TÉMA

Eurovolby

V evropských volbách v Česku se může utkat třicet uskupení, o devět méně než minule

Všech třicet řádně přihlášených uskupení bylo letos připuštěno k volbám do Evropského parlamentu v Česku. Ministerstvo vnitra žádné z nich neodmítlo. Vyřazena byla pouze jedna kandidátní listina, která byla podána až po zákonném termínu, uvedl resort na svém webu.
před 34 mminutami|

Průzkum: Eurovolby by nyní vyhrálo ANO, druhé by skončilo SPOLU

Volby do Evropského parlamentu by nyní v Česku vyhrálo podle průzkumu agentury STEM/MARK ANO s 27,5 procenta hlasů před koalicí SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), kterou by volila pětina lidí. Zhruba po deseti procentech hlasů by dostala koalice Starostové a osobnosti pro Evropu, kterou tvoří hnutí STAN a SLK, a koalice SPD a Trikolory. Podobný zisk by měli i Piráti. Pětiprocentní hranici by ještě překročila koalice Stačilo! v čele s komunisty a koalice Přísahy a Motoristů sobě. S ohledem na očekávanou nízkou volební účast je ale třeba brát výsledky průzkumu s obezřetností, upozornila agentura.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 14:09|

Vláda obstála, řekl Rakušan na sněmu STAN. Odmítl populistická řešení

Zástupci tří ze čtyř stran, které jsou spolu se Starosty a nezávislými ve vládní koalici, vystoupili na jejich sobotním republikovém sněmu. Osobně však nepřišel pouze nikdo z Pirátů, s nimiž sice Starostové spolupracovali ve sněmovních volbách, ale nyní se mimo jiné přou o nominaci eurokomisaře. Předseda STAN Vít Rakušan zopakoval, že je přesvědčen, že komisaře má nominovat jeho hnutí. V úvodním projevu na sněmu vyjádřil mínění, že se vláda dokázala vyrovnat s problémy, které postihly Česko. Také řekl, že se k moci snaží dostat nebezpeční populisté a že na politické scéně sílí extrémní proudy.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 15:39|

Do Evropského parlamentu chce 30 českých uskupení

Ministerstvu vnitra letos předložilo kandidaturu pro červnové volby do Evropského parlamentu třicet uskupení. Je jich o deset méně než před pěti lety, počet koalic se zvýšil o téměř polovinu. Lhůta pro předkládání kandidátních listin skončila v úterý odpoledne, úředníci ministerstva vnitra je ještě musí přezkoumat.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 21:47|

Výbor ANO schválil kandidátku pro eurovolby, povede ji Dostálová

Výbor ANO schválil kandidátní listinu hnutí pro červnové volby do Evropského parlamentu. Na čtvrteční tiskové konferenci stínové vlády to oznámil její předseda Karel Havlíček. Kandidátku podle očekávání povede bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, následují poslanec Jaroslav Bžoch a dosavadní europoslanec Ondřej Knotek. Výbor listinu schvaloval korespondenčně do úterý.
15. 2. 2024|

Michel jde do evropských voleb. Když uspěje, rezignuje na post šéfa Evropské rady

Předseda Evropské rady Charles Michel se v červnu zúčastní voleb do Evropského parlamentu, a pokud v nich uspěje, rezignuje v polovině července na svůj post. Michel to řekl v rozhovoru s belgickým deníkem De Standaard. Portál Politico v návaznosti na toto oznámení napsal, že případný odchod Michela z vrcholné unijní funkce vzbuzuje obavy ohledně toho, jaký vliv by mohl na chod Evropské unie získat maďarský premiér Viktor Orbán.
7. 1. 2024|

Kandidátku strany Levice povede do eurovoleb Jan Májíček

V čele kandidátky strany Levice do eurovoleb bude Jan Májíček, na druhém místě figuruje stranická spolupředsedkyně Markéta Juřicová. Oznámil to předseda mediální komise strany Vítek Prokop. Levice jedná o kandidátní spolupráci ještě s hnutím Budoucnost a dalším subjektem, jméno však neupřesnila. Výsledek chtějí představit v první polovině ledna.
15. 12. 2023|

ANO na programové konferenci označilo za priority ceny elektřiny a podmínky pro azyl

Hnutí ANO si klade za úkol zabránit zvýšení cen elektřiny, chce k tomu přispět pozměňovacími návrhy ke státnímu rozpočtu pro příští rok. Na tiskové konferenci po programové konferenci opozičního subjektu to řekl jeho předseda Andrej Babiš. Hnutí chce také vytvořit návrh zásadního zpřísnění azylového zákona.
30. 10. 2023|

