TÉMA

EP

Nabíječky pro telefony či tablety se v EU sjednotí, schválili europoslanci

Evropský parlament v úterý učinil jeden z posledních kroků na cestě EU k zavedení jednotného nabíjecího řešení pro chytré telefony, tablety a další přenosná zařízení. Europoslanci podle očekávání schválili finální verzi směrnice, podle níž budou muset výrobci od podzimu 2024 používat výhradně standard USB-C. Návrh se týká také laptopů, na které se však sjednocení nabíječek začne vztahovat až na konci roku 2026.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 16:46|

Kandidáti za uskupení BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA ve volbách do Evropského parlamentu 2019

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční ve dnech 24. a 25. května. S volebním číslem 35 usiluje o hlasy BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA (BOS). Lídrem kandidátky je Jaroslav Bašta (BOS). Uskupení BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA v minulých volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 nekandidovalo.
17. 5. 2019|

Sociální demokraty povede tandem Hamáček–Onderka. Mezi místopředsedy jsou Petříček a Maláčová

Předsedou ČSSD byl na 41. sjezdu strany v Hradci Králové znovu zvolen Jan Hamáček. Získal silný mandát, podpořilo ho 433 hlasů z 501 platných. Hamáček si na post 1. místopředsedy přál Romana Onderku, který protikandidáta stejně jako šéf strany neměl; jejich spolupráci sociální demokraté podpořili. Onderka nové vedení ČSSD popsal jako tandem liberála a „býka, co rozráží zdi“. Napínavější bude volba řadových místopředsedů, kde kandidují i ministři – na pět míst je šest zájemců. Ačkoliv se v prvním kole hlasovalo už v pátek, výsledek zveřejní strana až v sobotu; podle neoficiálních výsledků ale dle ČTK bodovali například ministři Tomáš Petříček a Jana Maláčová. Hned na začátku sjezdu vystoupil prezident Miloš Zeman. Strana také podpořila změnu stanov.
1. 3. 2019Aktualizováno1. 3. 2019, 22:06|

Evropský parlament uznal Guaidóa prezidentem Venezuely

Poslanci Evropského parlamentu (EP) se usnesli, že až do vypsání svobodných a demokratických voleb uznávají Juana Guaidóa legitimním prezidentem Venezuely. Europoslanci vyzvali ke stejnému kroku členské země Unie i její instituce. Současně odsoudili zadržení několika zahraničních novinářů ve Venezuele.
31. 1. 2019Aktualizováno31. 1. 2019, 16:19|