TÉMA

Europarlament

Hlasovat z ciziny nelze, pozor na přestěhování. Vnitro zveřejnilo pravidla pro eurovolby

Ministerstvo vnitra zveřejnilo na svém webu informace o podmínkách kandidatury a hlasování ve volbách do Evropského parlamentu, které se v Česku uskuteční 7. a 8. června. Čas na to mělo podle zákona právě do úterý, tedy ve lhůtě 80 dní před startem voleb.
19. 3. 2024|

Se členstvím v EU je podle průzkumu spokojená téměř polovina Čechů. Oceňují bezpečnost a kritizují regulaci

Se členstvím v Evropské unii je spokojená bezmála polovina Čechů, více než třetina jich vyjadřuje spokojenost s dosavadním fungováním Unie, vyplynulo z průzkumu společnosti Ipsos pro ČTK provedeného v souvislosti s červnovými volbami do Evropského parlamentu. Nejčastějšími důvody pro nespokojenost s fungováním EU jsou pro Čechy omezení suverenity členských států, unijní migrační politika či přílišná regulace. Z výhod Unie naopak nejvíc vyzdvihují bezpečnost a mír v EU, ochranu demokratických hodnot a podporu a rozvoj regionů.
3. 3. 2024|

Europoslanci dali zelenou pěstování vylepšených rostlin, kritici varují před zdravotními a dalšími riziky

Europoslanci podpořili mírnější regulaci pro některé rostliny, které byly upravené pomocí nových genomických technik. Ve středečním hlasování na plenární schůzi ve Štrasburku podpořili návrh Evropské komise, která chce, aby se na rostliny se změnami, které by byly dosažitelné v přírodě nebo skrze obvyklé šlechtění, nevztahovala přísná pravidla pro geneticky upravené organismy. O tématu se v Evropském parlamentu vedla ostrá debata. Většina českých europoslanců byla v těsném hlasování pro zmírnění omezení.
8. 2. 2024|

Protestující farmáři se přesunuli do Bruselu. Chtěli oslovit summit evropských lídrů

Na Lucemburském náměstí před europarlamentem ve čtvrtek hořely ohně, zemědělci tam navezli hromadu hnoje. Do ulic Bruselu přijely kolony traktorů, aby na sebe upozornily představitele Evropské unie a prosadily větší pomoc zemědělcům v souvislosti s daněmi, rostoucími náklady a levným dovozem.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 20:06|

Greenwashing už ne. Firmy nebudou moct „jen tak“ označit výrobky za ekologické, schválil europarlament

Europoslanci odsouhlasili nová pravidla proti klamání zákazníků, když schválili směrnici omezující takzvaný greenwashing, tedy zavádějící označování výrobků za ekologické. Firmám by za to nově měly hrozit pokuty. Rovněž budou muset uvádět, jak snadné je jejich produkty opravit. Až opatření potvrdí také členské státy, budou mít dva roky na zapracování směrnice do národních legislativ.
17. 1. 2024|

Michel jde do evropských voleb. Když uspěje, rezignuje na post šéfa Evropské rady

Předseda Evropské rady Charles Michel se v červnu zúčastní voleb do Evropského parlamentu, a pokud v nich uspěje, rezignuje v polovině července na svůj post. Michel to řekl v rozhovoru s belgickým deníkem De Standaard. Portál Politico v návaznosti na toto oznámení napsal, že případný odchod Michela z vrcholné unijní funkce vzbuzuje obavy ohledně toho, jaký vliv by mohl na chod Evropské unie získat maďarský premiér Viktor Orbán.
7. 1. 2024|

Ministři vítají shodu na nových migračních pravidlech v EU. Evropa je nepoučitelná, míní Babiš

Čeští ministři vítají shodu na nových migračních a azylových pravidlech v Evropské unii. Premiér Petr Fiala (ODS) po zasedání kabinetu uvedl, že úřady nyní vyhodnotí, zda dohoda obsahuje všechny parametry, které jsou pro Česko důležité. Podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) je migrační pakt nutný a pomůže bránit i Česko. Předseda opozičního ANO Andrej Babiš si naopak myslí, že reforma je pozvánkou pro miliony nelegálních migrantů, zodpovědnost za ni dle něj nese zejména současný kabinet.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 15:53|

Ve sněmovně vzniká interaktivní centrum pro návštěvníky, zájemce pustí i za řečnický pult

