřiny provoz přerušilo, návštěvníci objekt spořádaně opustili. Dle místostarosty města Alfreda Plašila se večer závadu podařilo odstranit.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 21:42|

Symbol Londýna už zase nelze přeslechnout. Po rekonstrukci se rozezněl Big Ben

Po pěti letech oprav se v Londýně opět rozezněly zvony slavného Big Benu. Rekonstrukce věže, kde visí tento zvon, začala v roce 2017. Původně měla trvat čtyři roky, ale o rok se protáhla. Renovací prošly i všechny části hodin, včetně ciferníků a mechanických strojů, a pochopitelně také samotný zvon.
16. 11. 2022|

Zvon 9801 připomene ty roztavené za války

Do Prahy dorazil Zvon 9801. Připomíná zvony roztavené okupačními úřady za druhé světové války, těch bylo právě 9801. Nový zvon vyrobený v Rakousku má spodní průměr přes dva a půl metru, na jeho odlití se složili dárci ve veřejné sbírce. Po příjezdu do Prahy mu požehnal Tomáš Halík.
1. 9. 2022|

30 let zpět: Nadace Zvon pro Březí zajistila nový zvon i rekonstrukci kostela

Díky nadaci Zvon pro Březí se ve stejnojmenné obci u Říčan mohli občané těšit z nového zvonu, stejně jako ze zrekonstruovaného kostela, který slavnostně vysvětil nizozemský kardinál Adrianus Johannes Simonis. Původní zvon byl v roce 1942 ukraden nacisty. Přesně po 50 letech se tak vrátil na své původní místo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 8. 2022|

Na Vltavě se rozezněl Zvon #9801. Trvalé umístění časem najde symbolicky na Rohanském ostrově

Na pontonu u pražského Smetanova nábřeží umístili zvoníci ze spolku Sanctus Castulus velký památeční Zvon #9801 připomínající osud zvonů, které za druhé světové války odvezli nacisti z protektorátu Čechy a Morava do Německa. Na nynějším místě u takzvaného čapadla bude zvon nejméně do konce září, poté se na pontonu přesune jinam. V budoucnu, předběžně od roku 2024, má být zvon trvale ve zvonici na Rohanském ostrově.
28. 8. 2022|

Člověka zahřeje u srdce, když slyší svůj zvon, říká dvanáctiletý zvoník z Plzně

Ke každému zvonu, pokud ho moderně nepohání elektřina, náleží zvoník. Možná nejmladší z nich působí od října v Plzni, v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Brunovi Bezděkovi bylo na podzim dvanáct let. Láska ke zvonům ho provází od útlého dětství. Loni si dokonce nechal ulít svůj vlastní.
24. 12. 2021|

Do věže zámku v Českém Krumlově se po více než sto letech vrátí zvon, rozezní se na podzim

Do zámecké věže v Českém Krumlově se vrátí zvon svatého Františka. Původní barokní zničili vojáci během první světové války, v roce 1917 byl roztaven a použit na výrobu zbraní. Jeho kopie nyní vznikla ve zvonařské dílně v jihočeských Myslkovicích. Zvonař Michal Votruba vyrobil téměř totožný zvon, a to podle dobových fotografií.
20. 7. 2021|

Hrad Pecka rozezní nový zvon, bude připomínat Kryštofa Haranta

Na hradě Pecka na Jičínsku bude nový zvon připomínat památku Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Při příležitosti čtyřstého výročí popravy českého šlechtice a spisovatele zvon odlil zvonař Michal Votruba v Myslkovicích na Táborsku. Mladý zvonař z Táborska má jednu z pouhých čtyř řemeslných dílen v Česku, která takovýto zvon umí vyrobit.
30. 6. 2021|

Na nové zvony v Přerově se vybralo už 150 tisíc. Největší bude vážit skoro dvě tuny

Na nové zvony pro kostel svatého Vavřince v Přerově se během několika týdnů podařilo ve veřejné sbírce vybrat už 150 tisíc korun. Z věže chrámu v centru města zní od poválečných let jenom jeden zvon, místní lidé ho chtějí doplnit o další tři. Do zvonice kostela by se měly vrátit příští rok, největší z nich by měl vážit téměř dvě tuny.
29. 4. 2021|

Svatý Václav i Jan Pavel II. v jednom kostele. V Novém Veselí vysvětil biskup dva nové zvony

Kostel v Novém Veselí na Žďársku dostal o víkendu dva nové zvony. Větší z nich je pojmenovaný podle patrona kostela svatého Václava a váží 500 kilogramů. Ten menší s hmotností 200 kilogramů nese jméno svatého Jana Pavla II. Římskokatolická farnost nechala oba zvony odlít v polské Přemyšli. Na výrobu se složili dárci, kteří přispěli částkou přes jeden milion korun. Během mše v rámci svatováclavské pouti zvonům požehnal pomocný biskup Pavel Konzbul.
29. 9. 2020|

Kostel svatého Havla v Praze dostane nový zvon. Na internetu se na něj složili turisté

Na konci června by se měl kostel svatého Havla na pražském Starém Městě dočkat nového zvonu. Lidé se na něj složili minulý rok v crowdfundigové kampani. Do sbírky, pořádané tvůrci průvodcovských videí Honest Guide, přitom přispěli hlavně cizinci. Celkem se vybralo více než 200 tisíc korun.
31. 5. 2020|

Zvon odbil rok od požáru Notre-Dame

Z jižní věže pařížské katedrály Notre-Dame zazněl ve středu v osm hodin večer zvuk zvonu Emmanuel, který připomněl rok od ničivého požáru ikonického chrámu. Kvůli opatřením, která francouzská vláda přijala kvůli šíření koronaviru, to byla jediná vzpomínková akce. Prezident Emmanuel Macron trvá  na tom, aby byla katedrála opravená do roku 2024.
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 20:08|
Brexit

Johnson chce odchod z EU odbít na Big Benu, který je ale stále v rekonstrukci

V Británii vypukl spor kvůli roli slavného Big Benu při oslavě brexitu na konci ledna. Premiér Johnson vyzval veřejnost, ať shromáždí v přepočtu 15 milionů korun, aby zvonění z opravované věže mohlo odchod z EU ohlásit. Jenže pravidla tamní poslanecké sněmovny zakazují používat peněžní dary. Lidi už mezitím vybrali téměř polovinu částky.
18. 1. 2020|

Na nový zvon pražského kostela svatého Havla se lidé složili za 2,5 hodiny

Kostel svatého Havla na pražském Starém Městě bude mít nový zvon. Lidé se na něj v internetové sbírce složili rekordně rychle, částka se totiž vybrala za 2,5 hodiny. Většinu z celkových víc než 111 tisíc korun poslali cizinci. Crowdfundingovou kampaň spustili tvůrci průvodcovských videí Honest Guide.
9. 12. 2019|

Srdce zvonu Zikmund ve svatovítské katedrále bije špatně, musí ho sundat

Srdce největšího zvonu v Česku bije špatně. Do zvonu Zikmund ve svatovítské katedrále naráží nesymetricky a tím ho zbytečně opotřebovává. Bude proto potřeba srdce sejmout a prozkoumat jeho závěs. Závěry zveřejnili experti z ČVUT, kteří stav zvonu zkoumají už pátým rokem.
4. 5. 2019|