TÉMA

George Lucas

Harrison Ford se vrací jako Indiana Jones. Teď ho pohodlně opouštím, říká osmdesátiletý herec

Ikonický klobouk si poprvé nasadil před dvaačtyřiceti lety, když mu táhlo na čtyřicet. Nyní je mu osmdesát let a se svojí nejslavnější postavou se prý definitivně loučí. Harrison Ford se vrací ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu, jenž je jedním z nejdražších snímků historie a právě vstupuje do českých kin. V novém filmu tvůrci nechtějí jeho věk zakrývat, naopak mají ambici vyprávět o čase samotném, k němuž se váže i nový předmět, o nějž archeolog zápolí s nacisty.
29. 6. 2023|

Tenkrát na západě, Hvězdné války i Joker. Hollywoodská historie se píše i v notách

Když si letošní Oscary za nejlepší filmovou hudbu k animovanému filmu Soul přebírali dva členové rockové kapely Nine Inch Nails, bylo to už podruhé, co vyfoukli ocenění autorům, kteří se specializují jen na oblast filmu. Jinak tvůrci z města andělů často spoléhají na slavná skladatelská jména. Historie filmového Hollywoodu je zapsána i v notách, skýtá vřískání smyčců v koupelně, soundtrack pro temnou i světlou stranu síly v předaleké galaxii i psychotický tanec Jokera na veřejných záchodcích.
6. 8. 2021|

Indiana Jones se před 40 lety poprvé objevil v kinech. Dobyl ztracenou archu i srdce diváků

Před čtyřiceti lety se poprvé dostal na stříbrné plátno archeolog hýřící dobrodružstvím Indiana Jones. 12. června 1981 šla do amerických a kanadských kin premiéra snímku Dobyvatelé ztracené archy. Námět vytvořil George Lucas, režie se zhostil Steven Spielberg a osobitost hlavní postavě dodal herec Harrison Ford.
12. 6. 2021|

Je škodolibý, kváká a nosí námořnický obleček bez kalhot. Kačer Donald vděčí za svou osobnost Carlu Barksovi

Před 120 lety se narodil ilustrátor Carl Barks, který zásadně ovlivnil renomé kreslené postavičky kačera Donalda. Původem rančer z Oregonu škodolibé figurce vybudoval ikonický charakter, přimaloval zázemí a provedl ji obdobím druhé světové války.
27. 3. 2021|

Zemřel Dave Prowse. Prvního představitele Darth Vadera provázela síla

Ve věku pětaosmdesáti let zemřel herec Dave Prowse. Britský silák se proslavil jako první představitel Darth Vadera ve filmové sérii Hvězdných válek. Před kamerou ale debutoval v „bondovce“ Casino Royale a byl také superhrdinou silničního provozu.
29. 11. 2020|

Star Wars jsou multikulturní mytologií pro dnešní dobu. Odráží se v nich Vietnam i ženská síla

Souboj světlé a temné strany síly se (prozatím) uzavírá. Do kin vstupuje devátá epizoda Star Wars s podtitulem: Vzestup Skywalkera. Dohromady tři trilogie dokázaly oslovit už třetí generaci diváků. Vizionář George Lucas totiž nejen vtipně propojil rozmanité žánry, ale především vystavěl bohatou kosmologii, která čerpá z prastarých mýtů a přitom reaguje na dobovou náladu, od války ve Vietnamu po ženskou emancipaci.
19. 12. 2019|

Recenze: Ohromující akce a příliš opatrný konec. Vzestup Skywalkera uzavírá ságu Star Wars

Série z „předaleké galaxie“ dospěla ke svému (prozatímnímu) konci. Režisér J. J. Abrams, jenž se vrací do velitelské pozice, musí zápolit s tíhou přes čtyři dekády budované mytologie i se zástupy natěšených, obezřetných a rozzuřených fanoušků.
18. 12. 2019|

Sága rodu Skywalkerů míří do finále. Star Wars představily nový trailer

Nová upoutávka láká na devátou epizodu série Star Wars, v níž se završí osudy postav Rey, Finna, Poea a Kyla Rena, které představil snímek Síla se probouzí v roce 2015. Nový film s podtitulem Vzestup Skywalkera má být zároveň finálním příspěvkem ságy, jejíž vyprávění začalo před 42 lety. Studio Disney ale počítá s tím, že v budoucnu vzniknou další snímky ze světa Star Wars, nebudou se však už točit kolem rodiny Skywalkerů.
22. 10. 2019|

Zemřel Peter Mayhew, představitel Žvejkala z Hvězdných válek

Ve věku 74 let zemřel herec Peter Mayhew, který se proslavil rolí chlupatého mimozemšťana Žvejkala (Chewbacca) v Hvězdných válkách. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na čtvrteční prohlášení hercovy rodiny. Mayhew podle něj zemřel v úterý ve svém domově v Texasu. Příčina smrti nebyla uvedena.
3. 5. 2019|