TÉMA

Cestopis

Atlantické pobřeží je chladnou, ale vřelou perlou Francie

Francie – země, jejíž jméno se stalo téměř synonymem pro dobré jídlo, skvělé víno a také pro dovolenou. Své místo si země galského kohouta našla i v srdcích českých návštěvníků. Do Paříže se jezdí za kulturou, uměním nebo módou. Údolí řeky Loiry turisty láká svými zámky a vinicemi a na azurovou riviéru se lidé vydávají po stopách filmového četníka nebo si zariskovat v kasinech Monte Carla. Atlantické pobřeží Francie se hlavnímu turistickému zájmu zatím vyhýbá, za návštěvu ale stojí.
17. 9. 2023|

Kabátníkův cestopis o Orientu se dočkal hebrejského překladu, v Izraeli vzbuzuje zájem historiků

Světlo světa spatřil hebrejský překlad českého cestopisu po Svaté zemi z konce 15. století – Cesta z Čech do Jeruzaléma a Káhiry. Záznam o putování Martina Kabátníka je unikátním svědectvím o životě lidí v Orientu před více než pěti sty lety. A jako takový vyvolává v Izraeli zájem historiků.
16. 6. 2023|

Ilustrátor Janíček vykreslil cestu po Americe. Fascinovaly ho mosty i cedule v Twin Peaks

Knižní grafik a ilustrátor Jindřich Janíček je už od dětství fascinován Amerikou. Jedné ze svých cest po Spojených státech teď věnoval celou knihu. Odráží se v ní autorova fascinace americkou geografií, folklorem či popkulturou. Už název Na západ severozápadní linkou parafrázuje film Alfreda Hitchcocka.
9. 1. 2023|
Události komentáře

Boučková píše o „království štěstí“: V Bhútánu jsem hodně překonávala sama sebe

Spisovatelce Tereze Boučkové, jedné z nejvýraznějším současných českých autorek, vyjde v nejbližší době cestopis „Bhútán, má láska“. Popisuje v něm svoji pouť jihoasijskou zemí ve východní části Himalájí. „Hodně jsem překonávala sama sebe. Zdolávala jsem tam tak trochu své osobní rekordy,“ říká Boučková, která byla hostem Událostí, komentářů.
9. 5. 2020|
Doporučujeme

Do Ománu v dramatické době íránské krize, záplav a úmrtí sultána. Nadchne obří kaňon i pouštní bobování

Symbol regionální stability, ale také moderní a tolerantní stát. Omán se nachází v neklidné oblasti, sám však láká turisty na svou vstřícnou tvář. Nabízí toho opravdu hodně – obří kaňon, duny, jezírka ke koupání, stovky pevností či nové mešity s nádhernými zahradami. Do této blízkovýchodní země jsme se vydali začátkem roku autem po vlastní ose z emirátů. Pozitivní dojem z Ománu nám nakonec nezkazila krize kolem Íránu, nejistota ohledně vývoje po úmrtí dlouhodoletého vládce ani náhlé záplavy.
2. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 09:20|

Maoravák, zlatokopové i Pán prstenů. Nový dokumentární seriál objevuje Kiwiland

Nový Zéland je romantickou zemí, která ale cestovatelům i svým obyvatelům nedává všechno zadarmo. Její kouzlo chce nově přes obrazovky zprostředkovat pětidílný dokumentární seriál Kiwiland, jehož první díl uvede ČT2 5. září. Průvodkyní po Zélandu je redaktorka České televize Karolína Kočí, vydala se za původními obyvateli, po stopách jednoho z prvních českých cestovatelů i na návštěvu filmařských lokací.
2. 9. 2019|
Cestopis

BLOG: Proč jsou Finové tak šťastní? Protože to u nich opravdu funguje

Je to možná tak trochu paradox. Finové se už několikrát umístili na prvním místě mezinárodního žebříčku jako nejšťastnější národ na světě. Oni sami přitom o sobě mluví jako o lidech spíš zamlklých, trudnomyslných a ne příliš bujarých. Finsko navíc dlouho drželo přední příčky v úplně jiném žebříčku – počtu sebevražd. I tak jsou ale lidé ze severu šťastní. Odpověď nesmíme hledat v rozesmátých tvářích a divokém životním stylu. Ta země prostě hodně funguje. A to je klíč.
7. 7. 2019|

Rybářské čluny, pastelové barvy, vinice ve svazích i neskutečné výhledy: italský ráj Cinque Terre

Přeplněné turisty? Ano. Vhodné ke koupání na plážích? Moc ne. Vstřícné k automobilistům? Určitě ne. Drahé? Ano. Ale taky: kýčovitě krásné, starobylé, jedinečné, barevné a jiné než cokoliv dalšího v Itálii. Cinque Terre. Národní park, zapsaný na seznam UNESCO. Zahrnuje pět vesnic, nekonečné vinice ve vysokých kopcích nad mořem a výhledy shora, zespoda i z moře, jaké vám sebelepší fotografie v plné šíři nezachytí. To se musí zažít…
22. 6. 2019|

Recenze: V nitru Vladimira 518, Tomáše Součka i Zanzibaru

Název ostrovní země Zanzibar většina lidí zná, tím ale znalosti často končí. Do značné hloubky toto východoafrické území nyní přibližuje výpravná kniha Mambo? Poa! rappera a výtvarníka Vladimira 518 a fotografa Tomáše Součka.
20. 6. 2019|

Kanárkový vlak na úpatí Pyrenejí: Otevřeným vagonem až do nejvyšší francouzské stanice

Šedesát kilometrů trati, ale celé tři dlouhé hodiny jízdy poblíž francouzsko-španělských hranic? „Děkuji, nechci,“ řeknete si možná. Navzdory šnečímu tempu přesto výlet tímto spojem patří k nezapomenutelným turistickým zážitkům. Nebo možná právě kvůli němu. Vítejte na palubě žlutého vlaku, přezdívaného „Kanárek“. Zvolíte starý, trochu rozhrkaný uzavřený vůz, nebo se necháte za jízdy ovívat větrem na otevřené železniční plošině?
15. 6. 2019|

Vítejte v Íránu! Na „ose zla“ jste hvězda s miliony v kapse. Vřelost obyvatel je bezmezná, uhranou věže ticha

Cesta do islámské republiky v první řadě překvapí. V době tvrdých sankcí je tam neuvěřitelně levně a vřelost obyvatel snad nezná mezí. „Vítejte v Íránu!“ začíná každá naše konverzace s lidmi, často odhodlanými pořídit si společné selfie. Turista se rázem cítí jako celebrita, navíc s miliony riálů v kapse. Výlet po úchvatných památkách, horách a pouštích má jen pár drobných vad na kráse: povinný šátek už po týdnu překáží a vážíme si toho, že v Česku smíme otevřeně mluvit o politice.
10. 5. 2019|