TÉMA

Světový potravinový program

Ze Súdánu se podařilo evakuovat poslední dva Čechy. Zemí dál zmítají boje
Poslední dva čeští občané byli evakuováni ze Súdánu zmítaného boji a jsou s pomocí Turecka v bezpečí. Na Twitteru to v sobotu večer oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Boje mezi armádou a povstalci z polovojenských Jednotek rychlé podpory (RSF) začaly v polovině dubna.
4. 6. 2023|
Súdánská armáda přerušila mírové rozhovory s Jednotkami rychlé podpory
Súdánská armáda přerušila svou účast v mírových rozhovorech s polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF), které spolu v Súdánu svádějí boje od poloviny dubna. Informovala o tom ve středu agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný armádní zdroj, který jako důvod uvedl nedodržení dohody o dočasném klidu zbraní ze strany RSF. Obě strany spolu jednaly od počátku května v Saúdské Arábii, která společně se Spojenými státy rozhovory zprostředkovávala.
31. 5. 2023|
Obě strany konfliktu v Súdánu oznámily prodloužení příměří. Lidem dochází jídlo, Británie vyšle evakuační let
V Chartúmu v neděli pokračovaly tvrdé boje mezi súdánskou armádou a milicemi. Armáda na město útočila ze všech směrů i s pomocí letectva a dělostřelectva, píše server BBC. V metropoli zůstávají miliony civilistů, kterým dochází jídlo. Milice později ohlásily prodloužení příměří o další tři dny s počátkem o půlnoci v noci na pondělí. O několik hodin později prodloužení příměří potvrdila i armáda. Velká Británie v pondělí uskuteční výjimečný evakuační let z přístavního města Port Súdán na břehu Rudého moře. Spojené státy do přístavu poslaly loď námořnictva, aby pomohlo uvázlým Američanům.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 21:13|
Cena pšenice na trzích klesá, je blízko hodnot před válkou na Ukrajině
Cena pšenice na světových trzích klesá a jeden bušl (27,2 kilo) se ráno v Asii prodával zhruba za 8,50 dolarů (208 korun). Důvodem jsou obavy z globální recese, která by podle analytiků patrně snížila celkovou poptávku, i pokračující vývoz ukrajinského obilí podle dohody vyjednané za účasti OSN v létě v Istanbulu. Cena je tak blízko hodnot před únorovou invazí ruských vojsk na Ukrajinu.
19. 9. 2022|
Nejbohatší zdvojnásobili své jmění. Většina lidí přitom v pandemii zchudla, varuje Oxfam
Majetek deseti nejbohatších miliardářů se během pandemie zdvojnásobil. V chudobě naopak nyní žije víc lidí než na jaře roku 2020. Upozorňuje na to charitativní organizace Oxfam. Podle organizace současná nerovnost ve světě zabíjí. S nízkými příjmy totiž denně souvisí smrt zhruba jednadvaceti tisíc lidí.
18. 1. 2022|rp
Světový potravinový program vyzval Muska k pomoci. Smrt hladem ohrožuje desítky milionů lidí
Desítkám milionů lidí na světě hrozí letos vyhladovění. Světový potravinový program OSN (WFP) nemá dostatek financí na jejich záchranu, a tak apeluje na miliardáře, aby se zapojili. Americký vizionář a podnikatel Elon Musk reagoval, že pomůže, pokud bude jasné, kam peníze půjdou.
3. 11. 2021|
Krutost války vystřídal krutý hlad. Jižní Súdán prožil těžkou dekádu nezávislosti
Dny nezávislosti obyčejně provází oslavy. V pátek by svou první dekádu samostatnosti měl slavit Jižní Súdán, nejmladší stát světa. Důvodů k veselení ale tamní obyvatelé příliš mnoho nemají. Krutá občanská válka mezi etnickými skupinami sice už skončila, je ale velkou otázkou, zda vydrží velmi křehký mír. Dvěma třetinám populace hrozí hladomor a zemi sužuje i nepřízeň živlů.
9. 7. 2021|
Zpráva z jemenských nemocnic: „Nikdo nepláče, ani se nesměje, je tam mrtvé ticho“
Organizace spojených národů (OSN) dlouhodobě varuje, že zhruba polovina obyvatel Jemenu je vážně ohrožena nedostatkem jídla. Zatímco v situaci hladomoru je nyní několik desítek tisíc lidí, ohrožená skupina zahrnuje až šestnáct milionů obyvatel blízkovýchodní země. Šéf Světového potravinového programu (WFP) David Beasley, který tento týden navštívil město Saná, jež mají v rukou šíitští povstalci, situaci v zemi označil za „peklo“. Prohlásil také, že jeho organizace nemá dostatek peněz na pomoc strádajícím.
10. 3. 2021|
V Tigraji začíná finální fáze ofenzivy etiopských vojsk, lidé trpí nedostatkem jídla a paliva
V severoetiopském regionu Tigraj, kde žije asi šest milionů lidí, dochází palivo, peníze a potraviny, uvedla OSN s tím, že situace je vážná. Region zůstává odstřižen od zbytku země a v jeho hlavním městě Mekele se bezprostředně očekává zásah vládních vojsk, jež chtějí zatknout regionální vůdce, píše agentura AP. Podle agentury Reuters etiopský premiér Abiy Ahmed uvedl, že etiopská vojska zahájí konečnou fázi ofenzivy. Několik hodin předtím vypršelo ultimátum, aby se tamní regionální síly vzdaly.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 22:18|
Nobelovu cenu za mír získal Světový potravinový program za boj proti hladomoru
Letošní Nobelovu cenu za mír získal Světový potravinový program (WFP) za své úsilí v boji proti hladu a za zlepšení podmínek pro mír v konfliktních oblastech. Oznámil to v pátek norský Nobelův výbor. Uvedl, že pandemie nemoci covid-19 zhoršila situaci milionů lidí po celém světě, kteří čelí hladu.
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 13:45|
Třicet deka jídla na den a bude hůř. Severokorejci mají kvůli suchu rekordně malé zásoby
Severokorejci mají rekordně malé veřejné příděly jídla. Podle OSN klesly na 300 gramů na den, což je v tuto roční dobu vůbec nejnižší úroveň. Pravděpodobné je přitom další snižování potravinových přídělů poté, co zemědělská produkce dosáhla nejnižší úrovně za poslední dekádu, uvedl to v pátek v Ženevě Světový potravinový program OSN (WFP).
3. 5. 2019|sab