Za neúspěchem ČSSD ve volbách stojí podle Zemana lídr Poc a odvolání ministra Staňka

Za prohru sociální demokracie ve volbách do Evropského parlamentu může podle prezidenta Miloše Zemana nevýrazný Pavel Poc v čele její kandidátky a okolnosti odchodu ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) z vlády. Zeman také vyčetl organizátorům voleb, že nechali kandidovat recesistickou stranu ANO, vytrollíme europarlament. Po evropských volbách český prezident podporuje zásadní reformu Evropské unie a přesun rozhodovacích pravomocí na Evropskou radu. Zeman to řekl na Žofínském fóru.
28. 5. 2019|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Výzvy k účasti znějí napříč Evropou. Europoslance volili Slováci, Lotyši i Malťané

Ve státech EU pokračovaly třetím dnem volby do Evropského parlamentu. V sobotu se hlasovalo kromě Česka, kde jde již o druhý volební den, také na Slovensku, v Lotyšsku a na Maltě. Na Slovensku prezidentka Zuzana Čaputová očekává, že aktuální volby rozhodnou o míře další integrace Unie. Tak jako v Česku nabádali již předem všichni vrcholní slovenští politici občany k účasti, podobné výzvy zazněly také v Lotyšsku.
25. 5. 2019Aktualizováno25. 5. 2019, 22:03|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Výsledky eurovoleb v Česku jsou sečteny, zůstanou ale tajné do nedělního večera

Český statistický úřad má výsledky voleb do Evropského parlamentu ze všech okrsků. Zůstávají ale tajné, a to až do nedělního večera, kdy skončí volby ve všech státech EU. V Česku se místnosti uzavřely v sobotu ve dvě odpoledne, přesně 24 hodin poté, co se poprvé otevřely. O 21 poslaneckých mandátů usilovalo 841 kandidátů.
25. 5. 2019Aktualizováno25. 5. 2019, 20:34|

Kandidáti za uskupení BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA ve volbách do Evropského parlamentu 2019

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční ve dnech 24. a 25. května. S volebním číslem 35 usiluje o hlasy BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA (BOS). Lídrem kandidátky je Jaroslav Bašta (BOS). Uskupení BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA v minulých volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 nekandidovalo.
17. 5. 2019|

Rozhovory s kandidáty do evropských voleb: Tran Van Sang (PROSaZ)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. S číslem 19 kandiduje PRO Zdraví a Sport, do voleb hnutí vede Václav Kubata, který ale nemohl přijít ze zdravotních důvodů. Na otázky Daniela Takáče tak odpovídal kandidát Tran Van Sang.
3. 5. 2019|

Rozhovory s lídry kandidátek do evropských voleb: Jiří Vítek (Patrioti)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. S číslem 17 kandidují PATRIOTI PRO NEUTRALITU, do voleb je vede Jiří Vítek (Patrioti). Rozhovor s ním vedl Daniel Takáč.
3. 5. 2019|

Rozhovory s lídry kandidátek do evropských voleb: Ivan Holoubek (Vědci)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. S číslem 16 kandidují Vědci pro Českou republiku, do voleb je vede Ivan Holoubek. Rozhovor s ním vedl Daniel Takáč.
3. 5. 2019|

Rozhovory s lídry kandidátek do evropských voleb: Kateřina Konečná (KSČM)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. S číslem 9 kandiduje Komunistická strana Čech a Moravy, do voleb ji vede Kateřina Konečná. Rozhovor s ní vedl Daniel Takáč.
2. 5. 2019|

Rozhovory s lídry kandidátek do evropských voleb: Adam Benjamin Bartoš (RozumND)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. Rozhovory probíhají v pořadí podle volebních čísel stran. S číslem 12 kandidují ROZUMNÍ a Národní demokracie - STOP MIGRACI - NECHCEME EURO, do voleb je vede lídr kandidátky Adam Benjamin Bartoš. Rozhovor s ním vedl Daniel Takáč.
2. 5. 2019|
Volby do Evropského parlamentu

Do evropských voleb se přihlásilo 40 stran a hnutí, o jedno uskupení víc než minule

Do letošních voleb do Evropského parlamentu přihlásilo své kandidáty na českém ministerstvu vnitra čtyřicet uskupení. Je jich o jedno více než při eurovolbách před pěti lety. Lhůta pro předkládání kandidátních listin skončila v úterý v 16 hodin. Kandidaturu ohlásilo všech devět sněmovních stran a hnutí, přičemž STAN a TOP 09 se dohodly na koaličním postupu.
19. 3. 2019|