TÉMA

Ajatolláh Chameneí

Írán utrácí jen za teror, kritizuje Trump. Pohrozil útokem a odsoudil Rouháního slova o mentální retardaci

Spojené státy rozhodnutím postihnout sankcemi íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího trvale uzavřely cestu diplomacie, prohlásil mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Musáví. Bezpečnostní poradce amerického prezidenta John Bolton naopak tvrdí, že Írán má stále možnost jednat s USA o svém jaderném programu. Šéf Bílého domu Donald Trump znovu pohrozil Íránu zdrcujícím útokem v případě útoku na cokoli amerického. Teherán podle něj financuje teror.
25. 6. 2019Aktualizováno25. 6. 2019, 17:43|
Interview ČT24

Fingerland: Názory na jadernou dohodu nejsou jednotné ani ve Washingtonu, ani v Teheránu

Současné napětí mezi Spojenými státy a Íránem nemusí být jen důsledkem vzájemného sporu, ale také vnitřních rozepří ve Washingtonu a v Teheránu. V pořadu Interview ČT24 to řekl komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland. Popsal také nedostatky jaderné dohody z roku 2015 a zájmy velmocí s ní spojené.
18. 6. 2019|

Vítejte v Íránu! Na „ose zla“ jste hvězda s miliony v kapse. Vřelost obyvatel je bezmezná, uhranou věže ticha

Cesta do islámské republiky v první řadě překvapí. V době tvrdých sankcí je tam neuvěřitelně levně a vřelost obyvatel snad nezná mezí. „Vítejte v Íránu!“ začíná každá naše konverzace s lidmi, často odhodlanými pořídit si společné selfie. Turista se rázem cítí jako celebrita, navíc s miliony riálů v kapse. Výlet po úchvatných památkách, horách a pouštích má jen pár drobných vad na kráse: povinný šátek už po týdnu překáží a vážíme si toho, že v Česku smíme otevřeně mluvit o politice.
10. 5. 2019|