Ve sněmovně vzniká návštěvnické centrum, které má veřejnosti interaktivní formou představit historii dolní komory i současnou práci zákonodárců. Parlamentárium, které už řadu let funguje například v Bruselu, se má otevřít na podzim.
1. 8. 2023|

EU uvolní půl miliardy eur na podporu výroby munice i pro Ukrajinu

Evropská unie vyhradí pět set milionů eur (11,9 miliardy korun) na podporu výroby munice v evropských zbrojovkách. Evropský parlament jasnou většinou hlasů schválil návrh, jehož cílem je zvýšit výrobu dělostřelecké munice a raketových střel a urychlit jejich dodávky Ukrajině bránící se ruské agresi. Návrh schválený europoslanci vstoupí v platnost, až jej v nejbližších dnech potvrdí ministři členských států.
13. 7. 2023|

V ANO končí další europoslankyně. Dlabajová už nebude za hnutí kandidovat

Europoslankyně Martina Dlabajová nebude za ANO příští rok kandidovat do europarlamentu, řekla Deníku. Poukázala na sbližování ANO a SPD. Nepřemýšlí o tom, že by usilovala o znovuzvolení za jinou stranu nebo jinak zůstala v evropské politice, dodala. O tom, že nebude za ANO kandidovat, v tomto týdnu informovala také europoslankyně Dita Charanzová. Nesouhlasí s nynějším konzervativním a národoveckým směřováním hnutí, řekla.
21. 6. 2023|

Europoslanci žádají po verdiktu Nejvyššího soudu USA rozšíření unijní listiny o právo na potrat

Do Listiny základních práv Evropské unie by mělo být zahrnuto právo na potrat, uvádí v usnesení přijatém na závěr plenárního zasedání Evropský parlament (EP). Návrh předložený zástupci čtyř frakcí včetně socialistů a liberálů ve čtvrtek EP přijal poměrem 324 hlasů ku 155.
7. 7. 2022|

Europoslanci podpořili zařazení jádra a plynu mezi zelené investice, Fiala to vítá

Poslanci Evropského parlamentu (EP) ve středu podpořili dočasné zařazení jádra a plynu mezi zelené investice. Na plénu odmítli námitku proti takzvané taxonomii prosazovanou zvláště levicovými frakcemi. Cílem pravidel, která podporuje většina členských zemí včetně Česka, je motivovat investory k podpoře energií nahrazujících například ropu či uhlí. Aktuálním hlasováním padla poslední překážka pro přijetí těchto pravidel.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 17:07|

Řešili jsme Ukrajinu i energetickou bezpečnost Evropy, řekl Fiala po jednání se šéfkou EP

Do Prahy ve čtvrtek dorazila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová společně s Konferencí předsedů europarlamentu. Delegace jednala s premiérem Petrem Fialou (ODS), má v plánu i setkání se zástupci sněmovny a Senátu. Po schůzce s českým premiérem Metsolová mimo jiné řekla, že aktuální bezpečnostní situace bude nejspíš mít na české předsednictví v Radě EU velké dopady. Je podle ní třeba začít plánovat poválečnou obnovu Ukrajiny, europarlament podle ní podporuje, aby invazí trpící země dostala statut kandidátské země EU.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 20:14|

Výzvy přicházejí ze všech stran, české předsednictví bude důležité, míní Metsolová

Následující měsíce budou zásadní, výzvy přicházejí ze všech stran a mohou se objevit další –⁠ nedostatek potravin či další příliv uprchlíků, řekla v rozhovoru pro Českou televizi předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová. Zároveň vyzdvihla vůdčí roli Česka v souvislosti s válkou na Ukrajině.
15. 6. 2022|

Zvítězila ideologie nad rozumem, hodnotí zákaz prodeje aut se spalovacími motory europoslanec Zdechovský

Evropský parlament ve středu schválil návrh, který by měl od roku 2035 zakázat prodej nových osobních aut a lehkých užitkových vozů se spalovacími motory. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s krokem nesouhlasí. V aktuální situaci, kdy nejsou zajištěny ekologické zdroje pro nabíjení vozů na baterie, jde o Potěmkinovu vesnici a vítězství ideologie nad rozumem, řekl v pořadu 90' ČT24. Jeho kolega z Evropského parlamentu Mikuláš Peksa (Piráti) však rozhodnutí považuje za vítané vodítko pro automobilky, které tak budou vědět kudy se při vývoji vozů ubírat.
10. 6. 2022|

Agrofert vykázal za loňský rok nižší zisk. Přisuzuje to slabšímu výkonu svých mediálních služeb

