TÉMA

ESO

Astronomové pozorovali bílého trpaslíka se zvláštní kovovou skvrnou. Věří, že jde o zbytek planety

Evropští astronomové objevili bílého trpaslíka s tmavou kovovou skvrnou. Ta by podle vědců mohla být otiskem úlomku planety, která se k tělesu příliš přiblížila.
29. 2. 2024|

Zemřel český astronom Kohoutek. Byl to objevitel planetárních mlhovin a slavné komety

Česká astronomická společnost v pátek oznámila, že ve věku 88 let zemřel v německém Bergedorfu celosvětově uznávaný český astronom Luboš Kohoutek, objevitel slavné Kohoutkovy komety.
5. 1. 2024|
Doporučujeme

Dalekohledy sledovaly smrt špagetifikací, poslední okamžiky hvězdy pohlcené černou dírou

Vědci pomocí dalekohledů Evropské jižní observatoře (ESO) a dalších astronomických institucí zachytili vzácný úkaz – intenzivní záblesk záření doprovázející roztrhání hvězdy superhmotnou černou dírou. Zjasnění, které jev vyvolal, bylo svého druhu nejbližší, jaké se dosud podařilo zaznamenat.
13. 10. 2020Aktualizováno18. 10. 2020, 11:04|

Český fotograf už podvacáté uspěl v NASA. Jeho snímky vesmíru miluje celý svět

Světového úspěchu dosáhl 26. prosince Petr Horálek, 33letý fotograf, spisovatel a popularizátor astronomie. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) publikoval už dvacátou jeho fotografii jako prestižní Astronomický snímek dne NASA. Horálek se tak zařadil do úzké skupiny fotografů z celého světa, kterým se takového milníku podařilo dosáhnout. Na jubilejním dvacátém snímku je pohádkově zasněžená krajina slovenské Oravské Lesné s uskupením jasných hvězd takzvaného Zimního šestiúhelníku.
26. 12. 2019|

Politické spektrum před volbami do europarlamentu: PR, DSZ, BOS, SsČRNEZ, ESO, KoA, AltpČR

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 čtyři zvláštní vydání pořadu Politické spektrum. V něm diskutují zástupci kandidujících hnutí a stran, které nejsou v českém zákonodárném sboru, ale kandidují do Evropského parlamentu.
12. 5. 2019Aktualizováno17. 5. 2019, 13:58|

Kandidáti za Evropu společně do Evropského parlamentu 2019

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční ve dnech 24. a 25. května. S volebním číslem 37 usiluje o hlasy Evropa společně (ESO). Lídrem kandidátky je Jaromír Štětina (ESO). Hnutí Evropa společně v minulých volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 kandidovalo.
17. 5. 2019|

Rozhovory s lídry kandidátek do evropských voleb: Jaromír Štětina (ESO)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. S volebním číslem 37 se o přízeň voličů uchází hnutí Evropa společně. Kandidátku vede Jaromír Štětina, mluvila s ním Barbora Kroužková.
10. 5. 2019|