TÉMA

Slovenko

„Vylezte, zbabělci.“ Před slovenským parlamentem se sešel protest proti změnám v trestním právu

Přímo před budovu parlamentu svolala slovenská opozice další z demonstrací proti návrhu vlády premiéra Roberta Fica na výrazné změny v trestním právu. Reforma má snížit trestní sazby za korupci či hospodářskou kriminalitu, dále zkrátit promlčecí lhůty trestních činů či zrušit elitní útvar prokuratury (ÚSP). Návrh kritizuje slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a evropské instituce.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 22:27|

Slovenská zpěvačka podpořila v polské televizi sexuální menšiny. Editor pořadu skončil

Devatenáctiletá slovenská zpěvačka Karin Ann se vrátila z turné po Polsku, na kterém v červenci způsobila velké pozdvižení. Mladá hudebnice tam vystoupila ve veřejnoprávní televizi TVP a v přímém přenosu vzkázala sexuálním menšinám, že stojí při nich a má je ráda. TVP, která je pod vlivem vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), v reakci ukončila spolupráci s příslušným editorem vysílání.
5. 8. 2021|

Může se to tak brát, že sundat roušky byla chyba. Počty ale stoupají i v zemích, kde je měli v létě povinné, uvedl Babiš

Během soboty přibylo v Česku 1539 nakažených koronavirem, jde o nejvyšší nárůst od začátku epidemie. A podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se dá očekávat, že počty nakažených budou stoupat i v následujících dnech. Lidi proto vyzval, aby dodržovali vládní opatření a nosili roušky. Podle něho se sice může zdát, že bylo chybou je před létem sundat, nicméně zdůraznil, že počty nakažených stoupají i v zemích, kde je nosili i v letních měsících. Důležitá bude podle něj celková bilance, tedy počet zemřelých, ale i ekonomické dopady – jako nezaměstnanost nebo zadluženost. Zopakoval také, že znovuobnovení Ústředního krizového štábu není potřeba.
13. 9. 2020Aktualizováno13. 9. 2020, 21:16|

Podnapilý slovenský ministr se popral v čínské restauraci. Den poté rezignoval

Slovenský ministr životního prostředí László Sólymos složil svou funkci. Krok zdůvodnil svým chováním při středečním incidentu, kdy v opilosti napadl spolu se svým bratrem personál čínské restaurace v centru Bratislavy. Policie, která sourozence zadržela a později propustila, zahájila v případu trestní stíhání.
23. 1. 2020|