Koncernu Agrofert loni meziročně klesly konsolidované tržby o 0,7 procenta na 160,98 miliardy korun. Zisk klesl o 16 procent na 3,76 miliardy korun. Sdělil to v pátek mluvčí společnosti Karel Hanzelka. Hlavním důvodem zhoršení je podle něho dopad pandemie na odvětví mediálních služeb.
2. 7. 2021|

Podmiňovat přidělení peněz vládou práva je proti předpisům Unie, stěžují si Polsko a Maďarsko u soudu

Polsko a Maďarsko podaly stížnost u Soudního dvora Evropské unie kvůli mechanismu, který podmiňuje vyplácení peněz z fondů Evropské unie dodržováním vlády práva. Mluvčí soudu Balázs Lehóczki potvrdil, že Soudní dvůr EU v této záležitosti žaloby z Polska i Maďarska obdržel.
11. 3. 2021|

Výrobci elektroniky by měli prodávat také náhradní díly, chtějí europoslanci. Podporují právo na opravu

K zavedení takzvaného „práva na opravu“ vyzvali ve středu poslanci Evropského parlamentu Unii. Spočívat má v tom, že by výrobci elektroniky a spotřebičů museli prodávat také náhradní díly. Poslanci chtějí, aby lidé měli možnost rozbité výrobky opravovat a dál používat, místo aby je vyhazovali a museli si kupovat nové.
25. 11. 2020|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Evropské dotace velkým podnikům, euro a digitální daň. Témata debaty parlamentních lídrů

Vztah k evropským dotacím, (ne)přijetí eura či digitální daň na velké internetové firmy. To byla další témata, o kterých ve čtvrtek diskutovali  předsedové politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně – v ekonomické části debaty České televize. Tu moderovala Světlana Witowská.
23. 5. 2019|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Jak řešit dvojí kvalitu potravin? Předsedové stran diskutovali před volbami do europarlamentu

Jak by lídři stran a hnutí v Poslanecké sněmovně řešili dvojí kvalitu potravin nebo problémy životního prostředí na úrovni Evropské unie? Česká televize odvysílala poslední ze tří velkých večerních debat před eurovolbami. Hosty byli předsedové Andrej Babiš (ANO), Vít Rakušan (STAN), Jiří Pospíšil (TOP 09), Vojtěch Filip (KSČM), Petr Fiala (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti), Tomio Okamura (SPD) i Jan Hamáček (ČSSD). Diskusi moderovala Světlana Witowská.
23. 5. 2019|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Charanzová, Kolaja, Pospíšil, Zahradil. Lídři mluvili o migraci, přijetí eura či reformě EU

Jak by kandidáti do Evropského parlamentu řešili migraci nebo reformu Unie? Česká televize odvysílala druhou ze tří velkých večerních debat před eurovolbami. Hosty byli lídři kandidátek Dita Charanzová (za ANO), Marcel Kolaja (Piráti), Jiří Pospíšil (TOP 09, lídr uskupení STAN+TOP 09) a Jan Zahradil (ODS). Debatu moderoval Martin Řezníček.
21. 5. 2019Aktualizováno21. 5. 2019, 23:06|

Kandidáti za uskupení BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA ve volbách do Evropského parlamentu 2019

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční ve dnech 24. a 25. května. S volebním číslem 35 usiluje o hlasy BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA (BOS). Lídrem kandidátky je Jaroslav Bašta (BOS). Uskupení BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA v minulých volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 nekandidovalo.
17. 5. 2019|
Volby do Evropského parlamentu 2019

Konečná, Svoboda, David, Poc. Lídři před volbami debatovali o suchu, daních i migrantech

Jak by kandidáti do Evropského parlamentu řešili dvojí kvalitu potravin, migraci nebo daně? Česká televize odvysílala první ze tří velkých večerních debat před eurovolbami. Hosty byli lídři kandidátek Kateřina Konečná (KSČM), Pavel Svoboda (KDU-ČSL), Ivan David (SPD) a Pavel Poc (ČSSD). Debatu moderoval Martin Řezníček.
16. 5. 2019|

Rozhovory s lídry kandidátek do evropských voleb: Marcel Kolaja (Piráti)

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 rozhovory s lídry všech kandidátek, které se o mandáty ucházejí. S číslem 27 kandiduje Česká pirátská strana, jeho volebním lídrem je Marcel Kolaja. Rozhovor s ním vedl Tomáš Drahoňovský.
7. 5. 2019|